Oppbevaring i bod

Dette må ikke lagres i boden

Fuktig sportsutstyr og åpne poser med dyrefôr bør holdes langt unna boden.

VÅTE TING: Alt som er vått og fuktig bør du vente med å sette i boden til det er tørt. Det samme gjelder åpne poser med dyrefôr. Få gode tips i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø.
VÅTE TING: Alt som er vått og fuktig bør du vente med å sette i boden til det er tørt. Det samme gjelder åpne poser med dyrefôr. Få gode tips i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

De fleste av oss har en inne- eller utebod, mange har begge deler. Og ekstra lagringsplass trenger man, men det er ikke alt som bør lagres i boden.

I alle fall ikke hvis du vil unngå skadedyr og muggsopp.

Gullgruve for sopp og skadedyr

Du kjenner deg kanskje igjen: Etter at du har vært på tur i regnværet, setter du den våte sekken i boden. Kanskje har golfbagen blitt våt etter en lang runde på banen, så setter du også denne i boden. Er fotballskoene fuktig etter kampen - kanskje disse også blir plassert i sportsboden?

Dette er uvaner som du definitivt bør stoppe med. For dette er eksempler på ting som absolutt ikke bør lagres i boden. I alle fall hvis du vil unngå skadedyr og muggsopp.

- Fuktige og våte ting blir gjerne kastet inn i boden i en fei, da ser man ofte de negative konsekvensene av dette senere, forteller Fredrik Sagen hos Lagersjefen AS.

Skal du holde miljøet i boden rent, bør du tenke gjennom hva du faktisk lagrer i den - og hvordan dette lagres.

- Fuktige ting i boden, vil danne grunnlag for muggsopp. Så hvis man eventuelt skal lagre utstyr i boden som har blitt vått ute, er det viktig at man tørker dette før man setter det inn i boden, presiserer Sagen.

Unngå skadedyr

Også diverse skadedyr kan dukke opp i boden om man ikke forsegler esker, bokser og poser skikkelig:

- Mange glemmer også at dyrefôr er mat for smågnagere og insekter. Har man stående en åpen papirpose med katte- eller hundemat i boden, risikerer man å tiltrekke skadedyr inn i rommet, sier Sagen videre.

Lagrer du grillen i boden også? Husk på at den må være grundig rengjort før du setter den inn i rommet.

- Alt som lukter sterkt, er fuktig og har matrester på seg, må ikke stå i boden, understreker lagereksperten.

God luftsirkulasjon

En bod er nødvendigvis ikke mer utsatt for skadedyr og muggsopp enn andre rom, mener Sagen. Det som oftest er utslagsgivende er luftkvaliteten i rommet.

- Tilstanden på rommet bør være optimal. Det vil si god luftsirkulasjon og tørr luft.

Vår erfaring er at god luftsirkulasjon ofte er viktigere enn valg av emballasjen man lagrer tingene i, sier Sagen.

Dette har også Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima hos Norges Astma- og Allergiforbund, tidligere uttalt til Dinside:

- Når du oppbevarer ting i en kald bod, er det viktig at de ikke står for tett inntil hverandre og inntil veggen. Man må passe på at det er god luftsirkulasjon mellom alle tingene, sier Gustavsen.

Det er vanlig at temperaturen i boden er kjøligere enn i resten av boligen. Mange har også bod uten noe varme, gjerne med betongvegger og murgulv, ifølge Gustavsen.

- Står det esker rett på gulvet eller inntil en kald murvegg, må du påse at det ikke har blitt fukt og muggsopp på dem, understreker han.

Sagen forteller at det viktigste derfor er å holde en jevn og stabil temperatur i boden slik at man unngår kondens som gir grobunn både for muggsopp og skadedyr.

- Hvis man løfter kasser fra gulvet vil man bedre sirkulasjonen i rommet. Kasser som står tett på gulvet kan sperre for luftsirkulasjonen, sier han.

Ifølge Sagen bør temperaturen i boden ligge på mellom åtte og tolv grader.

LAGRINGSESKER: Plastesker som kan lukkes på en hylle fremfor på gulvet, er kanskje den beste måten å lagre tingene dine på i boden. Foto: Linn Merete Rognø.
LAGRINGSESKER: Plastesker som kan lukkes på en hylle fremfor på gulvet, er kanskje den beste måten å lagre tingene dine på i boden. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

- Når du i tillegg passer på at luften er tørr, vil dette gi lite ideelle forhold for insekt og skadedyr i og med at de liker seg i fuktige og varmere temperatur, sier Sagen.

Plast- eller pappesker?

Bjørn Eide, fagansvarlig service hos PELIAS Norsk Skadedyrkontroll, forteller at pappesker er emballasje som skjeggkre kan trives i siden det er et godt gjemmested for dem.

Dermed kan det være lurt å heller bruke plastkasser til å lagre ting i.

- Lagrer du ting i emballasje som står på gulvet, er det smart å bruke glatte plastkasser fremfor pappesker, eller lagre tingene opp fra gulvet i trådhyller i stedet, råder Eide.

Sagen mener samtidig at dersom luften er tørr og sirkulasjonen er god i boden, trenger det ikke være et problem å bruke pappesker som lagringsbokser.

- Men plastbokser er mer solide å lagre i, og vil også beskytte mot fukt så lenge de er godt forseglet. Bare husk å ikke la de stå for tett.

Sagen kommer også med et siste råd:

- Sjekk boden ved jevne mellomrom for å ha kontroll på skadedyr og muggsopp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer