Dette sjekker de på elkontroll

Ber du forsikringsselskapet om en elkontroll kan du spare penger. Men noen ting kan du også se etter selv.

Spotter i taket kan være brannfarlig hvis de ikke er installert riktig. - Vi sjekker at det ikke er for varmt og at de er riktig isolert, sier Stefan Larsen (t.h.). Her med huseier Kristian Ertsås. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Spotter i taket kan være brannfarlig hvis de ikke er installert riktig. - Vi sjekker at det ikke er for varmt og at de er riktig isolert, sier Stefan Larsen (t.h.). Her med huseier Kristian Ertsås. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år blir mange nordmenn boligløse etter brann. Noen ganger skyldes dette feil på det elektriske anlegget, som kortslutninger i sikringsskap.

Derfor er forsikringsselskapene selvsagt interessert i at flest mulig har det elektriske anlegget i orden. I den forbindelse selger de elkontroller, som utføres av autoriserte elektrikere. Får du godkjent anlegget vanker det belønning i form av rabatt på forsikringen.

Vi ble med på en elkontroll for å finne ut hva som egentlig sjekkes, og om det er noen ting som du selv kan se etter - uten å nødvendigvis være utdannet elektriker.

LES: Dette kan du gjøre selv.

Fikk god hjelp

Husets eier, Kristian Ertsås, hadde tatt noen timer fri fra jobb for å ta imot kontrolløren. Med en bror som er snekker og en nabo som er elektriker har han allerede fått gode innspill på husets tilstand.

– Minuset med en visning er jo gjerne at du ikke får sett over alt. Broren min er snekker så han var med og så over huset etter at vi hadde overtatt, sier Ertsås.

Han har også en kompis som jobber som brannmann, og da er det kanskje ikke så rart at Ertsås også har fått installert seriekoblede brannalarmer i boligen.

Varmesøk med laser

Elkontrollør Stefan Larsen sjekker at alt sitter som det skal. Ledninger og skruer blir også sjekket. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Elkontrollør Stefan Larsen sjekker at alt sitter som det skal. Ledninger og skruer blir også sjekket. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Denne dagen var imidlertid forbeholdt det elektriske anlegget. Stefan Larsen, elektriker og elkontrollør i Bravida, begynte kontrollen i husets elektriske hjerte: sikringsskapet.

– Her ser jeg om det er varmegang og sjekker at ting ikke er brent. Jeg ser også om det er jordingsfeil og sjekker at skruene sitter som de skal, sier Larsen.

Et av "våpnene" på jakt etter el-feil er en laser som måler om temperaturen på ledningene er for høy.

– Men her ser det bra ut, sier kontrolløren.

Jordet eller ikke jordet

Det neste kontrolløren sjekket var om tilkoblede elektriske apparater var jordet. Med det som så ut som et forvokst multimeter sjekket han ovn, oppvaskmaskin og stikkontakter.

Etter dagens standard skal det alltid monteres stikkontakter som er jordet. I Ertsås' hus fra rundt 1959 er det flere stikkontakter som ikke er jordet.

– Men det er ikke et krav at alle kontakter skal være jordet. Det vi sjekker er at apparater som skal være jordet er tilkoblet stikkontakter som er jordet, sier kontrolløren.

"Bli med" på elkontrollen gjennom vår bildeserie:

Smart: Gjem stikkontakten i kjøkkenbenken

Ingen kabelkrise

Et sted i huset hvor mange slurver med skjøteledningene er i stua, og da spesielt i tilknytning til TV-apparatet. TV, dekoder, DVD-spiller, forsterker og andre komponenter krever strømtilgang, og da er det mange som tyr til den gode gamle "padden" for hjelp. Det bør de helst ikke.

– I dag er det slik at elektrikere er påkrevd å installere minst seks stikkontakter ved TV-en, forteller Larsen.

– Men dette går greit? spør huseieren, og viser til padden på stuegulvet.

– Ja, dette er godkjent, selv om det helst skulle vært installert flere uttak på veggen, sier Larsen.

For selv om det ikke er de mest strømkrevende apparatene som trekker strøm fra padden, er det komponenter som har en fast plass i stuen. Og skjøteledninger skal være midlertidige løsninger, og ikke i fast bruk, ifølge kontrolløren.

LES: Slik bruker du skjøteledningen riktig.

Denne "padden" er godkjent, selv om elkontrolløren helst skulle sett at det ble montert flere stikkontakter på veggen. - Skjøteledninger er ment å være midlertidige løsninger, sier Stefan Larsen. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Denne "padden" er godkjent, selv om elkontrolløren helst skulle sett at det ble montert flere stikkontakter på veggen. - Skjøteledninger er ment å være midlertidige løsninger, sier Stefan Larsen. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Ikke feilsøking

Når du først har en elektriker i hus kan det være fristende å spørre om alle småproblemene du har hatt i boligen. Men det er ikke hensikten med elkontrollen.

– Vi skal først og fremst sjekke sikkerheten. Vi åpner opp der vi må, og tar stikkprøver, men ikke noe mer enn det. Vil kunden ha sjekket noe annet bør de ta kontakt med elektriker, sier Stefan Larsen.

– Vi har det såpass travelt at vi ikke har tid til feilsøking.

Alt kan forbedres

Etter en tur i kjeller, bod og ut på terassen hadde kontrolløren gått gjennom det meste. Etter litt over halvannen time fikk huseier Ertsås dommen. Elkontrollen var godkjent. Men ikke uten at kontrolløren fikk påpekt noen områder som kunne forbedres.

– Vi anbefaler å installere komfyrvakt. Den vil varsle dersom platene blir for varme og slik forhindre tørrkoking, sier Larsen.

– Det hadde også vært lurt å få montert flere stikkontakter ved TV-en, i stedet for å bruke skjøteledning. Skjøteledninger er midlertidige løsninger og skal helst ikke brukes som en fast løsning, legger han til.

Etter avsluttet kontroll får man en gjennomgang og tips til forbedringer. I dette tilfellet var det lite å forbedre, men elkontrolløren har et godt tips på generelt grunnlag. - Er ikke sikringsskapet helt nytt, er det en god investering å oppgradere det, sier Larsen. Her med huseier Kristian Ertsås. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Etter avsluttet kontroll får man en gjennomgang og tips til forbedringer. I dette tilfellet var det lite å forbedre, men elkontrolløren har et godt tips på generelt grunnlag. - Er ikke sikringsskapet helt nytt, er det en god investering å oppgradere det, sier Larsen. Her med huseier Kristian Ertsås. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Under har vi listet opp noen ting du selv kan se etter:

1: Lukter det svidd?

Det første som kan være greit å se etter er utvendige tegn på feil.

– Hvis du ser at stikkontakten er brent, er det et dårlig tegn. Du kan også kjenne etter om det er kabler som er varme, sier dagens elkontrollør, Stefan Larsen.

2: Sjekk sikringsskapet

Det er mye du kan gjøre selv av elektrisk fikling, men et sted du må holde hendene unna er sikringsskapet. Du kan selvfølgelig skifte sikringer eller slå dem av og på hvis du har automatsikringer, men begynner du å skru, så bryter du loven.

– Har du et gammelt sikringsskap er det enkelt, da kan du legge håndflaten på sikringene og kjenne om de er varme. Er de veldig varme kan det tyde på at det er en feil i anlegget, sier Larsen.

LES: Er hjemmet ditt vernet for lyn?

3: Vær observant

Er det noen elektriske artikler som ikke oppfører seg som de skal? Kanskje en pære som ryker etter kort tid, eller varmekabler som ikke skrur seg på? Det kan tyde på feil i anlegget, men det kan også bare være feil på produktet. Uansett er det lurt å følge med på om slike ting skjer ofte.

Må være autorisert

Bjarne Rysstad, informasjonssjef skadeforsikring i Gjensidige. Foto: Gjensidige
Bjarne Rysstad, informasjonssjef skadeforsikring i Gjensidige. Foto: Gjensidige Vis mer

En el-kontroll tar vanligvis 1-2 timer, avhengig av størrelsen på boligen som skal sjekkes. El-kontrollen vi var med på var i et rekkehus i Sandvika, og ble gjennomført av Bravida. To etasjer og kjellerstue tok omlag halvannen time å komme seg gjennom.

Selv om det er lurt å holde et øye med kabler og sikringskap selv, må du belage deg på å åpne hjemmet i noen timer for å få avslag på forsikringen.

– Folk gjør mye selv, men når det gjelder elektriske anlegg er det viktig å være spesielt forsiktig. Vi krever også at el-kontrollen skal være utført av autorisert elektriker for at det skal gis rabatt på forsikringen, understreker Bjarne Rysstad, informasjonssjef skadeforsikring i Gjensidige.

Han er ikke i tvil om at en el-kontroll vil lønne seg i det lange løp.

– En beregning Gjensidige har gjort viste at verdier for rundt 670 millioner kroner gikk tapt i boligbranner i 2011, grunnet elektrisk feil eller feil bruk av elektrisk utstyr, opplyser Rysstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer