TV-benk med stativ

Dette tilbehøret gjør IKEA-løsningen mer praktisk

... men du må lete litt for å finne det.

«SVEVER»: TV-benken blir litt ryddigere når TVen løftes opp. Det ser nesten ut som den henger på veggen. Foto: Gaute Beckett Holmslet
«SVEVER»: TV-benken blir litt ryddigere når TVen løftes opp. Det ser nesten ut som den henger på veggen. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du litt flere komponenter enn bare en TV og en dekoder, så er du avhengig av en TV-benk med litt plass. Har du også lyst til at det skal se bra ut, så sitter du igjen med et ganske tynt utvalg, selv om det finnes en del smarte løsninger der ute.

Hvis du i tillegg vil løfte TV-en opp fra TV-benken, må du skru den opp på veggen, eller kjøpe en TV-benk med stativ. Og TV-benkene med stativ ser ikke alltid like lekre ut. Dermed reduseres utvalget ytterligere.

Overraskende ofte er det snakk om åpne glassbenker, uten at vi helt har forstått hvorfor. Stativ på benker i treverk (eller i det minste noe som ligner) er det sjelden vi ser.

Tilfeldig funn

Da jeg selv skulle gå til innkjøp av en ny TV-benk, var det med mange av disse kriteriene. Den skulle ha dører, slik at komponentene kunne skjules, og den skulle se bra ut, slik at den ble et skikkelig møbel i stua. I tillegg hadde det vært fint om den hadde stativ, slik at TVen kunne løftes og gi plass til senter- og fronthøyttalere.

En tøff liste med kriterier, helt til jeg sjekket IKEA og fant Bestå-serien. Den krysset av på de fleste punktene, men jeg så ikke noen mulighet for stativ.

Likevel, modulserien hadde flere kombinasjonsmuligheter og de rette målene, så jeg lastet ned monteringsanvisningen for å se hva jeg måtte forberede meg på.

Et stykke ut i monteringsanvisningen dukket det imidlertid opp en referanse til et annet produkt, Uppleva, og illustrasjonen vekket nysgjerrigheten min.

FLAKS: At jeg fant referansen til TV-stativet Uppleva var bare flaks. Bildet er hentet fra monteringsanvisningen tilhørende skroget til TV-benken i Bestå-serien. Foto: Skjermdump
FLAKS: At jeg fant referansen til TV-stativet Uppleva var bare flaks. Bildet er hentet fra monteringsanvisningen tilhørende skroget til TV-benken i Bestå-serien. Foto: Skjermdump Vis mer

Her var det imidlertid ikke snakk om alt-i-ett løsningen med TV og stereoanlegg, men et stativ for TV-oppheng, som kunne skrus fast i TV-benken.

Ikke i brosjyren

Jeg lette i brosjyren jeg hadde tatt med meg ved forrige IKEA-tur, men fant ikke stativet. Noen søsterprodukter fant jeg, men det var til feste på vegg.

Oppsettene som var avbildet i brosjyren og på nett, hadde heller ikke TV-stativet påmontert.

På nett fant jeg til slutt stativet, og etter å ha sjekket monteringsanvisningen, samt fått bekreftet fra en ansatt på varehuset at stativet passet til den løsningen jeg hadde valgt, la jeg det i handlekurven.

PRAKTISK: Hadde TVen stått på føttene hadde det fort blitt trangt på TV-benken. Har du ikke et høyttaleroppsett som her, kan du få det enda ryddigere. Foto: Gaute Beckett Holmslet
PRAKTISK: Hadde TVen stått på føttene hadde det fort blitt trangt på TV-benken. Har du ikke et høyttaleroppsett som her, kan du få det enda ryddigere. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Etter noen timer med monteringsanvisninger og kreativ utfoldelse på stuegulvet, var TV-benken klar. Stativet er ifølge IKEA universelt og skal passe de fleste TVer. Det eneste jeg kan si med sikkerhet er at det passet min TV (Philips 55PUS7600). Maks skjermstørrelse er for øvrig 55 tommer.

Resultatet ble som ønsket: En stilfull TV-benk, med TVen «svevende» over, og plass til høyttalere på benkens topplate. Og best av alt: Ingen skruehull i veggen*.

En ekstra bonus er at det medfølger en dreibar del som du kan velge om du vil montere på stativet. Den vil bygge ut og gjøre at TVen kommer lengre ut fra veggen, men det betyr jo også at du kan snu TVen noen grader hver vei for å tilpasse innsynsvinkelen.

Dette må du vite

En slik løsning kommer selvfølgelig ikke uten kompromisser.

For det første kommer du ikke utenom at stativet blir synlig. Heldigvis kommer det med et deksel i hvit/lys beige utførelse, så dersom du har en lys vegg vil det være ganske diskret.

Siden dekselet er noe du klipser på, tenker vi det må være mulig å male/lakkere dekselet i samme farge som veggen før du fester det. Dette har vi ikke prøvd, så sjekk det gjerne på forhånd.

For det andre så vil du nok ikke få TV-en like tett på veggen som du gjør med et vanlig veggfeste. Ofte sørger gulvlister og stikkontakter bak TV-benken for at det bygger ut noen ekstra centimeter enn hva det ville gjort om du hadde skrudd opp et stativ på veggen.

I mitt tilfelle var ikke dette noe problem, da Philips' Ambilight-funksjon trives best med litt avstand til veggen.

DISKRET: Dekselet er ganske diskret og klikkes lett på plass. Foto: Gaute Beckett Holmslet
DISKRET: Dekselet er ganske diskret og klikkes lett på plass. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Sjekk vekta!

Ifølge IKEA har stativet en vektgrense på 30 kilo. Har du en tyngre TV enn dette, så må du finne en annen løsning.

Synes du kompromissene er til å leve med, og TVen er innenfor vektgrensen, er det bare å begynne å leke med farge- skuff- og dørvalg på Bestå-benken. Du kan også bruke IKEAs egne Bestå-planlegger, men foreløpig er ikke TV-stativet lagt inn i systemet. Selve benken kan du likevel «bygge» med planleggingsverktøyet.

Og med alle komponentene bak skapdører, og Xbox-kontrollene pent plassert i skuffene, har du kanskje reddet husfreden for en stund fremover også.

Husk bare at dersom du skal skjule komponentene må du også tenke på hvordan du skal kontrollere dem – for eksempel med en universalfjernkontroll som Harmony Ultimate eller Harmony Elite.

* Skal du sikre møbelet slik IKEA anbefaler, vil du få et par skruehull i veggen. Disse vil imidlertid være i lav høyde og bak skroget, og dermed ikke så sjenerende om du senere skulle velge å ommøblere litt.

LES OGSÅ:
Slik lager du ditt eget kjøkkenbord
Bli inspirert: Slik fikser du på ferdigmøbler

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer