Plante i bed om våren

Dette tar knekken på plantene

Hva er det egentlig som tar knekken på uteplantene om våren? Og hvordan unngå problemet? Ekspertene svarer.

PLANTE UTE OM VÅREN: Våren vekker liv i blomsterbedet, men den kan også ta knekken på plantene du setter ut. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Vårsol og varme gjør gjerne at man går i gang med å plante blomster og planter i hagen, og i butikkene bugner det av vår- og sommerplanter som det frister å pynte opp blomsterbedet med.

Mange av disse plantene er også ment for å plantes ut om våren. Da er det frustrerende at de visner hen bare en uke etter at du har satt dem i bedet.

Det er logisk å tenke at det er kulden alene som har tatt knekken på plantene, for nattefrost er det gjerne fortsatt. Men vårsolen kan også være uteplantenes verste fiende.

To eksperter forteller deg hvordan du beskytter plantene om våren.

Kraftig vårsol

Det er faktisk den sterke vårsola som er skummel for plantene, kan Espen Skarphagen, hageskribent og blomsterdekoratør, fortelle.

Vårsolen kan rett og slett tørke ut plantene.

- Sterk og varm sol trigger alle planter til å sette i gang med veksten. Hvis jorda fortsatt er frossen, vil ikke plantene ha noe sted å hente vann fra, og dermed tørker de ut etter å ha brukt opp den lille fuktigheten som befinner seg i planten, forklarer han.

- Luftfuktigheten på våren er ofte lav, og det vil også tørke ut planter, legger Skarphagen til.

Kari Brekke hos Mester Grønn forteller at mange tror at det er vinteren som har tatt knekken på planter og trær som du har plantet fra før av i bedet. Men dette kan rett og slett skyldes tidlig vårtørke:

- Fotosyntesen setter i gang i bartrærne så snart den første vårsola tar, i motsetning til løvfellende trær. Da må røttene ha tilgang på vann, ellers vil det gå galt. Derfor er bartrær ofte utsatt for vårens første solstrålene, sier Brekke.

Det er også derfor planter som har overvintret bør vannes tidlig om våren, ifølge eksperten.

- Det kan være tøft for plantene å bli plassert direkte ut i solen. Enkelte grønnplanter som Hortensia kan få sviskade hvis de plasseres rett ut i steken. Noen planter trives bedre i halvskygge, opplyser Brekke videre.

Dekk dem til

Så hvordan kan du beskytte plantene fra å visne om våren når solen steker på dagtid mens natten er kald? I følge ekspertene er det smart å dekke de mest sårbare plantene til.

- Det er lurt å dekke til planter som roser frem til telen er gått bort, for roser og vintergrønt er spesielt sårbare, tipser Skarphagen.

Både Skarphagen og Brekke anbefaler å legge over for eksempel en fiberduk, avis eller fleecepledd dersom det er meldt kaldere temperatur på natten.

- Siden jorden ofte er varm er det ikke mer som skal til for å beskytte plantene, sier Skarphagen.

Lettstelte stauder

Mange stauder er sterkere planter og ligger tettere på den kalde bakken, derfor vil de ikke være like utsatt som for eksempel roser, ifølge ekspertene.

- Det tar kanskje litt tid før stauder spirer, så disse titter gjerne frem når fare for nattefrost er over.

Stauder kan være utsatt for frost, men ofte vil bare blomstene ta litt skade, og så vil de sette nye kopper når varmen kommer tilbake, opplyser Brekke.

- En del stauder vi kjøper er importert fra land hvor våren er kommet lenger enn hos oss. Er de kommet i god vekst allerede, og ved utplanting, vil det være lurt å herde dem om det ikke allerede er gjort hos forhandleren, tipser Skarphagen.

Krukkeplanter

Mange velger krukker og potter fremover å plante i bed. Gjør du dette om våren, har Brekke følgende tips:

  • Krukkene må vannes hyppigere, og vannes fra tidlig vår.
  • Pass på at de ikke tørker, og pass på at overskytende vann får renne ut i bunnen så plantene ikke drukner.
  • Jo større krukkene er, jo mer plass til røttene, da har plantene det best.

Herding vil si en gradvis tilvenning til klimaet ute.

Som regel vil det gå bra med stauder som er plantet hvis de ikke er kommet mye lenger enn hva som er normalt for årstiden, understreker Skarphagen.

- Generelt er stauder lettstelte. Gamle, visne blader kan med fordel fjernes. Har du næringskrevende stauder eller planter, så fyll gjerne på med kukompostjord. Den koster kanskje litt mer, men plantene vil belønne deg med å bugne og gro, tipser Brekke.

Hardføre blomster

Når du ønsker et bed som bugner av vakre blomster selv når vårsolen er skarp og kulden enda sitter i luften, er det likevel mange fine blomster som tåler en trøkk ned til flere minusgrader, forsikrer Skarphagen.

- De er som regel herdet og i utgangspunktet robuste, for eksempel slik som Juleroser (Helleborus), Stemor, Perleblomster, Svibler og Påskeliljer.

Også Viola tåler ned til 6-7 minus, så denne er en sikker vinner i kalde strøk, tipser Brekke.

- Terrassepalmer tåler noen minus, så her får du både tropiske vibber og mye robusthet på kjøpet. Veldig lettstelte er de også. Ikke rart vi nordmenn har lagt vår elsk på palmene, smiler Brekke.

Andre blomster som Lavendel, Potteroser, Hortensia, Oliventre, en rekke prydgress og Betulia tåler i korte perioder ned til 2-3 pluss-grader på natten, forteller hun videre.

- Dette er også gode valg med tanke på temperatursvingning, mener hun.

Sårbare planter

De plantene som er mest sårbare på våren er sommerblomstene vi kjøper ferdig drevet og i full blomst, opplyser Skarphagen.

- Ettersom de ofte er dyrket i drivhus, vil sjokket bli stort når de kommer ut. På Østlandet sies det at man bør vente med utplanting av sommerblomster til 17. mai for å være mer eller mindre sikker på at plantene ikke får sjokk og begynner å sture, forteller hageeksperten.

Eksempler på dette er Pelargonia, Margeritter, Ynde og Hortensia, opplyser han.

Hvor mye kulde plantene tåler avhenger mye av om de er herdet eller ikke, mener Brekke.

- Kommer de direkte fra en varm butikk og et lunt gartneri bør du vente en dag eller to med å sette dem ut hvis det er kaldt. Når plantene har stått ute og akklimatisert seg, og vendt seg til utetemperaturen, så vil de også tåle mye mer hvis det kommer en kaldere periode. Cellene i plantene tilpasser seg fort nye temperaturforhold, forteller hun.

Noen planter bør du være ekstra forsiktig med å sette i bedet om våren.

- En rekke spiselige planter er ganske ømfintlige for kulde, vent derfor til varmen har kommet skikkelig før du setter dem ut, avslutter Brekke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer