Dette må du tenke på når du kjøper vinskap

Temperatur, luftfuktighet, lys og vibrasjon er viktig. Men for hvem?

STABIL TEMPERATATUR: Dette vinskapet fra Temptech koster rundt 8000 kroner. Det har plass til 24 flasker, kan bygges inn i kjøkkenbenken og er oppgitt med et støynivå på 39dB.   Foto: TEMPTECH
STABIL TEMPERATATUR: Dette vinskapet fra Temptech koster rundt 8000 kroner. Det har plass til 24 flasker, kan bygges inn i kjøkkenbenken og er oppgitt med et støynivå på 39dB. Foto: TEMPTECH Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen av oss er så heldige å ha en stor, kald og passe fuktig kjeller under huset som er ideell til vinlagring.

Men mange bor jo ikke slik, og da er et vinskap løsningen om man er glad i god vin og gjerne vil at den skal holde seg best mulig.

Svenskehandel: Fortsatt mye å spare på polvarer

Mens slike skap for få år siden var et nisjeprodukt for entusiaster, er det nå et stort utvalg både i spesialbutikker og i kjedebutikker.

Standardmerker og nisjemerker

KASTER SEG PÅ: Den koreanske elektronikkgiganten Samsung vil ikke la spesialistene ha markedet for seg selv. Foto: SAMSUNG
KASTER SEG PÅ: Den koreanske elektronikkgiganten Samsung vil ikke la spesialistene ha markedet for seg selv. Foto: SAMSUNG Vis mer


Kjente hvitevareprodusenter som Miele, Samsung og Bosch har kastet seg på bølgen med skap til mellom 3.000 og 5.000 kroner, mens spesialister som Liebherr, Climadiff og Noorcool betjener de som er villige til å investere flere titusen i skapene.

Ett merke som utmerker seg med mange modeller i flere prisklasser er Temptech. Dette merket er godt representert i norske butikker.

Vin på byen: Dette får du i glasset

Folkelig er greit nok

Som så ofte ellers rynker eksperter og entusiaster på nesa av de «folkelige» produktene. Men det behøver du egentlig ikke gjøre, mener Dagbladets vinekspert Robert Lie.

- Det er stort sett justerbar temperaturinnstilling på de fleste skap, så dette er neppe et viktig kriterium, sier han.

Han er mer opptatt av de praktiske sidene ved skapet.

- Noe man burde vurdere er om man ønsker delt temperatursone for hvit og rødvin. Dette er praktisk når vinene skal drikkes. Størrelse er jo også relevant i forhold til hvor mye vin man faktisk har planer om å lagre.

Skal du lagre eller servere med én gang?

Om man bare kjøper vin som skal drikkes med én gang og ikke skal oppbevare den i lengre tid, kan man greie seg med et enkelt serveringsskap. (Se listen over riktige serveringstemperaturer fra Vinmonopolet).

Bokstavene avgjør: Slik ser du forskjell på kvaliteten

Dette er egentlig bare et ombygd kjøleskap og har som regel bare én termperatursone.

BILLIGST? Dette skapet fra Sandstrøm er det billigste vi fant. Her har du bare plass til seks flasker. Lydnivået er også her på på 39dB. Foto: ELKJØP
BILLIGST? Dette skapet fra Sandstrøm er det billigste vi fant. Her har du bare plass til seks flasker. Lydnivået er også her på på 39dB. Foto: ELKJØP Vis mer


De rimeligste av disse får du for under 1.000-lappen (for eksempel dette fra Sandstrøm).

Om du virkelig er vininteressert og samler på de edle flaskene over lang tid, kommer du ikke utenom et lagringsskap.

Her er kravene høyere.

Hvor mye vin skal du ha i glasset?

Fem ting å huske på

Selskapet Vinlagringskompaniet importerer merkene Climadiff og Avintage, som lager skap i den dyrere enden av skalaen.

Ikke kast slantene: Fem ting du kan gjøre med vinrestene

Ifølge dem er det det fem ting man må huske på: Temperatur, vibrasjon, lys, lukt og fuktighet.

Når det gjelder temperaturen, bør denne ligge mellom 12 og 14 grader ved lagring, uansett vintype og fremtidig serveringstemperatur.

Hvor viktig er det at skapet ikke vibrerer?

FOR SAMLEREN: Dette skapet til 17.000 kroner har plass til 196 flasker. Støynivå 38-39dB. Foto: AVINTAGE
FOR SAMLEREN: Dette skapet til 17.000 kroner har plass til 196 flasker. Støynivå 38-39dB. Foto: AVINTAGE Vis mer


Hvor viktig vibrasjoner er, strides derimot vinekspertene om. Mange mener at det er viktig at vinene ligger i ro, og skyr dermed vinskap som rister.

Du trenger ikke drikke alt: Her er de beste erstatningskorkene

Dagbladets vinekspert Robert Lie er en av disse.

- Vibrasjon er ugunstig for lengre lagring og ikke ønskelig, sier Lie til Dinside.

Nettstedet Finewinereserve.com har dette å si om vibrasjonsspørsmålet:

Det er fortsatt tvil når det gjelder effekten av vibrasjoner på vin. Noen purister insisterer på at de påvirker smak og bouquet. Dette utvilsomt tilfelle i drikkefasen. Alle eldre rødviner trenger noen dagers hvile i oppreist stilling for at bunnfallet skal synke. Men det er egentlig ingen klare bevis som tyder på at dette er viktig under lagring - forutsatt at vibrasjonene er ikke usedvanlig sterke og vedvarende.

Pass på lys og lukt

Vinen skal lagres mørkt, og bør utsettes for minst mulig lys. LED-lys for å finne fram i skapet når du skal hente ut en vin er derimot OK.

Billig, men ikke dårlig: Dette trikset forbedrer vinen

Mange ønsker å vise fram vinsamlingen sin, så de aller fleste skap har dør i sotet glass.

At skapet er fritt for lukt er også viktig. Korkene i vinflaskene blir dårligere med årene, og kan dermed slippe lukt inn i vinen. Vinskap-produsentene bruker gjerne kullfilter for å fjerne lukt. Dette bør skiftes omlag én gang i året.

Vond lukt? Slik får du vekk kjøleskaplukten

Du bør også unngå at korken tørker, slik at luft trekker inn i flaskene. Ideell luftfuktighet er cirka 50 prosent. Det gjør imidlertid ikke noe om den ligger høyere. Det verste som kan skje er at etikettene løsner, noe de gjerne gjør ved 80 prosent.

Hvor mye bråker det?

MIDDELS STORT: Dette skapet til 1690 korner tar 24 flasker og har to temperatursoner. Maks støynivå er oppgitt til 30dB. Foto: KOMPLETT.NO
MIDDELS STORT: Dette skapet til 1690 korner tar 24 flasker og har to temperatursoner. Maks støynivå er oppgitt til 30dB. Foto: KOMPLETT.NO Vis mer

Støy er også en viktig faktor. Mens det er lite å finne av opplysninger om vibrasjon og fuktighet i nettbutikkene til Elkjøp og Lefdal. Expert og Komplett, oppgir de fleste støynivåer.

Fritt fram: Slik kjøper du vin fra utlandet

Det finnes skap som oppgis å ligge på bare 15-30 desibel, men de fleste skapene - uansett pris og størrelse - ser ut til å ligge på litt i underkant av 40dB, altså omtrent det samme som de fleste kjøle/fryseskap.

Det virker sannsynlig at støynivå og vibrasjonsnivå (som vanligvis ikke oppgis) har sammenheng, men det er ikke sikkert. God støydemping og god vibrasjonsdemping er ikke nødvendigvis det samme.

Velger du et skap med høyt støynivå bør det med andre ord stå skjermet fra omgivelsene, slik at de ikke forstyrrer.

Romtemperatur er tabu: Fire av fem serverer vinen for varm

Et lite skap burde ikke bråke mer enn et vanlig kjøleskap, men sammen med kjøl/frys og kanskje oppvaskmaskin i tillegg kan det likevel bli i meste laget.

Nå også bra for øyene: Drikk rødvin med god samvittighet

Kapasitet også viktig

Vin-nettstedet WineAnorak.com mener du bør huske på følgende når du skal kjøpe vinskap:

Kapasitet: Om du først begynner å samle på vin, kjøper du gjerne flere flasker enn du først trodde. Ta derfor høyde for at interessen øker.

Flasketyper: Det er forskjell på formen til de ulike flaskene. Ta derfor høyde for at hyllene kan ta flere typer flasker.

Stabling: Sørg for at flaskene kan stables slik at det er enkelt å ta dem ut. Unngå «ras» av flasker når du skal ha tak i en av de innerste.

INNBYGG: Vinskap kan integreres på en elegant måte i kjøkkenet. Foto: VINLAGRINGSKOMPANIET.NO
INNBYGG: Vinskap kan integreres på en elegant måte i kjøkkenet. Foto: VINLAGRINGSKOMPANIET.NO Vis mer

Temperaturforskjeller: I noen skap er det betydelige forskjeller mellom nedre og øvre del. Sørg for at hele skapet (eventuelt hele kammeret, dersom skapet har to temperatursoner) holder samme temperatur.

Bortimot 1 million pr. flaske: Verdens dyreste er en australier

Kompressor: Motoren som sørger for at skapet holder seg kaldt bør ikke skape vibrasjoner. Sørg derfor for at denne er godt skjermet fra resten av skapet.

Plassering: Garasje og andre uteområder er ikke riktig sted for et vinskap. Kjøkkenet er et naturlig sted, men da bør du huske på at det er stor forskjell i design. Pene skap er gjerne dyrere enn de mindre pene.

Pålitelighet: Det er en katastrofe dersom skapet svikter og vin for tusenvis av kroner du har brukt år på å skaffe deg går til spille. Sørg derfor for at merket du kjøper har en god serviceavtale, slik at for eksempel ny kompressor kommer raskt på plass om den skulle svikte.

Oppsummert

Fasiten er dermed klar: Du trenger ikke legge de store pengene i et vinskap dersom du er gladere i å drikke vin enn å lagre den.

Støynivå, utseende og størrelse er viktigere enn merke og pris.

Om du er en seriøs vinsamler med ambisjoner om å bygge opp en større samling av sjeldne viner som skal lagres i lang tid, bør du derimot se på de dyrere skapene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer