Bakterier

Dette vokser i ullpleddet ditt

I ullpleddet ditt lever det ofte bakterier som er helt ufarlige, men noen tilfeller kan være mer problematiske.
- Enkelte muggsopper kan bidra til luftveisproblemer, sier Henning Sørum, professor og bakteriolog ved NMBU.

BAKTERIER I ULLPLEDD: Vi tok med oss to ullpledd til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Der gjorde vi noen overraskende funn. Video: Embla Hjort-Larsen / Sofie Persdatter Sangnæs. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ÅS (DinSide): De fleste har nok et mykt ullpledd liggende i sofaen, som er deilig å ta fram i de kalde vintermånedene. Men vet du egentlig hva som skjuler seg i pleddet?

Det kan faktisk bo «krypdyr» vi ikke ser i ullpleddet, og de ulike pleddene med pels fra ulike dyr kan også være god næring for ulike typer møll, forteller Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, til DinSide.

BAKTERIOLOG: Henning Sørum fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Foto: Embla Augusta Hort-Larsen
BAKTERIOLOG: Henning Sørum fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Foto: Embla Augusta Hort-Larsen Vis mer

Funn av bakterier

DinSide tok med seg to ullpledd til bakteriologen i Ås. Det ene hadde blitt brukt i hele 20 år, mens det andre vi fikk testet var bare et par måneder gammelt.

Sørum startet med å riste pleddene like lenge over en ren overflate, før han delte materialene fra de to pleddene og la det i forskjellige skåler. Med materialet skulle han måle soppinnholdet og bakterieinnholdet. Prøvene ble deretter dyrket fram i en inkubator, og sjekket igjen etter et par dager.

- Det var litt mot forventning at det var mer bakterievekst fra det nyeste teppet i forhold til det eldste teppet, sier Sørum om funnene.

Han forklarer at bakteriene som dominerte det nyeste teppet kalles koakulase-negative stafylokokker. De er nære slektninger av Staphylococcus Aureus, som er en av de vanligste sykdomsframkallende bakteriene hos folk.

Det er likevel ingen grunn til å få panikk!

Ifølge Sørum er bakteriene som lever i ullpleddene ufarlige for mennesker, og funnene blir derfor sett på som udramatiske.

- Disse bakteriene kommer etter all sannsynlighet fra hud og hudceller fra mennesker eller dyr som har brukt teppet.

VOKSER: Det nyeste pleddet sin bakterievekst.
VOKSER: Det nyeste pleddet sin bakterievekst. Vis mer

- Kan føre til infeksjon

Likevel kan materialene som havner i ullpleddet utgjøre en helserisiko for mennesker hvis de inneholder «uheldige» mikrober.

Det kan dreie seg om avføring eller andre kroppsvæsker med bakterier som kan gi infeksjon. For i et fuktig og romtemperert pledd, kan det vokse opp bakterier og sopp som i noen tilfeller kan utgjøre en helserisiko, forklarer Sørum.

- Det kan være enkelte muggsopper som modnes til sporer som pustes inn og kan bidra til luftveisproblemer. Mange mikroorganismer har cellestadier som tåler mye, og mange av dem kan overleve lenge under tørre forhold, sier han og fortsetter:

- De mest kjente er sporer fra sopp og bakterier. Slike sporer kan komme inn via munnen der de kan få fuktighet og næring til uheldig vekst, særlig om immunforsvaret er svakt. Sporene kan også overleve årevis i et pledd.

Så ofte bør det vaskes

Han kommer med følgende tips for redusere bakterieinnholdet i ullpleddet du har hjemme:

- Det bør luftes og riste godt på vintertid. Da vil frosten drepe parasitteggene. Selv om det luftes i kulda bør du likevel vaske det. Mange ulike organiske materialer binder seg til ulltrådene i pleddet og vil derfor ikke falle ut hvis det ristes.

Ullpleddet bør vaskes månedlig om du hyppig søler matrester, mens hvis du bruker det direkte mot huden, bør det vaskes like ofte som sengetøy, råder bakteriologen.

- Og er dere en hel familie som deler på å bruke ullpleddet, bør det også vaskes flere ganger i året, forklarer han videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer