Bakterier

Dette vokser i ullpleddet ditt

I ullpleddet ditt lever det ofte bakterier som er helt ufarlige, men noen tilfeller kan være mer problematiske.
- Enkelte muggsopper kan bidra til luftveisproblemer, sier Henning Sørum, professor og bakteriolog ved NMBU.

BAKTERIER I ULLPLEDD: Vi tok med oss to ullpledd til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Der gjorde vi noen overraskende funn. Video: Embla Hjort-Larsen / Sofie Persdatter Sangnæs. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ÅS (DinSide): De fleste har nok et mykt ullpledd liggende i sofaen, som er deilig å ta fram i de kalde vintermånedene. Men vet du egentlig hva som skjuler seg i pleddet?

Det kan faktisk bo «krypdyr» vi ikke ser i ullpleddet, og de ulike pleddene med pels fra ulike dyr kan også være god næring for ulike typer møll, forteller Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, til DinSide.

Funn av bakterier

DinSide tok med seg to ullpledd til bakteriologen i Ås. Det ene hadde blitt brukt i hele 20 år, mens det andre vi fikk testet var bare et par måneder gammelt.

Sørum startet med å riste pleddene like lenge over en ren overflate, før han delte materialene fra de to pleddene og la det i forskjellige skåler. Med materialet skulle han måle soppinnholdet og bakterieinnholdet. Prøvene ble deretter dyrket fram i en inkubator, og sjekket igjen etter et par dager.

- Det var litt mot forventning at det var mer bakterievekst fra det nyeste teppet i forhold til det eldste teppet, sier Sørum om funnene.

Han forklarer at bakteriene som dominerte det nyeste teppet kalles koakulase-negative stafylokokker. De er nære slektninger av Staphylococcus Aureus, som er en av de vanligste sykdomsframkallende bakteriene hos folk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer