Gjenvinning av glass og metall:

Dette synet kan snart bli historie

Slik skal flere kommuner unngå problemet med fulle containere for glass og metall.

FLERE FÅR EGEN BEHOLDER: Renovasjonsetaten i Oslo fikk flere klager på fulle glass- og metallbeholdere etter 17. mai i år. I stadig flere kommuner får forbrukerne egne beholdere - men ikke i Oslo. Foto: Elisabeth Dalseg
FLERE FÅR EGEN BEHOLDER: Renovasjonsetaten i Oslo fikk flere klager på fulle glass- og metallbeholdere etter 17. mai i år. I stadig flere kommuner får forbrukerne egne beholdere - men ikke i Oslo. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert

I enkelte kommuner har du en egen beholder utenfor boligen din til gjenvinning av glass og metall, men det er slett ikke tilfellet overalt:

Blant annet i Oslo kommune må du ta med det du har av glass og metall til en felles beholder, som du kan lete deg frem til ved hjelp av tjenesten til sortere.no.

Men hva gjør du når beholderen er full - som på bildet over?

Har fått noen klager

Ifølge markeds- og kommunikasjonssjef Gunhild Solberg i Sirkel Glass, som er det godkjente returselskapet for glass i Norge, er det kommunene og de interkommunale selskapene som har ansvaret for innsamlingsordningen rundtom i landet - og som blant annet avgjør hvor ofte de tømmer beholderne, og om det er ok å plassere glassflasker ved siden av beholderen om den er full.

I Oslo kommune, der bildet over ble tatt i etterkant av 17. mai, kan Jørgen Bakke Fredriksen, kommunikasjonsrådgiver i renovasjonsetaten, fortelle at det varierer fra sted til sted hvor ofte beholderne tømmes, og at noen returpunkt fylles raskere enn andre.

- De tømmes alt fra to ganger per uke til hver fjerde uke. Vi har installert nivåmålere i over 300 returpunkt av totalt drøyt 1000) Disse kan vi derfor overvåke og tømme ved behov, forteller han.

Når det gjelder den konkrete beholderen på bildet ble denne tømt 16. mai, for så å bli fylt opp etter 17. mai-helgen.

- Vi har fått noen klager på fulle beholdere nå etter 17. mai-helgen, men vi var faktisk i rute før 17. mai, sier han og legger til at den ble tømt igjen 21. mai i vanlig rutekjøring.

Hva gjør man hvis det er fullt?

Bakke Fredriksen i Oslo kommune sier videre at de ideelt sett ikke ønsker at man setter igjen avfall.

- Men vi forstår at mange leverer glass- og metallemballasje på vei til et annet sted, og da blir det for dumt hvis vi skal peke på dem og si at de må gå hjem igjen. Det er en erkjennelse vi må gjøre siden vi engang har bestemt at glass- og metallemballasje ikke hentes hjemme hos folk. Løsningen må da være at vi tømmer ofte nok, understreker han.

Bakke Fredriksen legger og til at dersom et borettslag eller sameie ønsker å ha et eget returpunkt – og de har plass til det på et sted det er mulig å komme til med kranbil – så er renovasjonsetaten bare glade for å kunne hjelpe.

- Det er ikke slik at vi har utplassert 1000 returpunkt og er fornøyd med det. Utfordringen er å finne gode og godkjente standplasser, understreker han.

Flere får egne beholdere

Gunhild Solberg i Sirkel Glass forteller samtidig at hovedtrenden for glass- og metallemballasje er at flere og flere får egen beholder for dette på lik linje med papir og restavfall.

- I løpet av 2019 vil cirka 50 prosent av Norges befolkning ha denne ordningen. Forbrukerne i disse områdene er veldig fornøyd med dette tilbudet og det øker innsamlet mengde med minimum 30 prosent, sier hun.

En av grunnene til at flere og flere kommuner velger å gå over til denne ordningen er nettopp problemer med forsøpling rundt returpunkt, ifølge Solberg.

Oslo kommune har per i dag ingen konkrete planer om å endre sitt retursystem for glass og metall, men sier det er med i vurderingen når de snakker om neste generasjon kildesorteringssystem i Oslo.

- All erfaring tilsier at en slik innsamling vil ha stor effekt. Vi kommer til å møte mye strengere krav til materialgjenvinning fra EU i årene som kommer, og det er liten tvil om at vi må gjøre grep her i Oslo for å ha mulighet til å nå disse målene, sier Bakke Fredriksen.

Dette vil i tilfelle foregå med en egen beholder og ikke en egen, farget pose for glass- og metallemballasje slik Oslo Venstre nylig foreslo, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer