Ny strømmåler: Svar på det du lurer på

Dette trenger du å vite om den nye strømmåleren din

Måler de riktig? Blir strømmen dyrere? Blir jeg overvåket?

NETT-AVLESING: De nye målerne gjør akkurat det samme som de gamle, bortsett fra at du ikke trenger å lese av selv. Foto: Ringeriks-Kraft
NETT-AVLESING: De nye målerne gjør akkurat det samme som de gamle, bortsett fra at du ikke trenger å lese av selv. Foto: Ringeriks-Kraft Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innen 1. januar 2019 skal alle norske husstander (med enkelte unntak) få en ny strømmåler i sikringsskapet.

Dinside har de siste ukene publisert flere artikler der vi har forsøkt å svare på spørsmålene mange av våre lesere har stilt oss om de nye strømmålerne: Måler de riktig? Får jeg høyere strømregning? Overvåker de meg? Sender de ut helsefarlig stråling? Blir det billigere å vaske om natta? Gir de meg flere muligheter til å styre huset?

Her er en oppsummering av det vi har fått vite så langt.

Hvordan virker den?

Den nye såkalte AMS (Avanserte Måle- og Styringssystemer)-måleren fungerer akkurat slik som den gamle, med ett unntak: Du trenger ikke lenger å lese av og rapportere inn forbruket selv.

Dette skjer nå automatisk via trådløst nett eller kabel.

Strømforbruket ditt blir registrert hver time og sendt videre til strømbransjens Elhub-sentral. Deretter sendes data videre til din lokale strøm- og nettleverandør. Via en app eller nettside kan du se hvor mye strøm du har brukt.

Strømforbruket vises også på en skjerm på selve måleren. Ved hjelp av en knapp kan du veksle mellom ulike målinger, for eksempel fra midnatt og fram til nå, siste uke eller en bestemt tidsperiode.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer