Plante i bed om våren

Dette tar knekken på plantene

Hva er det egentlig som tar knekken på uteplantene om våren? Og hvordan unngå problemet? Ekspertene svarer.

PLANTE UTE OM VÅREN: Våren vekker liv i blomsterbedet, men den kan også ta knekken på plantene du setter ut. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Vårsol og varme gjør gjerne at man går i gang med å plante blomster og planter i hagen, og i butikkene bugner det av vår- og sommerplanter som det frister å pynte opp blomsterbedet med.

Mange av disse plantene er også ment for å plantes ut om våren. Da er det frustrerende at de visner hen bare en uke etter at du har satt dem i bedet.

Det er logisk å tenke at det er kulden alene som har tatt knekken på plantene, for nattefrost er det gjerne fortsatt. Men vårsolen kan også være uteplantenes verste fiende.

To eksperter forteller deg hvordan du beskytter plantene om våren.

Kraftig vårsol

Det er faktisk den sterke vårsola som er skummel for plantene, kan Espen Skarphagen, hageskribent og blomsterdekoratør, fortelle.

Vårsolen kan rett og slett tørke ut plantene.

- Sterk og varm sol trigger alle planter til å sette i gang med veksten. Hvis jorda fortsatt er frossen, vil ikke plantene ha noe sted å hente vann fra, og dermed tørker de ut etter å ha brukt opp den lille fuktigheten som befinner seg i planten, forklarer han.

- Luftfuktigheten på våren er ofte lav, og det vil også tørke ut planter, legger Skarphagen til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.