Hytteinnbrudd

Dette stjeler de

Her er tingene du bør passe ekstra godt på i påska.

HYTTEINNBRUDD: Flere får seg en kjedelig overraskelse når de ankommer påskefjellet. Foto: Shutterstock/NTB
HYTTEINNBRUDD: Flere får seg en kjedelig overraskelse når de ankommer påskefjellet. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere kan få seg en lite hyggelig overraskelse når de kjører inn mot hytta i påska. Mange blir dessverre møtt med spor etter tyveri og hærverk når de ankommer feriestedet, og må bruke tida – som egentlig skulle blitt brukt på avslapping og kos – på å rydde opp og kontakte politi og forsikringsselskap.

If forsikring sier i en pressemelding at påska alltid er en tid der de får inn mange meldinger om innbrudd på hytta i løpet av vinteren.

Selskapet registrerer at hytteinnbrudd skiller seg fra vanlige boliginnbrudd, ved at det er mer spesifikke ting som hyttetjuvene er ute etter.

Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz nevner varer som ved, dyner og alkohol som populære blant hyttetyvene, mens innbruddstyver går etter små, verdifulle gjenstander som smykker, nettbrett og PC-er når de oppsøker boliger.

Faktisk har If registrert et tilfelle der en hel vedstabel ble fraktet av gårde av tyver. På grunn av de høye strømprisene, tror han at ved er av interesse for kriminelle.

Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If. Foto: If
Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If. Foto: If Vis mer

Som du kan se i faktaboksen over, har det vært en høy nedgang i antall anmeldte innbruddssaker på norske hytter og feriehus.

If mener at corona-stengingen kan være en årsak til det.

– I coronaperioden har vi sett en generell nedgang i vinningskriminalitet på flere områder. Hovedgrunnen er nok at mobile vinningskriminelle fra utlandet har unngått å kjøre skytteltrafikk med tyvgods over grensa, hvor kontrollen har vært mer omfattende enn til vanlig, sier Clementz.

TYVERI: Denne karen skal slettes ikke på fisketur. Reporter: Marius S. Tollaksen. Video: Victoria Police Vis mer

Lavere risiko for innbrudd

Line Marcelius, kommunikasjonssjef i Gjensidige, forteller at det generelt ikke er så veldig stor fare for hytteinnbrudd sammenlignet med andre risikoer.

– Det er i sommer- og høstsesongen fleste hytteinnbrudd skjer, men vi anbefaler at man er obs hele året, skriver hun i en e-post.

Line Marcelius, kommunikasjonssjef i Gjensidige, Foto: Gjensidige
Line Marcelius, kommunikasjonssjef i Gjensidige, Foto: Gjensidige Vis mer

Gjensidige erfarer at tyvene tar ting som redskap fra boden, bålpanner, antikviteter, men det som topper deres statistikker er alkohol og elektronikk som kan omsettes videre.

– Tyvene har en rekke innbrudds-metoder, alt fra å bende opp en dør, bryte opp et vindu, demontere vindusglass, eller knuse glasset for å åpne dør eller vindu, skriver Marcelius.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer