Guide:

Dette må du vite om LED-pærer

Lumen, kelvin, holdbarhet og andre nyttige ting.

LYSPÆRER: Halogenpærer fases ut og erstattes av de strømeffektive LED-pærene. Foto: Audun Braastad/NTB scanpix
LYSPÆRER: Halogenpærer fases ut og erstattes av de strømeffektive LED-pærene. Foto: Audun Braastad/NTB scanpix Vis mer
Publisert

EU har innført forbud mot glødepærer og halogenpærer. For glødepærene startet utfasingen allerede i 2009 og i 2016 for halogenpærene. Den siste spikeren i kista for de sistnevnte pærene var 1. september i fjor, etter den datoen var det ikke lenger mulig for lyspæreprodusentene selv å bestille nye forsyninger.

Bakgrunnen er EUs økodesigndirektiv for krav til miljøvennlig utforming av energiforbrukende produkter. Dermed erstattes de lite strømeffektive gløde- og halogenpærene med de mer strømgjerrige LED-pærene.

I tillegg til å bruke svært lite strøm, er det også flere andre fordeler med LED. De avgir svært lite varme, som gjør de mindre brannfarlige, de har lang holdbarhet og kommer nå i alle mulige utforminger.

LED-pærene har også den fordelen at de tåler mye mer enn de gamle pærene, både når det gjelder vibrasjoner og temperatursvingninger, noe som gjør dem perfekt til utendørsbruk.

Her er seks ting du bør vite om LED-pærer:

1. Dyrt i innkjøp, men mye billigere i drift

Selv om prisen har falt en del de seneste årene, er LED-pærene fremdeles dyrere i innkjøp enn det gløde- og halogenpærene var i sin tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer