Solskjerming er en nødvendighet i de aller fleste hjem. Å forhindre at rommene varmes opp til drivhus-temperatur, er aktuelt sommer som vinter når sola står lavt. Og naboinnsyn vil vi helst slippe gjennom hele året.
Men hvordan skal du velge solskjermingen som passer akkurat ditt hjem? Og hvilke typer produkter kan du velge mellom?
Eksempler på solskjerming
- Persienner: Reflekterer solens stråler mellom lamellene, kan slippe lys inn uten sjenerende blending.
- Plissé: Kan tilpasses de fleste typer vindusformer, tar liten plass og kommer i stort utvalg farger og design
- DUETTE® gardiner: Satt sammen av to lag tekstiler som en dobbel plisségardin. Gir gode egenskaper i forbindelse med demping av varmestråling og stoppe uønsket lys. Finnes i kvaliteter fra semi-transparente til mørkeleggende.
- To-lags rullegardin: En smart rullegardin i to-lags tekstil der tverrgående striper av åpne og lukkede felt lar deg justere åpningen ved å overlappe stripene etter ønske.
- Rullegardin: Finnes i svært mange kombinasjoner av stoff, farger, design og tilbehør, en enkel og god løsning.
- Lameller: Ofte den beste løsningen for skråvinduer eller store glassflater.
- Screen: Tar lite plass og kan skjules bak fasadekledning. Lite utsatt for vind . Alternativet er likevel kostbart i de fleste tilfeller.
Det er mange alternativer, men de vanlige gardinene er på vei ut. I alle fall hvis du vil følge trendene, men også av praktiske hensyn.
Riktig valg av solskjerming
Når du skal finne solskjermingen som passer best i hvert rom, er det først smart å ha klar en sjekkliste, ifølge Egil Aamodt, daglig leder hos Markisemannen.
– Tenk på hvilke behov solskjermingen skal dekke i hvert rom. Er det kun skjerming av sola, eller ønsker du en uteplass som kan benyttes mer, eller vil du hindre innsyn? For soverom vil du kanskje ha det helt lystett, sier Aamodt.
Har du små barn i hus, er det særlig viktig å tenke på sikkerhet, understreker Rolf E. Sandvoll, assistant manager hos produsenten VEMA.
– Solskjerming uten snorer anbefales spesielt på barnerom, men også ellers i hjemmet der barna oppholder seg, sier han.
I hverdagsrom som stue og kjøkken, bør man få tilstrekkelig med lys inn i rommet selv om solskjermingen er nede, mener Sandvoll.
– Et alternativ her er å enten velge utvendige screens eller innvendige solskjerminger med lyse duker. På soverom anbefaler vi mørkleggende duker, tipser han.
Billig og godt alternativ
Solskjerming for hvert rom i huset, kan bli en dyr affære. Men, de rimeligste alternativene er de som faktisk dekker behovet ditt som du ønsker, og som er tilpasset din bolig.
– Persienner er fortsatt det billigste alternativet, og det fungerer godt. Der kan man også regulere innsynet og lyset på en enkel måte ved å vende på lamellene. Ellers kommer de fleste solskjermingene i forskjellige prisgrupper der effekten av solblending og blokkering av varme ikke nødvendigvis har så mye med prisen å gjøre, men mer på andre kvaliteter som om duken er antistatisk, smussavvisende eller materialet det er laget av, forteller Sandvoll.
Vil du på lang sikt spare energi til oppvarming eller nedkjøling av huset, mener likevel Sandvoll at en kombinasjon av utvendig og innvendig solskjerming er det mest effektive.
Plisségardin mest populært
Ifølge forhandlere og produsenter, er den største trenden at folk ønsker tekstiler i vinduene innendørs. Plisségardiner er blant de nye interiørtrendene innen solskjerming og gardiner.
Sandvoll forteller at plisségardiner kan redusere varmetapet fra vinduene med opp til 46 prosent, og redusere opp til 60 prosent av varmeinnslippet fra solen.

Få frostete vinduer med mobilen
– I tillegg ser vi at det er populært med terrassemarkiser og screens. Terrassemarkiser oppfyller gjerne flere behov: De hindrer sol som forstyrrer inne, de skjermer vinduene så man slipper oppvarmingen, men de gjør også uteplassen lunere og forlenger dermed sesongen for uteplassen, mener Sandvoll.
Styr med mobil eller fjernkontroll
Med dagens teknologi følger smartløsninger med de aller fleste produkter og tjenester. Har du anledning til å gå litt opp i pris, kan du gå til anskaffelse av solskjerming med diverse automatiske løsninger.
Automatisering og motorisering av solskjerming har blitt mer vanlig i norske hjem, skal vi tro ekspertene.

– Det er i tiden med smarthus-systemer siden vi er vant til å styre det meste med nettbrett og smarttelefoner. Det er fortsatt i det øvre prissjiktet, men likevel innenfor at vanlige husstander kan investere i det. Det kommer an på hvor mye penger man ønsker å legge i det og om man ønsker det fullt automatisert eller styre det enkelt med fjernkontroll eller smarttelefon, forklarer Sandvoll.
Aamodt mener at automatisk styring er et godt alternativ for mange, og nødvendig på store markiser.
– Det gjør bruken enklere og du har også fordelen av å kunne styre solskjermingen fra en app dersom du ikke er hjemme, sier han.
Hensikten med screen er å holde sollys og varme ute, samtidig som man beholder utsikten i kombinasjon med skjerming av innsyn.
– Ved bruk av motorisering kan man koble på automatikksystemer som sol-og vindvakt men også til boligens smarthus- og styringssystemer, forteller Aamodt.

Men, i tillegg til at dette kan være en litt for dyr investering for mange, er en annen hake å få skjermingen montert slik at den virker best mulig, ifølge Sandvoll.
– For å få full effekt av det, må den som setter opp automatiseringen eller styringen ha en del kunnskap om solenergi og effektivisering av klima og energi i bygninger, avslutter han.


(Artikkelen er tidligere publisert på Dinside.)

Slik bruker du varmepumpa til kjøling
--