DAB-radioen Pinell Go er brannfarlig

Dette var en gang en DAB-radio

Og det er fortsatt 10.000 brannfarlige Pinell-radioer ute i norske hjem. Nå ber eierne og brannvesenet om din hjelp.

STARTET BRANN: Dette er alt som er igjen av Pinell-radioen. Fortsatt finnes kanskje 10.000 av disse radioene i norske hjem. Foto: Oslo Brann- og redningsetat
STARTET BRANN: Dette er alt som er igjen av Pinell-radioen. Fortsatt finnes kanskje 10.000 av disse radioene i norske hjem. Foto: Oslo Brann- og redningsetat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I september 2015 kalte selskapet TT Micro tilbake 50.000 DAB-radioer av typen Pinell Go og Pinell Go+.

Årsaken var at radioene viste seg å være brannfarlige, noe blant andre 85 år gamle Lilian Løkås i Valnesfjord i Nordland fikk oppleve.

Og tirsdag denne uka kunne Oslo brann- og redningsetat melde om en brann i en leilighet på Bøler i Oslo. Årsaken er en radio av samme type.

I desember 2015 var cirka 33.000 brannfarlige Pinell-radioer levert inn, men det sto altså fortsatt om lag 17.000 brannfarlige radioer igjen der ute i norske hjem.

Vil ha de siste inn

Siden den gang har ytterligere 7.000 radioer med de brannfarlige batteriene kommet inn. Men fortsatt gjenstår det 10.000 radioer.

Det bekymrer daglig leder Ole Morten Skymoen, daglig leder i TT Micro.

- Materielle skader kan erstattes. Det kan ikke liv. Derfor håper vi at både folk og media kan hjelpe oss å få returnert de siste radioene, sier han i en pressemelding fra PR-selskapet Navigator.

TT-Micro-gründer Tom Vedvik er fast bestemt på å tilbake alle radioene.

- Vi gir oss ikke før den siste har kommet inn, sier han til Dinside.

Vedvik legger ikke skjul på at tiden etter september 2015 har vært tøff, både for ham selv og firmaet.

- Vi har nok brukt mellom 10 og 15 millioner på dette. I tillegg kommer skaden det har gjort på Pinell-merkevaren. Men det viktigste er jo at brannfarlige radioer ikke står i husene til folk, sier Vedvik.

Brannvesenet: - Dobbeltsjekk med slekta

Brannmester Harald Nordnes i Vestfold Interkommunale Brannvesen. oppfordrer alle til å informere og sjekke at venner og familie har fått med seg alvoret.

KLAR ÅRSAK: Brannmester Harald Nordnes har selv vært på jobb der brannen startet i en Pinell Go-radio. (Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen)
KLAR ÅRSAK: Brannmester Harald Nordnes har selv vært på jobb der brannen startet i en Pinell Go-radio. (Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen) Vis mer

- Ring han eller hun som aldri leser avisen og spør hvilken radio de har. Dobbeltsjekk med besteforeldre, tanter og onkler.

Nordnes har selv vært med på å slukke en brann som følge av et defekt batteri i en Pinell Go-radio som tok fyr i Tønsberg.

- Radioer blir ofte plassert på en hylle eller benk inntil en vegg. Når batteriet i radioen begynner å brenne, kan det raskt ta fyr i veggen, og da er spredningsfaren stor. Derfor er det så uendelig viktig at folk ikke tenker at «det skjer sikkert ikke meg», sier brannmester Nordnes.

Gjelder også andre radioer

Dinside besøkte nylig forsikringsselskapet Gjensidiges skadelager på Sjursøya i Oslo.

Her fikk vi se flere brannskadete produkter, fra kjøleskap og tørketromler til kaffetraktere og elsykkelbatterier.

På lageret var det en Pinell-radio som hadde tatt fyr. Men teknisk utreder Rune S. Nielsen kunne også vise fram en radio av annet merke som hadde lidd samme skjebne.

DAB-BRANN: Også andre DAB-radioer enn Pinell kan brenne. Pris og merkevarens rykte har liten betydning, ifølge Rune Nielsen hos Gjensidige (merket er fjernet). Foto: Tore Neset
DAB-BRANN: Også andre DAB-radioer enn Pinell kan brenne. Pris og merkevarens rykte har liten betydning, ifølge Rune Nielsen hos Gjensidige (merket er fjernet). Foto: Tore Neset Vis mer

Nielsen roste Pinell for å ha gjort en stor innsats for å få radioene tilbakekalt. Uten å nevne navn var han ikke fullt så imponert over andre i elektrobransjen.

- Noen er helt eksemplariske og samarbeider tett med oss for å avdekke det som kan ha ført til branntilløpet. Andre gjør seg vanskelige, muligens fordi de ikke ønsker at deres merkevare skal blir forbundet med noe negativt, sa han.

Slik går du fram

Pinell Go-radioer som i dag selges i butikkene har alle nytt batteri, og skal dermed ikke være brannfarlige. Det gjelder også radioer som i ettertid har fått skiftet ut det brannfarlige batteriet med et trygt batteri.

MERKE: Om denne lappen står på radioen og batteriet, er alt i orden.
MERKE: Om denne lappen står på radioen og batteriet, er alt i orden. Vis mer

Er du i tvil, så sjekk om merket «2016 Battery» sitter på radioen.

Det nye batteriet er levert av den norske leverandøren Hans H. Schive AS og produseres av Panasonic i Japan.

Instruksjoner om hvordan du avgjør om radioen din er brannfarlig og hvordan du går fram for å få skiftet til nytt og trygt batteri finner du på Pinells nettside.

Du kan også ringe Pinells brukerstøtte på 22 74 88 40.

Deler av artikkelen har vært publisert på Dinside tidligere.

Les også:
Slik sjekker du om varmtvannsberederen din er brannfarlig
Mobiltelefonen freste og røykla kjøkkenet etter lading
Så brannfarlig er det å lade mobilen på natta


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer