Tørketrommel virker ikke

Dette ødelegger tørketrommelen

Hvor i huset den står plassert, kan være én av årsakene.

ØDELAGT TØRKETROMMEL?: Det kan være flere grunner til at tørketrommelen blir ødelagt. Her får du svaret på hva du kan gjøre for å unngå at den blir ødelagt. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er tøyet fremdeles vått når tørketrommelen har tromlet seg ferdig? Stopper tørketrommelen midt i tørkerunden? Vil den ikke starte?

Det kan være flere grunner til at tørketrommelen «tar kvelden».

Så hva kan du gjøre for å fikse problemet selv? Når må du kontakte fagfolk for hjelp? Og ikke minst; hva må du passe på for å unngå ødelagt tørketrommel?

Vi spurte ekspertene!

Derfor blir det ikke tørt

- Hvorfor er tøyet vått etter en runde i tørketrommelen, selv om kondensfilter eller filterskuffen ikke er tilstoppet eller skittent?

- For det første kan det være programmet som er brukt som påvirker dette. Tidsprogrammer skiller seg fra autoprogrammer i form av tørkeresultat som igjen velges ut ifra tekstiltype og tøymengde, sier Kristian Magnussen ved BSH Husholdningsapparater AS.

Men det mange ikke er klar over er at også plasseringen av tørketrommelen er viktig. Rommet den står i må ha lufting, og døra inn til dette rommet bør stå åpen når tørketrommelen er i drift:

- Dersom tørketrommelen ikke får tilgang til frisk luft, vil den ta sin egen fuktige luft og på nytt kjøre inn i tøyet - noe som resulterer i at tøyet aldri blir tørt, forteller Magnussen.

I tillegg er fem plussgrader minimal omgivelsestemperatur for at tørketrommelen skal kunne driftes normalt, opplyser eksperten videre.

- En annen faktor er at fuktsensorene som føler på restfuktighet i trommelen over tid kan, avhengig av bruksmønster og kalk i vannet, bli tilsmusset. Da vil sensorene slutte å føle på riktig restfuktighet under tørking. Dette kan resultere til feil tørkeresultat, forklarer Magnussen.

Viktig å separere tøyet først

- Krav til lavere strømforbruk fører til at varmepumpetromler har tatt over markedet, og disse tørker på lavere temperatur. Tørker du da stort og smått samlet vil de små plaggene ofte være tørre, mens større ting som sengetøy og håndklær fremdeles vil være fuktige.

Det sier Kim Even Vågenes, produktsjef hos Power.

- Mye av dette avhenger også av hvilken sensor tørketrommelen har. Noen merker fuktigheten langt inn i tøyet, mens andre kjenner bare på de ytterste plaggene, forklarer Vågenes.

Men en annen ting som mange glemmer, eller kanskje aldri gjør, er å separere det våte tøyet når man tar det ut av vaskemaskinen før man legger det i tørketrommelen:

- Man bør ikke ta hele den våte vasken i en stor klump og bare legge inn i tørketrommelen. Da når ikke den varme luften fra tørketrommelen inn til hvert plagg, men kommer bare til i det tøyet som er ytterst mot tørkesensorene, sier Magnussen.

Ved å separere tøyet og legge dette inn i tørketrommelen plagg for plagg, får man luft imellom hvert plagg når trommelen roterer, og man oppnår et langt bedre tørkeresultat til slutt, opplyser eksperten videre.

Når trommelen stopper opp

Opplever du at trommelen stopper opp midt i en tørkerunde og ikke vil tromle videre?

De to vanligste årsakene til dette er at enten er kondensvannbeholderen full, eller utløpet eller luftuttaket tett, ifølge Vågenes.

Er det kondensvanntanken som er full, må denne tømmes for at trommelen skal starte igjen, presiserer Magnussen.

I tillegg til å tømme kondensvanntanken og bruke riktig tørkeprogram, er det også to andre ting du kan gjøre for å unngå at tørketrommelen stopper opp, tipser de to ekspertene:

  • Hold lofilter og kondensator ren på tørketromler hvor dette må gjøres manuelt. Dette kan gjøres ved å støvsuge eller vaske filteret, men vær forsiktig: Får man skader eller fingerfett på kondenseringsrista kan det føre til at tørketrommelen gir dårligere resultat i lang tid. Støvsugerbørste eller en våt klut er å anbefale.
  • Hold tørkesensorene rene slik at de avleser restfuktigheten nøyaktig. Disse kan tørkes av med en fuktig klut noen ganger per år.

Det som er «positivt» med at tørketrommelen stopper opp midt i en runde, er at sikkerhetsfunksjonen fungerer:

- Alle tørketromler har sensorer her som vil stoppe prosessen om de slår ut, sier Vågenes.

Pass på dette

Som med alle andre husholdningsapparater er forebygging og riktig bruk det viktigste for å slippe permanent skade på tørketrommelen.

Magnussen og Vågenes oppsummerer:

  • Unngå tilstopping: Det er viktig at komponenter og filter som er ment å rengjøres jevnlig ikke blir tilstoppet. Det vil slite mer på alle driftskomponenter som skaper luft og varme da denne luften må presses hardere gjennom tilstoppede filter og andre komponenter som igjen utgjør høyere energiforbruk og reduserer den totale levetida på produktet, forklarer Magnussen.
  • Unngå overbelastning: Ikke fyll tørketrommelen med mer vått tøy enn det som er maksimalt anbefalt.
  • Unngå feil plassering: Oppbevar tørketrommelen i et luftig og tørt rom med normal omgivelsestemperatur.
  • Unngå ujevnt underlag: Det er viktig at maskinen er vatret opp, og står den oppå en vaskemaskin, er det lurt å ha noen form for vibrasjonsdemper imellom slik at den står stødig.

Hjelp av fagfolk

- Når bør man kontakte profesjonelle fagfolk for hjelp?

- Sjekk først i bruksanvisningen om det står beskrevet hva årsak til feilmelding er, og potensielle feilsøkingsmetoder du selv kan gjennomføre for å løse problemet, råder Vågenes.

Fungerer ikke dette, skal man alltid kontakte autorisert personell, understreker de to ekspertene.

Reklamasjonsrett?

Ifølge forbrukerkjøpsloven har man fem års reklamasjonsrett på hvitevarer.

Men det finnes noen unntak:

- I tilfeller hvor kunden kan bevise utover enhver rimelig tvil at varen hadde feilen før reklamasjonstida gikk ut, skal reklamasjon dekke dette, selv om det har gått fem år eller mer, opplyser Vågenes.

- Dersom brukeren av produktet er blitt forespeilet lengre rettigheter å gå på, så er dette en utvidet garanti som produsenten står for i hvert enkelt tilfelle, uavhengig av norsk forbrukerkjøpslov, sier Magnussen.

- Det kan for eksempel være en ekstra garanti på en konkret komponent, som motorgaranti opp til et visst antall år etter kjøpsdato, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer