Sortering av søppel

Dette skjedde da en ulåst søppelcontainer ble plassert i villaområdet

– Eksperimentet bekrefter at folk gladelig gjør seg til snyltere når en slik sjanse oppstår.

PLASSERT I VILLASTRØK: Det gikk ikke mange dager før folk begynte å dumpe usortert søppel i containeren som stod plassert i villastrøket som et eksperiment. Foto: Ragn-Sells.
PLASSERT I VILLASTRØK: Det gikk ikke mange dager før folk begynte å dumpe usortert søppel i containeren som stod plassert i villastrøket som et eksperiment. Foto: Ragn-Sells. Vis mer
Publisert

Søppelmoralen er ikke alltid helt på topp hos folk, og mange lar seg friste til å dumpe søppel på andres bekostning. Avfallsselskapet Ragn-Sells bestemte seg derfor for å gjøre et aldri så lite eksperiment.

De plasserte en ulåst avfallscontainer på gaten i et villaområde for å se hva som skjedde.

Søppelsnyltere

Ikke overraskende gikk det ikke mange dager før testcontaineren var fylt med usortert søppel og skrot.

 SNYLTERE: – Eksperimentet bekrefter at folk gladelig gjør seg til snyltere når en slik sjanse oppstår, mener Bente Åsen Sørum, salgs- og markedsdirektør i avfallsaktøren Ragn-Sells. FOTO: Ragn-Sells.
 SNYLTERE: – Eksperimentet bekrefter at folk gladelig gjør seg til snyltere når en slik sjanse oppstår, mener Bente Åsen Sørum, salgs- og markedsdirektør i avfallsaktøren Ragn-Sells. FOTO: Ragn-Sells. Vis mer

Det opplyser Bente Åsen Sørum, salgs- og markedsdirektør i avfallsaktøren Ragn-Sells, i en pressemelding.

– De første par dagene fikk den stå i fred, men så begynte ting å skje. Noen kvittet seg med eget søppel på nattestid, andre benyttet de stille timene på formiddagen, sier Åsen Sørum.

Litt etter litt ble containeren fylt opp.

– Eksperimentet bekrefter at folk gladelig gjør seg til snyltere når en slik sjanse oppstår, mener hun.

Dyr dugnad

Unngå snyltere

  • Plasser container på egen grunn. De fleste har sperre for å gå inn på andres eiendom.
  • Om du må ha container på gaten, så plasser containeren under et gatelys, så de som dumper lett blir sett. Det stopper de fleste.
  • Bestill lukket container eller dekk til med presenning. Gjør det litt vanskeligere.
  • Dropp container og bestill heller sekker som settes ut når dugnaden begynner.

(Tips fra avfallsaktør Ragn-Sells)

Avfallscontainere blir ofte bestilt av borettslag når beboerne går sammen om dugnad. Borettslaget betaler en viss sum for å leie containeren i noen dager, men risikerer å bli belastet med store ekstrasummer dersom tilfeldig forbipasserende dumper usortert søppel i den innleide containeren.

Ragn-Sells, som arbeider med avfallshåndtering, miljø- og gjenvinning, erfarer at de som snylter på naboen kvitter seg med avfall som egentlig krever en helt annen behandling enn å dumpes i en container.

– Folk kaster freidig i containere andre har betalt for. Det kan bety et saftig gebyr for å ha kastet farlig avfall feil. Det dreier seg blant annet om kjemikalier og malingsrester, elektronisk avfall, gipsplater, spraybokser og impregnert trevirke. Dette må sorteres ut av en container med blandet avfall.

DÅRLIG BLANDING: I løpet av de få dagene containeren stod plassert på gaten, valgte tilfeldig plasserende å dumpe sitt usorterte søppel i den - helt uten tillatelse. Foto: Bente Åsen Sørum.
DÅRLIG BLANDING: I løpet av de få dagene containeren stod plassert på gaten, valgte tilfeldig plasserende å dumpe sitt usorterte søppel i den - helt uten tillatelse. Foto: Bente Åsen Sørum. Vis mer
KAOS: Alt fra farlig el-avfall, malingspann, gamle møbler, papir, plast og mat ble kastet i containeren. Foto: Bente Åsen Sørum.
KAOS: Alt fra farlig el-avfall, malingspann, gamle møbler, papir, plast og mat ble kastet i containeren. Foto: Bente Åsen Sørum. Vis mer

– Tungvint å sortere søppel

Sylvelin Aadland, ansvarlig for Sortere.no, tror at det er mange grunner til å folk dumper søppel uten å bry seg om sortering.

– Det kan skyldes at man selv ikke har laget et system for det. Mange kan oppleve det som litt tungvint, og det handler også om tidsklemma. I en hektisk hverdag, blir gjerne ikke sortering prioritert, sier Aadland til Dinside.

Samtidig mener hun at mange nordmenn likevel er veldig flinke til å sortere søppel.

– Mange sorterer i beste mening, men det vi vet er at det havner mye i restavfall som burde vært sortert. Cirka to tredjedeler som kastes i restavfallet burde vært sortert, forklarer hun.

I tillegg til farlig el-avfall, ser selskapet også at en stor andel matsvinn som kunne vært spist opp, kastes i restavfallet.

– Hver nordmann kaster 26 kilo mat i restavfall per år. Også en del panteflasker, papp og papir, plast og en del tekstiler havner i restavfallet. Mange er heller ikke klar over at tekstiler kan leveres i kles-containere selv om tekstilene er ødelagt. Dette kan det lages nye tekstiler av, understreker Aadland.

DROPPER SORTERING: Sylvelin Aadland, ansvarlig for Sortere.no, tror at det er mange grunner til å folk dumper søppel uten å bry seg om sortering. Foto: LOOP.
DROPPER SORTERING: Sylvelin Aadland, ansvarlig for Sortere.no, tror at det er mange grunner til å folk dumper søppel uten å bry seg om sortering. Foto: LOOP. Vis mer

Forvirrende regler

At mange sorterer søppel galt, kan samtidig ha sammenheng med at ikke alle sorteringsregler er like over hele landet. Visste du for eksempel at bleier skal kastes i bioavfall i enkelte fylker, mens bleiene skal kastes i restavfallet i andre fylker?

Aadland har forståelse for at dette kan være forvirrende.

– Men det som er viktig å vite, er ikke nødvendigvis hva som skal i restavfallet, men hva som skal i de andre dunkene. For eksempel; er folk usikker på om det er papir eller plast, kan man ta en rivetest. Er det lett å rive, er det papir, sier hun.

Andre huskeregler:

  • Knuste porselenskopper eller husholdningsglass skal kastes i restavfall fordi de har en annen sammensetning enn vanlig glass.
  • Plaster, tanntråd, våtservietter, q-tips og linser skal også i restavfall.
  • Ødelagte leker kan også kastes i restavfall, men ikke leker med lyd eller lys. Dette er el-avfall, og det også kan leveres inn til lekebutikker.

– Alt handler om gode rutiner og vaner, da går sortering ganske greit, og det blir som å sette i oppvaskmaskinen, avslutter Aadland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer