Ødelagt støvsuger

Dette ødelegger støvsugeren

Det er særlig én tabbe mange av oss begår.

ØDELEGGENDE: Det er slett ikke alt av rusk og rask på gulvet som bør støvsuges opp. Foto: NTB Scanpix.
ØDELEGGENDE: Det er slett ikke alt av rusk og rask på gulvet som bør støvsuges opp. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Støvsugeren skal gjøre det enkelt å holde huset rent og pent. Mange av oss er avhengig av en god støvsuger når vi rengjør huset, ikke bare fordi vi har gulvtepper, men også fordi gulvet blir lettere å vaske når støvsugeren har fanget opp det meste av hybelkaniner og smuler i forkant.

Det er samtidig viktig å huske på at ikke alt av rusk som har havnet på gulvet bør støvsuges opp. Om noe av dette havner i støvsugeren, vil den få et kortvarig liv.

Ikke støvsug dette

Det bør gå kjapt og greit å støvsuge huset, men mange sveiper over gulv og tepper uten å sjekke om det ligger noe på gulvet som ikke bør komme inn i støvsugeren.

- De typiske tingene som kan ødelegge støvsugeren er skarpe legemer, aske og væske, sier Arnstein Værdal, salgssjef i Elkjøp Norge.

Skarpe objekter og aske kan for eksempel skade både rør og beholder, væske kan skade motoren.

ARNSTEIN VÆRDAL: Salgssjef i Elkjøp Norge. Foto: Elkjøp.
ARNSTEIN VÆRDAL: Salgssjef i Elkjøp Norge. Foto: Elkjøp. Vis mer

- Med tradisjonelle støvsugere kan også fint støv, for eksempel byggstøv, snike seg forbi filtersystemene til maskinen og sette seg i motor, noe som heller ikke er heldig, forteller Værdal videre.

Lars Edvardsen, retail manager i Skousen Hvitevarer, tror at det enkelte ganger kan være fristende å støvsuge opp vannsøl på kjøkkenet eller aske langs peisen til tross for at dette kan gjøre stor skade på støvsugeren.

LARS EDVARDSEN: Retail manager i Skousen Hvitevarer. Foto: Skousen.
LARS EDVARDSEN: Retail manager i Skousen Hvitevarer. Foto: Skousen. Vis mer

- Støvsuger man opp vann med en vanlig støvsuger kan man risikere at den kortslutter. Skal man suge opp vann, aske eller gipsstøv bør man bruke en støvsuger som egner seg til det, understreker Edvardsen.

Fuktighet ikke krise

Litt vannsøl bør du altså ikke finne på å suge opp. Men dersom støvsugeren sluker i seg objekter som er litt fuktig, og du er bekymret for at det vil ta knekken på støvsugeren, skal du vite at dette nødvendigvis ikke vil utgjøre noen stor krise, ifølge Værdal.

- Det skal litt til for at fukt ødelegger maskinen. Det må vanligvis gjennom to filtre: posen og motorbeskyttelsesfilteret. Etter motoren sitter vanligvis et utblåsningsfilter, og dette er vanligvis et HEPA-filter som gjør at det skal være minst mulig som slipper ut, forklarer han.

Slitasje på støvsugeren

Selv om du er bevisst på hva du ikke skal støvsuge opp fra gulvet, er det likevel flere andre ting som kan slite ekstra på støvsugeren, og dermed også gi den en kortere levetid.

Og det er særlig én tabbe mange av oss begår:

- Det er svært vanlig å la filtre i støvsuger sitte i for lenge mellom bytter, forteller Værdal.

Han anbefaler følgende:

  • Bytt motorbeskyttelsefilter med hver 5. pose, eller én gang i året.
  • Bytt HEPA-filter med hver 8. pose, eller én gang i året.

Når disse filtrene blir tettere av å samle opp skit så vil motoren jobbe hardere for samme støvopptak, og dermed vil slitasjen gå opp, ifølge Værdal.

- De fleste støvsugere vil holde i lang tid dersom du er nøye med å bytte filtrene, legger Edvardsen til.

Det som ellers vil bli slitt på støvsugeren over tid, er munnstykke og fot som er i kontakt med gulvet.

Sentralstøvsuger best?

Stadig flere av oss velger å bytte den tradisjonelle støvsugeren med en sentralstøvsuger, dette monteres som regel i nye hjem i dag.

Vil det si at sentralstøvsugere generelt er bedre rustet mot slitasje?

Ikke nødvendigvis, mener Edvardsen:

- Men fordelen med sentralstøvsugeren er at støvbeholderen er i et eget rom, og at det dermed begrenser mengden mikrostøv i luften, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer