Hvordan velge tørketrommel

Dette må du vite før du kjøper tørketrommel

Hvor du skal plassere tørketrommelen har mye å si for hvilken trommel du bør velge.

TØRKETROMMEL: Det finnes tre ulike typer av tørketromler på markedet, og det viktigste du gjør før du kjøper ny trommel er å finne ut av hvor stor kapasitet du har behov for. Eksperttipsene får du i denne artikkelen. Foto: Produsentene.
TØRKETROMMEL: Det finnes tre ulike typer av tørketromler på markedet, og det viktigste du gjør før du kjøper ny trommel er å finne ut av hvor stor kapasitet du har behov for. Eksperttipsene får du i denne artikkelen. Foto: Produsentene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En god tørketrommel er en trommel som tørker klærne raskt samtidig som den bruker mindre energi.

Men det få tenker på før de kjøper ny tørketrommel, er at størrelsen på rommet som trommelen skal stå plassert i, har mye å si for hva slags trommel man bør kjøpe.

Før du kjøper ny tørketrommel, bør du få med deg disse eksperttipsene.

A-klassetrommel på lite rom

- De fleste plasserer tørketrommel og vaskemaskin på badet eller på vaskerommet, og felles for de fleste er også at bad og vaskerom er små, sier Tor Jostein Faber, daglig leder ved Euronics, Lambertseter.

Og nettopp dette har mye å si for hvilken type tørketrommel du bør kjøpe.

Tilgang på luft

 • Vaskerom i dag bygges mindre og mindre. Vanlige kondenstromler behøver god tilgang på luft og mulighet til å kvitte seg med den varme luften.
 • Setter du en kondenstrommel i et lite rom med dårlig lufting, vil effekten på tørkingen bli dårlig når luften i rommet er varm.
 • Har du et lite vaskerom lønner det seg derfor med en varmepumpetrommel som ikke har det problemet, men som gjenvinner varmen i rommet og derved ikke skaper den varme luften i rommet.

(Kilde: Leif Eliassen Neksum hos Electrolux)

- På små bade-eller vaskerom, typisk seks-syv kvadratmeter, er det lite tilgang på luft, dermed kan det fort bli veldig varmt på rommet når tørketrommelen går. Da bruker den uhorvelig lang tid på å tørke fordi det ikke er nok kald luft rundt i rommet.

- For at tørketrommelen skal fungere optimalt, er den avhengig av nok tilgang på luft rundt seg. Så skal trommelen stå plassert i et lite rom, bør du kjøpe en type som ikke produserer så mye egenvarme, da gjerne en trommel med varmepumpe, råder Faber.

Til et lite rom bør du velge en tørketrommel i A-klassen. Tørketromlene som har varmepumpe tilfører mindre varme til rommet, de henter varme som allerede finnes i rommet, og de bruker derfor mindre strøm, ifølge eksperten.

Er rommet større med mer tilgang på luft, er ikke dette like viktig. Det beste for miljøet, og lommeboka, er uansett å kjøpe en tørketrommel som bruker lite energi.

- Men folk ser seg ofte blind på energimerkning som A++ og så videre. Mange glemmer å se på hvor god tørkeeffekt trommelen har. Det kan si hvor mye eller lite støv trommelen produserer, eller hvor mye luft den lekker, forklarer Faber.

Hvilket tøy skal du tørke?

Leif Eliassen Neksum, opplæringsanvsarlig hos Electrolux, mener at du i tillegg til energiforbruk, bør tenke på hva slags type tøy du som regel tørker i trommelen.

Tre typer tørketromler

Det finnes tre ulike typer tørketromler:

 • Utluftningstrommel – hvor luften føres ut av huset og ut i friluft.
 • Kondenstrommel – hvor luften blir blåst ut i rommet og man får nyttegjort seg av varmen.
 • Varmepumpetrommel – som bruker luften fra rommet og varmer opp den.

(Kilde: Leif Eliassen Neksum hos Electrolux)

- Mange tørker kun håndklær, og da er det egentlig ikke så viktig hvilken type tørketrommel man kjøper. Men skal du for eksempel tørke ull og silke, er det veldig viktig at du velger den riktige trommelen, sier Eliassen Neksum og understreker:

- Da må du se etter woolmark-merkingen som sikrer at du kan tørke ull med håndvask.

Dersom du er veldig aktiv og har behov for å vaske ytterklær, bør du sjekke om tørketrommelen har utendørsprogram, tipser han.

- Da kan du tørke teknisk yttertøy uten at klærnes egenskaper blir ødelagt, sier han.

I butikken

Katrin Ohlander, som er kommunikasjonsansvarlig hos Siemens, mener at det er lurt å google litt etter produkter for så å dra til butikken for å kikke.

- Det er ofte nyttig å se på produktene live slik at du får en tydelig oppfatning av hvordan produktet ser ut. Så bør du bruke personalet og spørre om hva som skiller de ulike tørketromlene og merkene fra hverandre, det er ikke alltid smart å bare gå for det aller billigste alternativet, sier Ohlander.

Det er også flere ting du bør fortelle til selgeren slik at du får kjøpe trommelen som passer deg og din husholdning.

Ohlander sier det er lurt å tenke gjennom følgende:

 • Hvor mange dere er i huset - hvor ofte bruker du tørketrommelen.
 • Hvilken kapasitet tørketrommelen bør ha - for eksempel åtte kilo eller mindre.
 • Hvor tørketrommelen skal plasseres.
 • Hva du tenker at den bør ha av kvaliteter; tørker du som regel treningsklær eller klær av mer delikat stofftype? Her finnes det mange ulike spesialprogrammer for ulike behov.
 • Hvilket budsjett du har å forholde deg til. En god tørketrommel behøver ikke å være den dyreste.

Pris og kvalitet

Tørketrommelen må ikke være svindyr for å være av god kvalitet:

- Du finner nok en god utluftingstrommel til en rimelig pris om det kun skal tørkes enkle ting som håndkle og lignende. Men husk at utluftingstromler er dyrere i drift da all varmluft blåses ut, understreker Eliassen Neksum.

Faber hevder at man som regel får de beste tørketromlene fra prisklassen 5.000 kroner og oppover.

- Dyrere tørketromler er bedre konstruerte, energieffektive og har gode tørkeprogrammer. I dag er det gjerne kortere levetid på de billigste produktene. Hvis folk legger vekt på å forsøple lite og ha en trommel som lever lenger, må man belage seg på å kjøpe et litt dyrere produkt, mener Faber.

Også Ohlander mener at om du vil ha en trommel med lenger levetid, må du som regel opp i pris.

- Design virker også inn på prisen. Men det finnes mange gode tørketromler på markedet som også er rimelige, sier hun.

Riktig vedlikehold

Når du først har kjøpt tørketrommelen anbefaler Ohlander deg å lese nøye gjennom bruksanvisningen:

- I tillegg bør du følge anbefalingene for renhold og vedlikehold. Da sørger du for at tørketrommelen fungerer fint, gir et godt resultat og holder seg energieffektiv, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer