Guide:

Dette må du vite om LED-pærer

Lumen, kelvin, holdbarhet og andre nyttige ting.

LYSPÆRER: Halogenpærer fases ut og erstattes av de strømeffektive LED-pærene. Foto: Audun Braastad/NTB scanpix
LYSPÆRER: Halogenpærer fases ut og erstattes av de strømeffektive LED-pærene. Foto: Audun Braastad/NTB scanpix Vis mer
Publisert

EU har innført forbud mot glødepærer og halogenpærer. For glødepærene startet utfasingen allerede i 2009 og i 2016 for halogenpærene. Den siste spikeren i kista for de sistnevnte pærene var 1. september i fjor, etter den datoen var det ikke lenger mulig for lyspæreprodusentene selv å bestille nye forsyninger.

Bakgrunnen er EUs økodesigndirektiv for krav til miljøvennlig utforming av energiforbrukende produkter. Dermed erstattes de lite strømeffektive gløde- og halogenpærene med de mer strømgjerrige LED-pærene.

I tillegg til å bruke svært lite strøm, er det også flere andre fordeler med LED. De avgir svært lite varme, som gjør de mindre brannfarlige, de har lang holdbarhet og kommer nå i alle mulige utforminger.

LED-pærene har også den fordelen at de tåler mye mer enn de gamle pærene, både når det gjelder vibrasjoner og temperatursvingninger, noe som gjør dem perfekt til utendørsbruk.

Her er seks ting du bør vite om LED-pærer:

1. Dyrt i innkjøp, men mye billigere i drift

Selv om prisen har falt en del de seneste årene, er LED-pærene fremdeles dyrere i innkjøp enn det gløde- og halogenpærene var i sin tid.

Ikea selger for eksempel en vanlig E27-pære på 1.000 lumen til 69 kroner. En slik pære tilsvarer en vanlig glødepære på 75 watt i lysstyrke, men bruker faktisk kun 11 watt.

2. Det er lumen som gjelder, ikke watt

På LED-pærene oppgis lysfluks, altså hvor mye lys som sendes ut av pæren, som lumen, eller lm, og ikke watt som du er vant med fra gløde-, spare- og halogenpærer. Jo høyere lumen-tall, jo sterkere lys.

Watt og lumen
Vanlig glødepære wattTilsvarer lumen for halogen, LED- og sparepærer
25 W220-250 lm
40 W410-470 lm
60 W700-805 lm
75 W920-1055 lm
Kilde: Lyspæreguiden

En gammel 40-watts glødepære avgir 410-470 lumen. Samme mengde lysstyrke vil du kunne få i en LED-pære på 5-6 watt. Clas Ohlson, blant annet, selger LED-pærer på 470 lumen som har en effekt på 5 watt.

Huskeregel: Ved å multiplisere antall watt med 10, får du det omtrentlige lumentallet. Hvis du for eksempel ønsker en lampe med tilsvarende lysstyrke som en 60-watts glødepære, kan du se etter en LED-pære med om lag 600 lumen.

Dette må du vite om LED-pærer

3. Sjekk fargetemperatur

For å finne den riktige pæren for ditt bruker når det kommer til fargen på lyset, må du se etter angivelsen av fargetemperaturen på pakken. Dette er oppgitt som kelvin.

Tidligere var LED-pærene kjent for å avgi et ganske kaldt (blått) lys, men nå er det heldigvis ikke slik lenger og får kjøpt pærer som også har et varmere (gult) lyst.

2700 K betyr at pæren avgir et varmt lys, mens 4000 K gir et kaldere lys.

Høyere fargetemperatur, altså et høyere kelvin-tall, vil oppfattes bedre til fargegjengivelse (mer om det under) og kontraster - som for eksempel vil gjøre det lettere dersom du skal lese i lyset fra pæren.

KELVIN = FARGETEMPERATUR: 2.700 K tilsvarer fargetemperaturen du kjenner fra en vanlig glødelampe. Du kan få LED-lamper opptil 4.000 K. Foto: KRISTIN SØRDAL
KELVIN = FARGETEMPERATUR: 2.700 K tilsvarer fargetemperaturen du kjenner fra en vanlig glødelampe. Du kan få LED-lamper opptil 4.000 K. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

4. Fargegjengivelse

Lyspærenes evne til å gjengi farge, er også viktig - spesielt når det kommer til miljøer der du skal lese eller jobbe, eller lyse opp elementer hvor du ønsker å fremheve farger.

Det er kanskje ikke like viktig i gangen eller i den generelle rombelysningen i stuen.

Evnen til fargegjengivelse angis i Ra, enkelte produsenter skriver også «fargegjengivelse», på forpakningen, som betyr «Rendering Average». Pærer som selges til husholdninger må ha minst Ra 80. Den høyeste verdien en pære kan få, er 100.

RA = FARGEGJENGIVELSE: Ra er evne til å gjengi farge. 100 er maks. Foto: KRISTIN SØRDAL
RA = FARGEGJENGIVELSE: Ra er evne til å gjengi farge. 100 er maks. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

5. Holdbarhet

LED-pærene er kjent for å ha god holdbarhet, og Ikea har for eksempel pærer som skal holde i 25.000 timer og skal i teorien vare i over 20 år. Til sammenlikning har en standard halogenpære en levetid på 2.000 timer.

Merk deg at LED-pærene vil lyse svakere med årene, men reduksjonen avhenger fra pære til pære.

Det er også en annen ting som påvirker levetiden, nemlig tennsyklus. Tennsykluser angir hvor mange ganger det er beregnet at lampen skal kunne slås av og på. Spesielt i rom med mye gjennomgangstrafikk, hvor du ofte skur lyset av og på, er dette vel så viktig for å beregne levetid.

På den nevnte Ikea-pæren oppgis antall tennsykluser til 25.000 ganger, men faktisk holdbarhet kan variere. Clas Ohlson selger LED-pærer som kan skrus av og på inntil én million ganger.

6. Hva med dimming?

Blant de egenskapene som er viktige for deg på jakt etter nye pærer. er hvorvidt de er dimbare eller ikke.

Dette kan du lese fra informasjonen på forpakningen, og det kan se slik ut i symboler:

DIMMBAR? Dimmbare er dyrere enn ikke dimmbare. Sjekk forpakningen så du får det du er ute etter. Foto: KRISTIN SØRDAL
DIMMBAR? Dimmbare er dyrere enn ikke dimmbare. Sjekk forpakningen så du får det du er ute etter. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Som regel er de dimbare pærene dyrere enn dem som ikke kan dimmes.

Men, støttes de av den nåværende dimmeren du har hjemme? Har du en transformator som er beregnet på gløde- eller halogenpærer, er det ikke sikkert den kan dimme en LED-pære. Transformatorene opererer vanligvis mellom en viss wattstyrke, og ettersom LED-pærene har mye lavere effekt enn for eksempel halogenpærer i en spotlight, er det muligheter for at din nåværende løsning ikke kan dimme de nye pærene dine.

Som regel står denne informasjonen direkte på transformatoren. Du kan også få en pekepinn på dette ved å sjekke hvor mange watt halogenpæren er på.

Og husk at gamle LED-pærer skal resirkuleres som elektrisk avfall. Når de slutter å fungere kan du levere de tilbake i butikker som selger pærer, eller på en gjenvninngsstasjon.

Vi kommer snart tilbake med en pristest av LED-pærer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer