Din drømmebolig i Portugal

Portugal er ett av få land som har "hengt etter" på boligfronten i europeisk standard de siste årene. Kan nettopp dette være en grunn til å kjøpe eiendom her nå? Vi reiste på visning for deg.

Publisert
Sist oppdatert
... en glemt skatt som er på vei til å oppdages av tilreisende


Ingen skrikende turister, ingen høylytte barer eller naboer i grilldress kliss i husveggen - velkommen til det andre Portugal. Din Side Bolig tar deg med til nye og spennende områder for boligkjøp i den "grønne stripen" på Iberiahalvøyen.

Den nye trenden

De fleste av oss som velger å kjøpe feriebolig i Portugal, fokuserer på den travle "golfbanen" kalt Algarvekysten. Et sted som er kjent for å ha noen av Europas høyeste boligpriser.

Noe som også er forståelig nok, med direktefly og charter til Faro og temperaturer noen gode grader varmere enn i resten av Portugal. Men vet du hva som skjuler seg lengre oppover kysten eller i innlandet?

Dette må du passe på når du kjøper bolig i utlandet...

Anna Furtado viser frem prosjektet Bom Sucesso på Sølvkysten av Portugal. Boligprosjektet ligger rett nord for Lisboa og er i et av de områdene myndighetene ønsker å utvikle med tanke på boligturisme.
Anna Furtado viser frem prosjektet Bom Sucesso på Sølvkysten av Portugal. Boligprosjektet ligger rett nord for Lisboa og er i et av de områdene myndighetene ønsker å utvikle med tanke på boligturisme. Vis mer


Det er på tide å se andre veier i landet som har avlet verdens mest kjente oppdagere, mener den portugisiske eiendomsmegleren Ana Vanessa Furtado.

- Inntil for to år siden var det nesten utelukket Algarvekysten og Lisboa som var interessant for utlendinger som kjøpte boliger i Portugal. Men på grunn av de høye prisene der, har folk likevel begynt å se seg om etter nye steder for ferieboliger de siste årene.

Dette huset ligger i den tradisjonelle og eksklusive badebyen Cascais, rett nord for Lisboa. 250 kvadratmeter i førsteetasjen av tomannsboligen og egen hage kan bli din for 3,5 millioner kroner.
Dette huset ligger i den tradisjonelle og eksklusive badebyen Cascais, rett nord for Lisboa. 250 kvadratmeter i førsteetasjen av tomannsboligen og egen hage kan bli din for 3,5 millioner kroner. Vis mer


At det ikke har skjedd tidligere, har grunn i at de portugisiske myndighetene har ført en veldig restriktiv boligpolitikk i visse regionale områder. Noe som fra mange portugiseres synspunkt har vært positivt når vi ser på hva som skjer med Spania (hvor prisene nå faller i visse områder på grunn av overutvikling, red. anm).

- Nå ønsker derimot staten å satse på turisme i nye områder av Portugal. Etter vi ble medlemmer av EU i 1986, har EU-tilskudd forbedret infrastrukturen i landet betraktelig og etter hvert gjort nye steder tilgjengelige og klare for turisme samt boliger beregnet for det, sier Furtado som jobber for selskapet Bom Sucesso på Sølvkysten nord for Lisboa.

Her investerer du

Så hvor er disse nye områdene? Vi spurte boligjournalist Margarida Fiúza i det høyt anerkjente portugisiske magasinet Exame.

Sølvkysten og Douro-regionen er to av de nye områdene som er interessante for investering. Sølvkysten kommer blant annet til å få de fleste dispensasjonene til nye golfbanener i årene fremover. Noe som er viktig med tanke på ferieboliger i Portugal.

Andre attraktive regioner investeringsmessig er Alentejo og området rundt Littoral og Alqueva’s dammen (sør i Portugal, red. anm), samt øyene Madeira, Azorene og Blue Coast (del av kysten sør for Lisboa, red anm).

For øyeblikket ser det ut til at investorer fortsatt foretrekker Algarve- og Sølvkysten, men Blue Coast, på strekningen mellom elvene Tejo og Sado og hele Alentejo-kysten kommer til å bli de nye investeringsmålene.

Sølvkysten, Alentejo og Blue Coast står i dag for 40 prosent av fremtidige boligprosjekter. De resterende 60 er fordelt mellom Douroregionen, Madeira og Azorene, forklarer Fiúza.

Joao Marques har tror Portugal er i startgropen til et stigende boligmarked.
Joao Marques har tror Portugal er i startgropen til et stigende boligmarked. Vis mer


Ingen seiershistorie

Historisk sett, har likevel ikke Portugal hatt den sunneste boligveksten i Europa. Boligboomet som preget store deler av det europeiske markedet fra 1995 til 2006, gikk landet hus forbi.

Fra 2001 til 2006 steg gjennomsnittlige boligpriser i nabolandet Spania med 100 prosent, mens Portugal så en svak vekst på kun 17 prosent. Trekker du fra inflasjon, blir det reelle tallet bare 2 prosent.

Ifølge Global Property Guide, er det er to hovedfaktorer til akkurat dette: Svak økonomisk vekst og bygging av for mange boliger.

Ifølge Banco de Portugal var veksten i Portugals BNP på bare 1,3 prosent i 2006 - den laveste i hele Europa. Gjennomsnittelig BNP-vekst i perioden 2001 til 2005 var på kun 0,8 prosent, samtidig som arbeidsledigheten rundet 7,5 prosent i 2006.

- Landet gikk med andre ord gjennom en økonomisk krise, sier Sonia Lourenco, spesialist i portugisisk makroøkonomi og også journalist i det økonomiske tidsskriftet Exame.

- Kravet fra EU om å holde det statelige underskuddet lavere enn tre prosent, kjølnet boliginvestering. Samtidig vokste gjelden i portugisiske familier ekstremt og er nå den høysete i hele Unionen.

På 80-tallet tilsvarte den gjennomsnittelige husholdningens gjeld 25 prosent av familiens inntekter, mens i 2006 hadde gjeldsanndelen steget til 124 prosent av inntekten. Mye av det var grunnet boliglån, noe som naturlig nok hadde en innvirkning på markedet, sier Lourenco.

Slik kan du få meget gunstige betingelser på boligen din i utlandet...


Samtidig, på 1980-tallet, var tidene bedre og renten lav, noe som førte til et pro-investeringsmarked og at boliger ble bygget. Byggingen gikk likevel mye fortere enn økingen i befolkning og antall husholdninger.

Antall boliger per 1.000 innbygger steg fra 349 i 1980 til 482 i år 2000, som er blant de høyeste tallene i Europa. Den totale mengden boenheter i landet gikk fra 2,77 millioner i 1981 til 3,55 millioner i 2001, mens inbyggertallet i samme periode steg fra 9,86 til 10,29 millioner. Boligantallet steg altså med 28 prosent og antall innbyggere steg med 4,4 prosent. Tall som ikke leier lanke og er et stilstudium i hvordan et marked kollapser.

Algarve for seg selv

Hele landet fulgte likevel ikke denne overentusiastiske boligsituasjonen på samme måte. Populært blant særlige engelske og skandinaviske turister og pensjonister, har Algarvekysten i sør utviklet seg i en litt særegen situasjon.

Boligprisene i 2006 steg i gjennomsnitt med seks prosent på Algarvekysten (populære steder har den steget med opp til 20 prosent de siste årene), men tross noen av verdens beste golfbaner og godt klima, har også dette området har sett vanskeligheter i det svake markedet. Ifølge magasinet Bolig i Utlandet, selger boliger i lavere prisklasser ikke så godt lenger, mens luksusboliger fortsatt holder stand.

Kunne du tenke deg dene utsikten i Dourodalen?
Kunne du tenke deg dene utsikten i Dourodalen? Vis mer


Tross labre utsikter det siste tiåret, er det flere og flere som har tro på at markedet vil snu til det positive igjen. Megler i byen Cascais rett nord for Lisboa, Joao Marques, er en av disse.

- Nedgangstidene vi har hatt i eiendomsmarkedet i Portugal ser ut til å ha justert seg en del. Selv om renten i Portugal har steget mye det siste året, ser vi at prisene på boliger har blitt mer realistiske. Dette er noe som kommer utlendinger som vil investere til gode, samtidig som vi ser en økende interesse blant utlendinger på akkurat dette området. Jeg tror vi går lysere tider i møte, sier Marques.

Blant vinrankene i Douro

Hvem vil vel ikke bo på et vinslott som Aquapura?
Hvem vil vel ikke bo på et vinslott som Aquapura? Vis mer

Så er virkelig Portugal på vei til å bli mer interessant på boligmarkedet. Dette er stoff for krystallkulen fortsatt, men DinSide Bolig bestemte seg for å se nærmere på noen av områdene som blir gitt velsignelse av turistmyndighetene i landet.


Vi starter like godt boligjakten på topp, både når det gjelder beliggenhet og pris. Nærmere bestemt i Douro-dalen. Denne regionen er verdenskjent for sine gode viner og aller mest for portvinen, som er dens varemerke.

Dalføret Douro strekker seg innover i landet fra kystbyen Porto og er en glemt skatt som er på vei til å oppdages av turister. Landskapet består av flere hundre år gamle terrasser fulle av vinranker og den langstrakte Douro-elven som sirkler seg videre nordover og inn i Spania.

En bolig her vil tilby noe helt unikt for vinelskeren, satt i omgivelser du knapt finner maken til andre steder. Fra sentrale Douro tar det cirka to timer å kjøre til Atlanterhavskysten. Klimaet er varmt om sommeren og forholdsvis kaldt om vinteren. Porto har flyplass som er lett tilgjengelig fra Lisboa.

Vi ser nærmere på et boligprosjekt bestående av et hotell omkranset av det ultramoderne og lukseriøse Aquapura Douro Valley Villas. Selve hotelldelen er bygget rundt et gammelt vinslott og har 50 luksusrom, spa, helsestudio, tre restauranter, vinrom, to barer, svømmebasseng og tennisbaner.

Boligene selges individuelt fra hotellet, men nyter alle dets servicefasiliteter. Det vil si alt fra personlig butler til spabehandling og gym om det ønskes. De er delt inn i villaer, rekkehus og leiligheter som varierer fra 140 til 234 kvadratmeter. Noen har egne svømmebasseng på takterrasse.

Det er den anerkjente portugisiske interiørarkitekten Nini Andrade Silva som har designet boligene innvendig, og prosjektet samt hotellet fremstår delikat med inspirasjon fra lokale omgivelser og tradisjoner. Vi synes likevel hotellet og noen av boligene kan fremstå som litt mørke og kalde. Noe det burde kunne gå an å forandre hvis du først har råd til en bolig her.

Fra en av leilighetene i Aquapura. I bakgrunnen ser du Douro-elven som gir liv til alt som kalles portvin på verdensmarkedet. Hetvinen kan ikke bli kalt "portvin" med mindre den kommer fra Douro.
Fra en av leilighetene i Aquapura. I bakgrunnen ser du Douro-elven som gir liv til alt som kalles portvin på verdensmarkedet. Hetvinen kan ikke bli kalt "portvin" med mindre den kommer fra Douro. Vis mer


Prisene varierer fra 4,73 til 12,1 millioner kroner. Om de kommer til å gi avkastning i fremtiden er vanskelig å si. Området er definitivt nytt og interessant fra et investeringsperspektiv, men du er ikke havnært eller ved golfbaner, samtidig som klimaet er mer ekstremt her enn mange andre steder i landet.

Aktivitetsmessig kan området by på ting som friluftsliv, vannsport, jakt og fiske, men er fortsatt ganske begrenset på restaurant- og utelivsfronten.

Om drømmen din er å kjøpe en vingård og trekke deg tilbake til på dine eldre dager, men ikke i å jobbe for mye blant rankene selv, så kan en bolig her være et godt alternativ for deg – om du har penger til det. Her er du midt i et vineldorado omgitt av luksus. Det er det du kjøper og får på Aquapura.

På nett: www.aquapuarahotels.com

Din drømmebolig i Portugal


Sølvkysten

Det neste stedet vi stopper er på den såkalte Sølvkysten. Den ligger en knapp kjøretur nordover fra Lisboa og strekker seg oppover den sentrale kysten av landet. En strekning hvor du typisk finner lange folketomme strandstrekninger med førsteklasses sand og solforhold. Mange surfere og vannsportentusiaster finner hvert år perfekte forhold for idrettene sine her.

Byer som Ericeira, Peniche, Nazaré og Figueira da Foz ligger drysset oppover kysten og preges av travle havner, lokale fiskerestauranter og koselige små gater. Prisnivået på mat og drikke er relativt lavt til å være i Europa og du kommer unna med et par hundre kroner for et godt måltid sjømat med drikke til.

Vi ser på et prosjekt beliggende i nærheten av den antikke byen Obidos og havnebyen Peniche, 75 kilometer fra Lisboa. Navnet på prosjektet er Bom Sucesso, "stor suksess", noe vi også tror det kan komme til å bli. Med en totalmasse på 601 boliger, et hotell med spa, 18-hulls golfbane, diverse sportsfasiliteter kommersiell sone og et økologisk reservat, er det hele under bygging i skrivende stund.

Byggingen er i full gang på den 1 576 210 kvadratmeter store tomten til Bom Sucesso.
Byggingen er i full gang på den 1 576 210 kvadratmeter store tomten til Bom Sucesso. Vis mer


Vi ser på plantegninger og byggeplassen. Boligene kommer i rekkehus og enkeltstående villaer, hvor over 500 allerede er solgt. De fleste kjøperne kommer fra Portugal, Spania, Irland og Storbritannia.

Her er det kort vei til havet og fredelige strender, samt nærheten til Lisboa og golfbane gjør en bolig her lett tilgjengelig og interessant for helårsutleie. Boligene i seg selv er designet av en rekke nytenkende arkitekter som har lagt vekt på at du ikke skal ha den typiske ”resort-føleslsen” du ofte får i slike store prosjekter. Alle tak og vegger blir dekket med vegetasjon. Det blir spennende å se utfallet.

Prisene i prosjektet varierer etter størrelse på boligen, de minste rekkehusenhetene har kun et soverom og starter på rundt 1,5 millioner kroner. (Prisene kan ha forandret seg siden forespørsel).

På nett: www.bomsucesso.com.pt

Tomme strender som denne er ikke et uvanlig syn i området som kalles Sølvkysten.
Tomme strender som denne er ikke et uvanlig syn i området som kalles Sølvkysten. Vis merVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer