Slik blir du kvitt mus

Dette trikset kan stoppe mus på vei inn i huset

Mus er best på avstand, slik holder du dem unna.

ENKELT KNEP: Byggeskum tetter alle hull og åpninger effektivt, for eksempel dette kvisthullet. Skjæres til etterpå, og kan males. Foto: BRYNJULF BLIX
ENKELT KNEP: Byggeskum tetter alle hull og åpninger effektivt, for eksempel dette kvisthullet. Skjæres til etterpå, og kan males. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert

Mus søker seg til lune steder med tilgang på mat, og da er menneskeboliger et naturlig valg. Spesielt boliger der det er mange åpninger og lett adkomst uten å måtte vise seg for de farlige menneskene, eller enda verre - kattene deres.

Erfarne huseiere og musejegere forteller oss at når en musefamilie slår seg til i et hus, så markerer de dette som sitt område, slik at andre mus må finne andre steder å slå seg til.

SKADEDYR:Mus er søte, men de er skadedyr og sprer smitte. Det er derfor ingen grunn til å finne seg i husbesøk. Foto: Linda Torgersen
SKADEDYR:Mus er søte, men de er skadedyr og sprer smitte. Det er derfor ingen grunn til å finne seg i husbesøk. Foto: Linda Torgersen Vis mer

Derfor vil du kunne løse problemet for en periode, med en aktiv innsats for å få tak i musene kombinert med tilsvarende innsats for å tette de fleste tenkelige adkomstveier. Neste høst og vinter kan du slik være bedre forberedt for en ny museinvasjon.

Kommer seg inn nesten over alt

Kommer inn selv små åpninger

Mus er ikke bare små, de har et skjelett som er mykt, slik at de kan klemme seg gjennom åpninger som er langt mindre enn det man skulle tro. Folkehelseinstituttet anbefaler at åpninger over seks millimeter i diameter bør tettes for å beskytte mot mus. (Og selv rotter kan komme gjennom åpninger på 12 millimeter i diameter.)

Nye hus er mye tettere enn eldre hus, først og fremst for å få bedre isolasjon. Dette gjør det vanskeligere for mus å finne veier inn i vegger, skap og boder.

Eldre hus og særlig hus som har blitt bygget på og bygget om hist og her gjennom mange tiår, har både sprekker og åpninger hvor musa ikke har problemer med å komme seg inn.

Med døden til følge

Vi oppdaget en morgen at det lå isolasjonsmateriale på gulvet mellom kjøleskapet og døra fra gangen. Det viste seg at musa hadde kommet seg gjennom et kvisthull ved å dytte ut kvisten og litt av isolasjonen under gulvet.

Vi la først en liten veggflis over for å sperre hullet, i mellomtiden skaffet vi noen musefeller av den klassiske sorten og fristet med en like klassisk ostebit («Norvegia Fyldig»).

MYKT SKJELETT:Ser du inngangen? Et kvisthull klarte musa å presse seg gjennom. Vi satte ut felle. Foto: BRYNJULF BLIX
MYKT SKJELETT:Ser du inngangen? Et kvisthull klarte musa å presse seg gjennom. Vi satte ut felle. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Morgenen etter var fangsten sikret.

TAPTE: Felle - mus (1 - 0) Her blir det ingen julefeiring. Foto: BRYNJULF BLIX
TAPTE: Felle - mus (1 - 0) Her blir det ingen julefeiring. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Hvor setter du fellene?

TYDELIGE TEGN: Muselort ser ut som sorte riskorn. Foto: LINDA TORGERSEN
TYDELIGE TEGN: Muselort ser ut som sorte riskorn. Foto: LINDA TORGERSEN Vis mer

Feller settes ut der du ser spor etter mus, og da er det gjerne muselort vi snakker om. De ser ut som sorte riskorn og ligger gjerne litt spredt der musa har vært på ferde.

Sjekk i kjellerboder og i benkeskap der søppeldunker står, her kan mus lett komme seg inn i åpninger rundt vann og avløpsrør.

Musa kan også gå i senger og sofaer. Har du gjesterom som sjelden blir brukt, kan det hende at musa kryper under tepper, dyner og puter. Visittkortene i form av muselort etterlater ikke noen tvil.

Du vil også kunne kjenne lukt av mus, en litt stram ammoniakklukt tyder på besøk.

Feller eller gift?

Den klassiske musefella er enkel, men effektiv. Bare sørg for å passe på egne fingre. Vi bruker en tykk, fôret vinterhanske og en solid nebbtang. Det gjør det enklere og tryggere både å spenne opp og plassere ut fella og å holde fella og slippe ut museliket når fella har gjort jobben.

Mer avanserte musefeller er dyre og ikke nødvendigvis mer effektive, er vår erfaring. Men slikt varierer, Dinside har tidligere testet en svært avansert musefelle med godt resultat.

Gift gjør at musa forsvinner inn på utilgjengelige steder før den dør. Det kan medføre lukt, men sjelden sterkt og langvarig.

Selv foretrekker vi kort prosess med synlig resultat.

Hvordan tetter du mulige åpninger?

Eldre hus er nesten umulige å få helt tette. Det kan også være åpninger under bakkenivå som vi ikke får øye på. Eldre hus er nesten umulige å få helt tette, det kan også være åpninger under bakkenivå som vi ikke får øye på.

Synlige åpninger tettes enkelt med byggeskum eller silikon, etter som det passer med materialene rundt. Også under kjøkkenbenken kan det være lurt å tette rundt røråpningene.

LESERTIPS: En av våre lesere anbefaler å fylle hull med stålull og dekke med sparkel i stedet for å bruke byggeskum. Det skal vi teste hvis vi ser at musa har kommet seg gjennom byggeskummet.

Sprekker og hull rundt ventiler, vinduer og dører i mur kan også tettes med sementmørtel på tube.

På undersiden av kledningen på trehus kan du feste musebånd av metall. Det finnes varianter både for nybygg og for eksisterende bygg.

EFFEKTIVE VIRKEMIDLER: Musebånd til å feste bak eller under kledningen. Finnes for nybygg (til venstre) og for eksisterende hus (til høyre). Foto: BYGGMAX
EFFEKTIVE VIRKEMIDLER: Musebånd til å feste bak eller under kledningen. Finnes for nybygg (til venstre) og for eksisterende hus (til høyre). Foto: BYGGMAX Vis mer

En annen variant er en børstelignende sak som festes oppunder panelet rundt huset. Denne er laget av plast og sperrer både mus og rotter ute.

Ellers er det mange som anbefaler katt, men det er ikke en løsning som passer for alle.

Sist oppdatert 12.12.2018Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer