Skifte ut oljefyr og parafinovn

Dette vil forbudet koste deg

160.000  husstander bruker fortsatt fossile brensler.

OLJE OG PARAFIN: Salget av olje og parafin til oppvarming  går kraftig nedover. Og fra 1. januar 2020 det tar det trolig helt slutt. Foto: Knut Falch/NTB Scanpix
OLJE OG PARAFIN: Salget av olje og parafin til oppvarming  går kraftig nedover. Og fra 1. januar 2020 det tar det trolig helt slutt. Foto: Knut Falch/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom regjeringen får det som den vil, kommer det til å bli forbudt å fyre med olje og parafin fra 2020.

Selv om forbudet fortsatt bare er et høringsnotat, er det tverrpolitisk enighet om det. Det er dermed ingen tvil om at oljealderen nærmer seg slutten i norske hjem.

Den veien har det gått lenge. Ifølge Norsk Petroleumsinstitutt har bruken av fyringsolje og parafin til oppvarming falt med hele 81 prosent siden 1995.

Vent med å hive ut oljekaminen

Derfor er det kanskje ikke unaturlig at de som sitter på et olje- eller parafinanlegg hjemme, nå tenker på å kvitte seg med det.

Fyringsforbudet

  • Fra 1. januar 2020 blir det etter alt å dømme forbudt å bruke olje og parafin til oppvarming.
  • Kommunene vil pålegge sine innbyggere å fjerne eller plombere oljetanker, selv om disse er tomme og koblet fra.
  • I noen kommuner (som Oslo) gjelder dette alle tanker, i andre bare tanker over 3.200 liter.
  • Det har ikke vært vurdert å forby bruk av fossil gass.

Men er det smart? Og finnes det alternativer til å hive ut alt og kjøpe seg varmepumpe?

Ja, mener daglig leder Rolf Munk Blaker i Norsk Varmeteknisk Forening.

- For 99 prosent av oljekaminene er biobrensel en god og rimelig løsning. Da slipper du kostnadene å installere nytt utstyr.

Gratis er det likevel ikke å videreføre oljefyren inn i den oljefrie alderen.

- Du må få et godkjent firma til å tømme, rengjøre og inspisere tanken. Dette koster gjerne mellom 10.000 og 15.000 med moms. Ellers er det svært lite som skal gjøres for øvrig. Vi snakker ikke om noen ombygging, og en fyringstekniker vil kunne utføre resten av klargjøringen for rundt 3.000 kroner.

ENKEL OVERGANG: Oljefyr kan enkelt omgjøres til biofyring, sier Rolf Munk Blaker. Foto: NVF
ENKEL OVERGANG: Oljefyr kan enkelt omgjøres til biofyring, sier Rolf Munk Blaker. Foto: NVF Vis mer

Overgang til biobrensel

Ifølge Blaker er det i Norge i dag cirka 60.000 oljekjeler i bruk med brennere, som brenner fossil fyringsolje eller biofyringsolje for oppvarming av vann i et vannbåren system.

Med enkle grep kan de fleste av disse konverteres, slik at de kan bruke biobrensel istedet for olje.

- Alle de store oljeselskapene forhandler jo allerede biodiesel, og forskjellen er ikke så stor. I tillegg kjenner jeg til fem mindre selskaper som satser spesielt på dette.

Ett av dem, Eco1, kan ifølge Blaker levere biobrensel til hus over hele landet.

Hva så med de årlige fyringskostnadene. Er biobrensel billigere enn fyringsolje, som i dag ligger på ca. 12 kroner literen?

- Biobrensel er dessverre rundt ti prosent dyrere enn olje i dag. Men etterhvert som markedet utvikler seg forventer vi en nedgang, sier Rolf Munk Blaker.

Det finne flere fyringskalkulatorer som lar det sammenligne de ulike alternativene prismessig. Her er noen av dem:

Enova
ABC Nyheter
Smarte Penger

Håp for parafinkaminen også?

I Norge finnes det ifølge Blaker rundt 100 000 aktive parafinkaminer som bruker fossil parafin som punktoppvarming som tillegg til annen hovedoppvarming - vanligvis elektrisitet.

Nedgangen har vært drastisk de siste 20 åra. På midten av 90-tallet sto tre ganger så mange parafinovner og putret i norske eneboliger, tomannsboliger og rekkehus.

GÅRSDAGENS VARME: Parafinkaminer var et vanlig syn i norske hjem for 40 år siden. Fortsatt står det 100.000 av dem der ute. Foto: Tore Neset
GÅRSDAGENS VARME: Parafinkaminer var et vanlig syn i norske hjem for 40 år siden. Fortsatt står det 100.000 av dem der ute. Foto: Tore Neset Vis mer

Likevel kan det kanskje være et flik av håp også for disse huseierne dersom de nøler med å betale i dyre dommer for å kaste ut tank, rør og ovn.

NEDGRAVD: Du ser bare lokket, men under ligger det en 1.200 liters tank nedgravd.
NEDGRAVD: Du ser bare lokket, men under ligger det en 1.200 liters tank nedgravd. Vis mer

Bioweb.no står det at bioparafin er et helt nytt produkt som ble lansert i 2015, men at de foreløpig mangler omfattende dokumentasjon på dette produktet.

«Det vi vet er at bioparafinen som nå er i ferd med å gjøre sitt inntog i løpet av våren/sommeren 2015 skal etter det vi har blitt opplyst være et 100% fornybart produkt som vil kunne brukes på alle eksisterende parafinkaminer uten store investeringer, og som derfor vil gjøre det mulig for deg å fyre miljøvennlig med eksisterende varmekilder også etter år 2020», heter det på nettsiden.

MULIG LØSNING: Noen hevder at den aller nyeste biodieselen også kan brukes i parafinkaminer. Men dette er ikke dokumentert. Foto: Eco-1.no
MULIG LØSNING: Noen hevder at den aller nyeste biodieselen også kan brukes i parafinkaminer. Men dette er ikke dokumentert. Foto: Eco-1.no Vis mer

Blant de som tar jobbene med å oppgradere oljefyr til bruk med biobrensel er bioparafin knapt på dagsorden ennå.

- Vi har dessverre ikke nok kjennskap til produktet til å uttale oss. Trenden vi ser i dag, er at de som kjøper bolig med parafinovn river denne og erstatter med rentbrennende ovner til vedfyring eller luft-luft varmepumpe, sier Eli Heyerdahl Eide, fagsjef for energi og miljø i Rørentrepenørene Norge (tidligere Norske Rørleggerbedrifters Landsforening).

I tillegg til biobrensel og varmepumpe, finnes det også andre alternativer. Blant disse er naturgass, pellets, rentbrennende vedfyring og propan. En fornybar variant av sistnevnte som mange har forventninger til er biopropan.

Men alle disse krever altså installasjon av nytt utstyr. Du kan ikke bruke din gamle oljefyr eller parafinovn.

Dette koster det

Hva må du så regne med å betale om du har parafinanlegg som må ut uansett eller har bestemt deg for ikke å bruke oljefyren til biobrensel?

På grunnlag av opplysninger fra Norsk Varmeteknisk forening, Rørentrepenørene Norge og tilbud fra selskaper har vi laget en prisliste.

Prisene er omtrentlige, og vil kunne variere etter hvor omfattende fyringsanlegget er og hvor tanken er plassert. Adkomst til boligen og det som skal fjernes kan også ha betydning.

Kommunen vil kreve dokumentasjon på at fyringsanlegg og tank er fjernet eller frakoblet/plombert. Alle seriøse aktører har dette inkludert i prisen.

Sjekk også hva du kan få i støtte fra Enova.

  • Fjerning av parafinkamin, rør og dagtank : 10.000 (kan også gjøres av eieren selv)
  • Rense og plombere (sand/skum) olje/parafintank: 16.000
  • Tilpasse oljekjel til fyring med biobrensel: 17.000
  • Fjerne nyere parafinanlegg med kamin, motorisert pumpe, dagtank og 1.200 liters glassfibertank nedgravd i hagen: 20.000
  • Fjerne oljekjel med vannbårent anlegg og nedgravd tank i hagen: 25.000
  • Fjerne oljekjel med vannbårent anlegg og tank i kjeller (må skjæres opp og demonteres): 30.000

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer