Leiebolig

Dette risikerer du ved ulovlig utleie

Utleier risikerer å få store bøter, og i verste fall er det fare for liv og helse når utleieboligen ikke er godkjent.

BRANNFARE: Dersom utleieboligen ikke oppfyller kravene til rømningsveier, kan leieboeren i verste fall brenne inne. Derfor er det både i utleier og leietakers interesse å sjekke om boligen er godkjent for utleie. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BRANNFARE: Dersom utleieboligen ikke oppfyller kravene til rømningsveier, kan leieboeren i verste fall brenne inne. Derfor er det både i utleier og leietakers interesse å sjekke om boligen er godkjent for utleie. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En tom kjeller og et høyt boliglån kan friste enhver boligeier til å leie ut og tjene noen ekstra kroner. Men, det er lurt å få kjelleren eller loftet godkjent som utleiebolig før du legger ut annonse på Finn.no eller annet nettsted.

- Utleieboliger har krav om brannrømmingsveier, takhøyde, dagslys, ventilasjon og mye annet. Boligen må, med andre ord, tilfredsstille lovkravene og være godkjent for varig beboelse, sier jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet til Dinside.no.

Det mest kritiske med tanke på sikkerhet er manglende rømningsveier, legger Iversen til. I verste fall kan leieboeren brenne inne.

La ut ulovlig utleiebolig til 10.000 kroner måneden

I Drammen, blant annet, har det kommet tips om slike ulovlige utleieboliger jevnt og trutt i flere år, uten at kommunen ønsker å komme med konkrete tall på dette.

For noen få dager siden lå en treroms sokkelleilighet sentralt i Drammen annonsert på Finn som «innflytningsklar fra 1. august» og med leie på 10.000 kroner måneden, men annonsen er nå fjernet, fordi kjellerleiligheten var etablert ulovlig, skriver Drammens Tidende (krever abonnement).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer