Dilla på lilla

Ikke alle vil bo i en blendahvit, shabby chic designleilighet.

Publisert
Sist oppdatert
Hvorfor skal alle leiligheter ser ut som om de er klippet ut av en Ikea-katalog?


I leiligheten til Marthe Landsem er det definitivt ikke slik. Her finner man alle regnbuens farger - ikke minst lilla.

- Jeg har alltid likt farger, og skjønner ikke hvorfor leiligheter absolutt skal være hvite, sier Landsem til DinSide.no.

Moren er kunstner, og oppveksten var preget av sterke farger. - Det var alltid tegnesaker og maling i nærheten, det har alltid gått i mange farger, sier Landsem.

I Landsems leilighet finner du alle regnbuens farger, men det er ikke vanskelig å se at favorittfargen er lilla. Foto: Privat
I Landsems leilighet finner du alle regnbuens farger, men det er ikke vanskelig å se at favorittfargen er lilla. Foto: Privat

Vis mer


Da hun skulle innrede sin første leilighet, var det naturlig at også den skulle være fargerik.

Se bilder fra leiligheten

Hva tenkte du da du skulle innrede leiligheten?
- I og med at dette var en litt liten, slitt og gammel ettroms med flere mangler, så var det ingen grunn til å prøve å gjøre dette til en strøken leilighet, men jeg ville heller benytte muligheten til å få herjet litt fra meg, sier Landsem.

Først malte hun den helt oransje, men det ble litt for drastisk, og til slutt endte hun opp med vegger i en lys nyanse av favorittfargen lilla.

- Det kom faktisk folk forbi da jeg klattet på veggene og lurte på om det skulle bli barnehage, ler Landsem.

Hva er du mest fornøyd med i leiligheten?
- Det er nok de litt frekke og ulovlige sammensetningene; Lilla og rødt. Oransje og rosa. Det er kanskje mer vanlige fargesammensetninger nå, men da jeg holdt på med det så var det helt feil.

Den taggete borden under taket er også av det hun liker best. - Det er kanskje grunnen til at naboene trodde det skulle bli barnehage her? Jeg har ihvertfall aldri sett noe lignende noe sted.

Modige kombinasjoner

Stjel ideen! Trang plass? Sett skoene sidelengs på en skohylle. Disse smale hyllene er egentlig ment for bilder, og er kjøpt på Ikea.  Foto: Elisabeth Dalseg
Stjel ideen! Trang plass? Sett skoene sidelengs på en skohylle. Disse smale hyllene er egentlig ment for bilder, og er kjøpt på Ikea. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


I stuen er veggene holdt i en dempet nyanse av lilla, og resten av interiøret har fått sterke farger. Hemsen er malt i en blålilla farge, mens veggene under er i knallrosa, og sengebunnen er grønn. Kommoder og skap har fått ulike farge på skuffer, knotter og skrog, og garderobeskapene er påmalt lekne figurer.

På kjøkkenet er taket malt rødt, og det henger frukt i tråder. - Jeg tok stillbilder under oppussingen da en venninne av meg malte taket fra hvitt til rødt. På bilder er det jo litt vanskelig å se hvilken farge man faktisk maler med, og det var selvfølgelig noen som kommenterte: Å jeg skjønner godt at du maler taket hvitt.

SITAT: Julesesongen er alltid lang i Marthes verden, hun elsker alt som er kitchy, blinkende og lysende i alle mulige farger! - Harry eller ikke! Jeg syns det er kjempefint!

Har du noen inspirasjonskilder?
- Punky, Pippi, Picasso og kafe Clodion! Og mamma da. Hun er like fargefrelst som meg. Eller var det omvendt?

Moren til Landsem er kunstner og illustratør og står bak flere av bildene i leiligheten.

Intim atmosfære

På kjøkkenet henger det frukt fra taket, og alle skapdørene er malt i ulike nyanser av lilla. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
På kjøkkenet henger det frukt fra taket, og alle skapdørene er malt i ulike nyanser av lilla. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


For Landsem er farger viktig, for det gir henne energi og en lun atmosfære.

- Det virker varmere om man bruker litt farger. For eksempel maler de ofte taket i en mørkere farge på kafeer for å få det litt koseligere, sier Landsem.

Hun skjønner ikke at mange kun tenker på størrelsen på rommene. - Jeg er ikke enig i at det trenger å være så stort, og synes det er hyggelig å trekke taket ned. Det er viktigst med trivsel og hygge.

- Da jeg skulle selge leiligheten sa alle "mal hvitt, da får du solgt, da er det mest nøytralt og rommet blir større" - men det kan jo hende det er andre ting det handler om?

Det er det nok. Landsem har akkurat solgt leiligheten, til 100.00 kroner over takst, noe som ikke lenger er dagligdags i boligmarkedet.

- Jeg synes det var en seier å ha visning. Det kom folk i kø, og det var stappfullt fra første til siste stund.

Den nye leiligheten - blir den like sprek?

- Med skapdører i forskjellige farger, barnslige tallknotter på kjøkkenet, som symboliserer både fødselsdato og datoen for kjøpet av leiligheten, og frukt i taket så fikk jeg jo definitivt herjet litt fra meg her, sier Landsem. Hun tror at den verste regnbue-epoken er over nå, men man kan jo aldri vite? - Litt sprell blir det nok i min nye leilighet også!

Mer inspirasjon på DinSide:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer