Dingsene som kan kutte strømregningen

Med disse fem investeringene kan du bruke mindre strøm.

INDUKSJON SPARER ENERGI: Denne kan gi deg lavere strømregning på sikt. Foto: Siemens
INDUKSJON SPARER ENERGI: Denne kan gi deg lavere strømregning på sikt. Foto: Siemens Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det fins mange måter å spare strøm på, og tradisjonelle sparetips er langt ifra den eneste metoden. Vi har sett nærmere på fem investeringer som hjelper deg å få ned både forbruket og utgiftene. Disse strekker seg fra en billig liten dings til et par hundrelapper, til de større, firesifrede investeringene.

Vilkårlig for regningen når du bruker strøm

Energimåler

Dette produktet sparer ikke strøm i seg selv, men er like fullt med på å gjøre deg bevisst ditt eget forbruk.

Effekt- og energimåleren plugges inn i stikkontakten, før man kobler til et valgt elektrisk apparat. Dermed får man fram hvor mye strøm apparatet bruker, og kostnaden av bruken regnes ut ved å programmere inn den aktuelle kilowattprisen. Denne kan du finne i vår prisliste.

Forhåpentlig vil man droppe å ha mobilladeren plugget i kontakten i tide og utide, når man med det blotte øye kan se hvor mye det faktisk koster.

INNBLIKK I STRØMFORBRUKET: Energimåleren forteller deg hvor mye strøm et apparat faktisk bruker. Denne er fra Clas Ohlson. Foto: Clas Ohlson
INNBLIKK I STRØMFORBRUKET: Energimåleren forteller deg hvor mye strøm et apparat faktisk bruker. Denne er fra Clas Ohlson. Foto: Clas Ohlson Vis mer


Vi har testet Efergy Elite Energimåler, som kobles til sikringsskapet, og gir deg oversikten over hvor mye strøm du bruker akkurat nå - og snittforbruk. Vår anmelder ga energimåleren terningkast 5.

Induksjonskomfyr

Disse komfyrene blir stadig mer populære, og bruker ifølge produsentene rundt 30 prosent mindre energi enn en tradisjonell komfyr. Selv om dette også er elektriske komfyrer, virker de på en helt annen måte enn de tradisjonelle.

Induksjonskomfyren overfører varme til kasserollene ved hjelp av magnetisme, som i praksis betyr at det bare er grytene som varmes opp. Slik varmes innholdet i kasserollen opp langt raskere. Vær obs på at induksjonsplatene krever kasseroller med magnetisk materiale i bunnen.

Ifølge Enova har en vanlig komfyrtopp et årsforbruk på 500 kWh, mens induksjonstoppen vil bruke rundt 350 kWh per år. Hvis den koster 1500 kroner mer enn den tradisjonelle komfyrtoppen, vil det ta rundt 14 år å betale den ned med 5 prosent rente og strømpris 100 øre/kWh.

Altså kan det ta noen år før du begynner å tjene på kjøpet. Vær obs på at induksjon ikke trenger å koste så mye mer. En rask prissjekk viser at for eksempel Elkjøps pakke med komfyrtopp og stekeovn er 800 kroner dyrere for induksjonsvarianten enn den tradisjonelle.

Har du en slik på kjøkkenet?

Stikkontakt med timer

Å glemme kaffetrakteren på når man løper av gårde til jobb, er både brannfarlig og uten tvil sløsing med strømmen. For de av oss som har dette som uvane, kan stikkontakt med timer være en fornuftig investering. Her programmerer man selv inn hvor lenge det skal være strøm i kontakten, før strømmen automatisk kobles ut.

Kontakten fra Elko kan for eksempel stilles inn fra 15 minutter og opp til 8 timer.

En slik stikkontakt kan være fornuftig å bruke på motorvarmeren, som sjelden trenger å stå på hele natten.

En motorvarmer med effekt på 700 Watt, som står på fra 23:00 til 07:30, vil forbruke 6 kWh per døgn. Med en timer, som skrur på motorvarmeren to timer før kjøring, vil motorvarmeren bare forbruke 1,4 kWh i døgnet.

På fire måneder vil dette koste 168 kroner i stedet for 720, hvis man tar utgangspunkt i en strømpris på 100 øre/kWh, ifølge beregninger fra Enova.

Kontakt med timer er også en idé for apparater i stand-by modus, som er umulige å slå helt av.

Er du villig til å betale for dette?

Bevegelsessensor

I rom som gang, vaskekjeller, bod og garasje oppholder vi oss normalt kort tid av gangen, og her er det sjelden behov for å ha på lys mer enn midlertidig. Med en bevegelsessensor blir ikke lyset stående på i timevis til ingen nytte. Det finnes også slike sensorer til utebruk.

Belysning utgjør 20-25 prosent av det totale årsforbruket av strøm, ifølge Enøk-senterets Oskar Solås

Altså er det gode muligheter for innsparing. Enova kan eksempelvis fortelle at man kan spare 20 prosent energi i boligblokker ved bruk av sensorer. Hva man sparer totalt er avhengig av antall kvadratmeter som dekkes av belysningen, og utgjør 3,4 kWh per kvadratmeter per år.

Velg sparepærer som lyser opp skikkelig

Elektrisk varmepledd

Det store sparepotensialet på strømregningen ligger i å fyre mindre. En investering som kan få deg til å senke innetemperaturen, er et elektrisk varmepledd.

DinSide testet varmepledd for et par år siden, og vi kunne konkludere at disse absolutt har noe for seg.

- Oppvarming står for i overkant av halve strømforbruket, og mer enn 50 prosent av strømutgiftene. Hvis man får ned gjennomsnittstemperaturen med 2 grader, kutter man oppvarmingskostnadene med 10 prosent, forteller Oskar Solås ved Enøk-senteret.

Ved å skru ned varmen bare en smule, gir det altså stor gevinst, og kjøp av varmepledd kan derfor lønne seg. Varmepleddet Montiss koster 245 kroner pluss frakt hos Pixmania, mens andre ligger i prisklassen 600-1200.

VARMER: DinSide testet varmepledd fra OBH Nordica forrige vinter. Foto: Per Ervland
VARMER: DinSide testet varmepledd fra OBH Nordica forrige vinter. Foto: Per Ervland Vis merVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer