Dette trenger du for å få RiksTV

- Pågangen har tidoblet seg.

ENORM PÅGANG: Administrerende direktør Christian Birkeland i RiksTV er fornøyd med det uventede løftet. Foto: TORE NESET
ENORM PÅGANG: Administrerende direktør Christian Birkeland i RiksTV er fornøyd med det uventede løftet. Foto: TORE NESET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krangelen mellom TVNorge-eier Discovery Networks og Telenor-eide Canal Digital ført til at over 1 million norske TV-seere har mistet 13 kanaler.

RiksTV, som i dag leverer TV-signaler til cirka 280.000 husstander over hele landet, har de siste dagene hatt en enorm pågang på grunn av dette.

Da sammenbruddet i forhandlingene mellom de to TV-aktørene var et faktum mandag morgen, opplevde selskapet som holder til like ved Bjerkebanen i Oslo at det meste gikk i stå hos dem også.

Mistet TVNorge? Her er alternativene

Tidoblet salget

- Den dagen fikk vi en enorm pågang som vi ikke var forberedt på. Vi måtte etablere et eget team med alt tilgjengelig mannskap for å ta unna etterspørselen, forteller informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth i RiksTV til Dinside.

GÅR UNNA: Startpakker som dette har fått bein å gå på de siste dagene, kan informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth i RiksTV fortelle. Foto: TORE NESET
GÅR UNNA: Startpakker som dette har fått bein å gå på de siste dagene, kan informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth i RiksTV fortelle. Foto: TORE NESET Vis mer


På tross av dette tidoblet selskapet salget av TV-abonnementer denne mandagen i forhold til vanlige dager.

- Tirsdag hadde vi litt bedre kontroll. Da klarte vi i hvert fall å ta unna alle telefonene. Men pågangen var omtrent den samme, og også denne dagen tidoblet vi salget, forteller Gjelseth.

Fortsatt må du regne med å vente et kvarter før du kommer gjennom. Mange bestillinger kommer derfor via RiksTVs Facebook-side.

- Vi kontakter folk som viser interesse der, sier Gjelseth.

LES OGSÅ: Riks-TV med NRK-app i dekoderen

Hva med andre alternativer?

Det skal også sies at RiksTV ikke er det eneste alternativet om du vil ha tilbake favorittkanalene dine. Skal du bytte leverandør og ønsker å benytte eksisterende infrastruktur (kabel/satellitt), kan du høre med leverandører som Get (kabel) og Altibox (IP-TV) om hvilke alternativer du har.

Her er det verdt å merke seg at hvilken tilbyder som er tilgjengelig fra sted til sted, varierer veldig. Du vil derfor måtte undersøke hvilke tilbud som fins i ditt geografiske område, og gjøre en vurdering ut i fra dette, inkludert eventuelle lokale TV-tilbydere der du bor.

Tilbudet på TV-fronten varierer nemlig veldig ut i fra hvor du bor i landet.

Det er også verdt å merke seg at Viasat (satellitt) videreformidler fra Canal Digitals avtale, og derfor heller ikke har disse kanalene for øyeblikket.

I tillegg kan strømming via tjenesten Dplay et alternativ.

Du trenger antenne, dekoder eller kort

For å få RiksTV inn i huset trenger du to ting: En utendørs antenne og en dekoderboks eller et CAM-kort du stikker inn i TV-en (de fleste nyere TV-er har inngang for dette).

- Dersom du bor like ved en sender, kan det kanskje fungere med en ledning ut av vinduet. Men generelt anbefaler vi utendørsantenne, sier Gjelseth.

FOLKE-ANTENNA: Denne trenger de fleste for å kunne se RiksTV hjemme eller på hytta. Foto: TORE NESET
FOLKE-ANTENNA: Denne trenger de fleste for å kunne se RiksTV hjemme eller på hytta. Foto: TORE NESET Vis mer


Du har tre typer å velge mellom: En mellomstor antenne for de fleste, et digert monstrum for de som bor vanskelig til, og en liten, diskformet sak som er ment for bobil, båt eller campingvogn.

Antenne og montering er gratis for de som takker ja til programpakkene fra RiksTV med binding i ett år.

- Montøren vil ha med seg flere antenner og montere den som passer din bolig best, sier Gjelseth.

Vil du være gratispassasjer og bare se NRK-kanalene, må du selv betale for antenne og installasjon. Det koster i så fall 2.490 kroner for den store og mellomstore antenna. Antenne koster 500 kroner om du vil montere den selv. «UFO»-varianten for båt og bobil koster 490 kroner.

LES OGSÅ: Du har rett til å si opp om du mister kanaler

Interesse fra borettslag i byen

Vanligvis er det folk som bor i god avstand til bysentra eller hytte- og båteiere som er RiksTVs kjernekunder. Dette ser nå ut til å endre seg, i hvert fall så lenge striden om TV Norge-kanalene pågår.

- Vi opplever nå stor pågang fra borettslag og sameier, noe vi ikke har sett før.

RiksTVs administrerende direktør Christian Birkeland mener dette aktualiserer debatten om tvangskoblingen mellom nett og TV som fortsatt blir praktisert av enkelte kabelselskaper.

- Forbrukerombudet har sagt klart i fra om at en slik praksis er ulovlig. Folk skal fritt kunne velge bredbånd og TV-leverandør hver for seg. Har du for eksempel RiksTV på hytta, kan du bruke det i boligen din i byen også, sier Birkeland.

LES OGSÅ: Slik får du TV-signal på hytta

- Du mister ikke kanalene hos oss

RiksTV tilbyr to kanalpakker: Favoritter til 249 kroner i måneden og Rikspakken til 419 i måneden.

DEKODER: Den minste varianten koster 59 kroner måneden. Foto: RIKSTV
DEKODER: Den minste varianten koster 59 kroner måneden. Foto: RIKSTV Vis mer


I tillegg kommer frakt på 200 kroner og leie av dekoder. Her finnes det to varianter: SMART-boks til 59 kroner i måneden SMART-boks II PVR (med opptaker) til 129 kroner i måneden. Med dagens tilbud koster abonnementene totalt 308 og 548 kroner i måneden med dekodere.

Risikerer kundene å miste TVNorge-kanalene dersom det i neste runde er RiksTV og Discovery/TV Norge som krangler om prisen?

Nei, mener Christian Birkeland.

- Vi har våre avtaler med Discovery Networks på plass, så det kommer ikke til å skje.

Flere saker om TV-abonnement:
Nå kan du kjøpe TV uten å betale lisens
Canal Digital Parabol og Get gir deg flere funksjoner
Get skal slutte med «tvangskobling»

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer