Utvendig husmaling

Dette må du vite før du velger utvendig husmaling

Unngå falming, svertesopp og alger på husveggen - slik velger du riktig maling til huset.

HVILKEN FARGE PÅ HUSMALINGEN?: Ny husmaling på markedet skal ikke bare holde bedre på fargen, den skal også være svertesopp-avvisende. Foto: NTB Scanpix.
HVILKEN FARGE PÅ HUSMALINGEN?: Ny husmaling på markedet skal ikke bare holde bedre på fargen, den skal også være svertesopp-avvisende. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å slippe å måtte male huset ofte er det alfa/omega å velge riktig husmaling til panelet. Ikke bare for at fargen skal holde seg fin i flere år uten å falme, men også for å unngå svertesopp og alger på veggene.

Så hvordan velge den beste utvendige fargen til huset?

Disse tipsene bør du få med deg!

Før du kjøper maling

- Det finnes mange, gode malingsalternativer i handelen. Når du skal i gang med å male huset er det viktig å tenke system og holde seg til det. Det vil si at en velger grunning, eventuelt mellomstrøk og toppstrøk fra samme produsent og benytter anbefalte produkter, råder Kristian Owring, administrerende direktør hos Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

KRISTIAN OWREN: Administrerende direktør hos IFI. Foto: IFI.
KRISTIAN OWREN: Administrerende direktør hos IFI. Foto: IFI. Vis mer

Underlaget bør også sjekkes og rengjøres med egnet vaskemiddel for å oppnå levetiden som er forespeilet av produsent. Dersom du har en favorittprodusent bør du bruke systemet fra denne produsenten, mener han.

- De aller fleste kjente produsenter i handelen har gode produkter som står lenge. Det finnes mye å velge blant, så jeg foreslår at du leser deg litt opp på de forskjellige produktene før du går i gang med handelen, tipser Owring videre.

Før du kjøper maling, bør du først vurdere hvor ofte det passer deg å måtte male ytterveggene, og hvor god beskyttelse du tenker at husveggene behøver.

TALE OLIVIA HENNINGSEN: Kreativ leder hos Fargerike. Foto: Fargerike.
TALE OLIVIA HENNINGSEN: Kreativ leder hos Fargerike. Foto: Fargerike. Vis mer

Det mener Tale Olivia Henningsen, kreativ leder hos Fargerike.

- Vi bor i et land med mye vær, og boligen vår er noe av det dyreste vi eier, så det er viktig å bevare panelet på god og riktig måte. Maler du med feil maling så kan det i verste fall bety ny panel, og det er dyrt - og ikke minst; tid er penger, presiserer Henningsen.

- Velg maling med garanti

Vi vil velge en husmaling som holder seg fin i fargen lengst mulig. Men hvordan gjør man det?

Det som er greit å tenke på, er at sterke og mørke farger kan falme, understreker Owring.

- Om en velger en gråfarge synes selvsagt skitten mindre. Forventningene til levetiden på fargen avhenger av produktene som velges. Normalt er sørveggen mest utsatt for sol, og kan nok falme først. Tipset for å få fargen til å holde seg fin lengst mulig er å velge et produkt som sier det har lang levetid på farge, og vaske regelmessig. Da holder det seg bra, sier Owring.

Vedlikeholdsfrie malinger finnes derimot ikke:

- Men flere produsenter har kommet med produkter som er enkle å rengjøre og som gjennom ny teknologi lar regnet hjelpe til med husvasken. Men nå er det mange av produsentene som gir skriftlig garanti på farge, så dersom det er en viktig parameter for huseier, foreslår jeg at de velger en produsent med garanti, råder han.

Pris og kvalitet henger sammen

God husmaling finner du hos mange fargeforhandlere. Det disse malingstypene har til felles er at de ligger i de dyreste prisklassene. Men om du velger å investere i maling som koster mer, vil du på sikt spare inn disse pengene, samt tiden du måtte ha brukt på ekstra vedlikehold, mener Henningsen.

- Jeg mener at man skal unngå å kjøpe veldig billig maling. Som regel holder de billigste lite på farge og glans, og det vil ofte dukke opp svertesopp og alger på panelet. I tillegg må man male på nytt etter kort tid, hevder hun.

De rimeligere husmalingene er ofte malinger som har en helt annen oppbygging enn et kvalitetsprodukt, mener Henningsen.

- Ved å velge et dyrere produkt får du bedre maling å jobbe med, en vakrere farge og en glans som varer år etter år, påstår Henningsen.

Hun mener at mange glemmer at dersom man kjøper billigere maling, vil dette som regel ende med at man må male huset oftere, noe som på sikt vil koste oss mer enn hvis vi brukere en dyrere kvalitetsmaling på huset.

Beskytte mot alger og svertesopp

De nyere husmalingene på markedet er ikke bare dyrere, de har også andre egenskaper som vil beskytte panelet bedre, ifølge Henningsen.

- Ikke bare har de bedre farge- og glans-stabilitet. De er også alge-og soppavvisende, selv i skyggen. De helt nye malingene er også selvrensende, sier hun.

- Men selv om malingen er selvrensende, bør den spyles over hvert år for å være sikker på at svertesoppen ikke kommer, presiserer Henningsen.

Husets overflater er utsatt for naturens påkjenninger hele tiden så med regelmessig sjekk og vask så blir det et enkelt hushold. Vi har fått et fuktigere klima de siste årene og det har blitt strengere regler om hva som kan benyttes i overflateproduktene, opplyser Owren.

- Dette har resultert i at noen opplever å få mer svertesopp enn tidligere. Svertesoppen vaskes enkelt vekk. Så dersom man rengjør huset regelmessig, noe som bør gjøres uansett for å få vekk trafikkfilm, pollen og annet smuss, så slipper man dette problemet. Malingen står også lengre med regelmessig renhold. Hvor ofte avhenger av husets beliggenhet, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer