Røykvarslerens dag 2018

Dette må du vite om røyk­varslerne dine

Det er ikke bare batteriene på røykvarslerne som må byttes: Frem med støvsugeren! Og husk: Glemmer du å sette inn nytt batteri etter å ha fjernet det gamle, kan det bli kostbart om det begynner å brenne ...

SLIK SJEKKER DU RØYKVARSLEREN DIN: Den bør støvsuges i tillegg til å bytte batteri og testes. Og ja: Det er forskjeller på ulike varslere. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SLIK SJEKKER DU RØYKVARSLEREN DIN: Den bør støvsuges i tillegg til å bytte batteri og testes. Og ja: Det er forskjeller på ulike varslere. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er lovpålagt med røykvarsler i alle boliger i dag – og du skal ha minst en i hver etasje.

Men det hjelper ikke at du har røykvarslere om du ikke kan være sikker på at de virker – som er grunnen for at man i forbindelse med røykvarslerens dag anbefaler alle å skifte batterier i røykvarslerne sine.

Pass også på alderen på røykvarsleren din: Røykvarslere varer nemlig ikke evig – de kan også gå ut på dato.

Anbefaler flere enn loven

Ifølge loven skal du altså ha minst en røykvarsler i hver etasje.

Håvard Kleppe i Norsk brannvernforening. Foto: Norsk brannvernforening
Håvard Kleppe i Norsk brannvernforening. Foto: Norsk brannvernforening Vis mer

Branneksperter anbefaler imidlertid flere:

– Vi anbefaler brannvarslere i alle soverom, i tillegg til i typiske rom som forbinder resten av huset, sier Håvard Kleppe i Norsk brannvernforening til Dinside.

– Vi anbefaler også varslere i nærheten av tekniske rom, der sikringsskapet står og på vaskerom eller der det er vaskemaskiner og tørketromler – som er steder det kan oppstå brann, sier han videre.

Det anbefales også seriekoblede røykvarslere som gjør at alle varsler dersom en av dem detekterer røyk.

Dagens røykvarslere for sammenkobling er trådløse og er sånn sett enkle å sette opp – men ifølge Kleppe må du nok regne med å kjøpe sett med flere av samme type for at sammenkoblingen skal fungere.

Ioniske eller optiske?

Det finnes to typer røykvarslere: Ioniske og optiske.

Brannvern- og forsikringsbransjen liker å si at de optiske «ser» brannen mens de ioniske «føler» brannen. Men hva betyr egentlig dette?

Direktoratet for sikkerhet og beredskap oppsummerer dette slik:

Slik fungerer optiske røykvarslere: Boligbranner starter ofte som ulmebranner i møbler og elektrisk utstyr. En ulmebrann utvikler seg sakte og med mindre flammer. En optisk røykvarsler «ser» de litt større partiklene i den giftige røyken som dannes når en ulmebrann utvikler seg. Med en optisk røykvarsler er sjansen større for at du blir varslet tidlig ved ulmebrann.

Slik fungerer ioniske røykvarslere: En brann med høy temperatur og mye flammer kalles gjerne en «høyenergibrann». Røyken fra en slik brann inneholder ioniske gasspartikler, som en ionisk røykvarsler reagerer på. I boliger er ikke høyenergibranner like vanlige som ulmebranner.

– Vår anbefaling er optiske røykvarslere for de både raskt oppdager både ulmebranner og flammebrann. Tester viser også at optiske røykvarslere vil gi betydelig raskere reaksjon ved ulmebranner enn ioniske røykvarslere. De fleste branner starter jo som ulmebranner, og derfor vil jo den optiske røykvarsleren gi det raskeste varselet om at brann er under utvikling, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If til Dinside.

Ifølge Kleppe omsettes det knapt nok ioniske lenger.

– Vi har ikke tall på fordelingen, men stort sett optiske varslere du finner i butikken. Det har vært et skifte der, først var ioniske enerådende men nå har de optiske tatt mer og mer over, sier Kleppe og bekrefter at tester har vist at de optiske er bedre og raskere til å detektere brann i visse situasjoner.

Kleppe forteller også at det er en miljøutfordring med de ioniske brannvarslerne.

– Ioniske røykvarslere har en ørliten radioaktiv kilde innebygget, som kan ha vært en miljøutfordring, sier Kleppe.

HVA SLAGS RØYKVARSLER HAR DU? Svaret står på baksiden, så du må ned med røykvarsleren for å finne ut av om den er ionisk eller optisk. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HVA SLAGS RØYKVARSLER HAR DU? Svaret står på baksiden, så du må ned med røykvarsleren for å finne ut av om den er ionisk eller optisk. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Hemmeligheten gjemmer seg på baksiden

Men hvordan kan du vite om du har en ionisk eller optisk røykvarsler i taket?

Ifølge Kleppe er dette ikke mulig å se bare ved en kikk på røykvarsleren nedenfra.

– Som regel vil det stå i bruksanvisningen som fulgte med når du kjøpte den – og hvis det er en ionisk røykvarsler vil du på baksiden av varsleren se det radioaktive symbolet. Men da må du vanligvis plukke den ned for å se det, sier Kleppe til Dinside.

Og hva gjør du egentlig med den gamle røykvarsleren dersom den har blitt for gammel eller du vil bytte den ut? Skal for eksempel ioniske røykvarslere gjenvinnes på en spesiell måte ettersom de inneholder radioaktive elementer?

– De skal ikke kastes i søpla men de skal leveres inn til de som selger dem, og behandles som elektronisk spesialavfall, sier Kleppe.

Er det kvalitetsforskjeller?

Ifølge Kleppe skal det ikke være kvalitetsforskjeller på røykvarslere:

– De fleste røykvarslerne som selges på det norske markedet skal være gode nok. De skal være produsert etter europeisk standard og dette skal framgå av bruksanvisningen, sier Kleppe.

– Men man kan komme ut for dårlige produksjoner og det er derfor det er så viktig å bruke testknappen, understreker han.

Har du røykvarsler inkludert i tjenesten fra et vaktselskap, har du etter all sannsynlighet en optisk røykvarsler.

– Som regel er de optiske, og de er som regel av veldig god kvalitet: I mange tilfeller er de et bedre alternativ enn de billige man finner i butikken, sier Kleppe til Dinside.

Han understreker også at du via alarmselskapet får en tilleggsverdi med røykvarsleren med direktevarsling til alarmselskapet og eventuelt også varsling til brannvesenet.

Du kan få avkorting på forsikringen

Én ting er at du selvsagt bør brannsikre boligen din best mulig ved å ha de lovpålagte brannvarslerne – og kanskje enda noen til.

Odd Magne Skjerping i Frende forsikring viser frem en utbrent røykvarsler som manglet batteri. Foto: Frende forsikring
Odd Magne Skjerping i Frende forsikring viser frem en utbrent røykvarsler som manglet batteri. Foto: Frende forsikring Vis mer

Odd Magne Skjerping i Frende forsikring forteller til Dinside at man tidligere fikk rabatt hos forsikringsselskapene for bruk av røykvarslere – for å stimulere til anskaffelse og bruk.

- Men etter at det for en del år tilbake ble et påbud om å montere røykvarslere i alle hjem, hus og hytter, så opphørte rabatteringen for installasjon og bruk av røykvarslere. Man regnet med at myndighetskravet, sammenholdt med all informasjon om at røykvarslere reddet liv, ville gi tilstrekkelig stimulans til fortsatt bruk av røykvarslere, sier Skjerping.

Men hva skjer med forsikringen dersom det skulle begynne å brenne og det viser seg at du enten ikke har de lovpålagte brannvarslerne eller at de ikke fungerer? Hva skjer da?

GLEMT Å SETTE I NYTT BATTERI? Det kan gi avkortning på forsikringen. Foto: Frende forsikring
GLEMT Å SETTE I NYTT BATTERI? Det kan gi avkortning på forsikringen. Foto: Frende forsikring Vis mer

- Dersom man unnlater å montere røykvarsler, eller bevisst setter disse ut av drift, eksempelvis at man fjerner batteri uten å erstatte med nytt, så kan dette få en konsekvens ved et forsikringsoppgjør. Ved et branntilfelle der det avdekkes at man har brutt brannforskriftene, kanskje også bøtelegges for dette, så kan dette i ytterste fall gi en konsekvens med avkortning i et forsikringsoppgjør, sier Skjerping i Frende.

Emma Elisabeth Vennesland i If sier det kan resultere i avkortning dersom det begynner å brenne og skadene kunne vært mindre dersom røykvarsleren hadde vært på plass og i orden. Foto: If
Emma Elisabeth Vennesland i If sier det kan resultere i avkortning dersom det begynner å brenne og skadene kunne vært mindre dersom røykvarsleren hadde vært på plass og i orden. Foto: If Vis mer

– Hvis det begynner å brenne, og det er årsakssammenheng mellom brannen og det at man ikke har brannvarsler eller at man har en brannvarsler som ikke virker, vil det normalt bli reduksjon i erstatningen, en såkalt avkorting, forteller Vennesland i If.

Hun forklarer dette med at du normalt kan iverksette tiltak som å varsle brannvesen eller slokke mindre branntilløp dersom røykvarsleren varsler brann og du er hjemme. Dette vil kunne redusere skadeomfanget.

– Men hvis du ikke har røykvarsler, og det begynner å brenne, kan du ikke iverksette tiltak. Her vil det altså være årsakssammenheng mellom det å ikke ha røykvarsler og brannutviklingen, forklarer Vennesland.

Opp med støvsugeren!

I tillegg til å bytte batteri jevnlig, bør du også gjøre et par andre ting med røykvarsleren for å sikre deg at den er i orden:

#1: Støvsug røykvarsleren jevnlig:

– En gang i året bør du støvsuge røykvarsleren lett, uten å skade elektronikken, du bør kanskje dempe styrken på støvsugeren noe, oppfordrer Kleppe.

#2: Test at røykvarsleren fungerer ved å trykke på test-knappen:

Alle røykvarslere produsert etter standard EN14604, fra august 2008, er laget slik at du tester både batteri og funksjon på røykvarsleren ved hjelp av test-knappen.

– Det er strengt tatt ikke nødvendig å teste den med røyk, men det skader jo ikke å gjøre det en gang iblant, sier Kleppe.

#3: Skift ut røykvarslere hvert 10. år:

All elektronikk svekkes over tid, og fylles med fett og støv.

Sist oppdatert 1.12.2018

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer