DinSides lille flaggstangguide

Dette bør du tenke på før du kjøper flaggstang.

Mai er flaggmåneden foran noen. Foto: Arkivfoto
Mai er flaggmåneden foran noen. Foto: Arkivfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare å gå til innkjøp av en flaggstang. Høyden bestemmes av hvor den skal brukes, mens materialet bestemmer du utifra krav til vedlikehold, vekt - og pris. Det er ikke lovpålagt, men skal du først kjøpe flaggstang, kan det være greit å forhold seg til gjengs regler.

Her får du oversikt over fri- og feriedager for ditt fylke

Hvor skal du plassere den?

Når du først får deg flaggstang, er det hyggelig om den synes! Flaggstenger plasseres gjerne slik at de synes godt fra adkomsten til huset. Er dette midt i utsiktsfeltet til naboen, vil vi også anbefale å høre med dem før du setter den opp. Det er ingen grunn til å bli uvenner på grunn av noe som i utgangspunktet er ment å markere fest og moro.

Her er en oversikt over hva du bør tenke på før du kjøper flaggstang.

Høyde

Norske flaggdager 2013
DatoBegivenhet
1. januar1. nyttårsdag
21. januarHKH Prinsesse Ingrid Alexandra
6. februarSamefolkets dag
21.februarHM Kong Harald V
31.mars1. påskedag
1.maiArbeidernes dag
8.maiFrigjøringsdagen 1945
17. maiGrunnlovsdagen
19.mai1. pinsedag
7.juniUnionsoppløsningen 1905
4.juliHM Dronning Sonja
20.juliHKH Kronprins Haakon
29.juliOlsokdagen
19.augustHKH Kronprinsesse Mette-Marit
9.septemberStortingsvalg 2013
25.desember1. juledag
Kilde: Flaggdager.no


Hvor høy skal stangen være? Hvor høy kan den være? Og hvor høy må den være? Det eksisterer ikke noe flaggstangpoliti - men det kan være greit å forholde seg til hvordan flaggstengene ser ut i resten av nabolaget. Merk at du må byggemelde flaggstang i enkelte kommuner.

Tips: Det lønner seg å bestemme seg for hvor stangen skal stå på tomten før du bestiller flaggstang - slik at du får riktig høyde på stangen i forhold til mønet.

Villa: Som hovedregel skal 1/3 av stangen rage over husets møne, og den bør uansett være minst 10-12 meter lang. Ifølge www.flaggstang.no er 90 prosent av alle flaggstenger som selges til bolighus 12 meter lange i glassfiber.

Hytter: Flaggstenger til hytter er normalt litt mindre enn til eneboliger. 8-9 meter er vanligst. Under 8 meter blir såpass lite, at det lett vil se rart ut.

Gård: Ingen gård uten flaggstang? 12-18 meter er vanlig på norske gårder.

Balkongflagg: Størrelsen på balkongflagg begrenser seg litt selv, men som hovedregel: Jo mer vindutsatt det er, jo kortere stang bør du velge.

Materialvalg

Hvilket materiale du velger avhenger av flere faktorer; estetikk, vedlikehold, tyngde og pris.

Glassfiber: Glassfiberstengene er de mest populære, og det er kanskje ikke så rart: De går jevnt innover mot toppen, slik som tradisjonelle trestenger, de er lette (én mann skal ettersigende kunne reise en 12 meter lang stang alene), og ikke minst er de vedlikeholdsfrie. Glassfiberstenger kan lages for å tilpasses eksisterende stativ.

Tre: Det er fortsatt noen som foretrekker flaggstenger i tre, kanskje særlig til hytter, fordi de mener det ser penere ut. Trestenger er tyngre å sette opp og ta ned. Og det vil du måtte gjøre: De må vedlikeholdes. Trestenger får sprekker, og malingen vil skalle, trass i gode løfter fra produsenter. En flaggstang i tre kan være et greit alternativ for dem som allerede har et stativ som passer til dette, og som liker å skrape, pusse, male.

Stål: Stålstenger ligger litt lavere i pris i forhold til andre typer materialer. De er ganske tunge, og har avtrappinger oppover, i motsetning til glassfiber og tre, som stiger jevnt.

Aluminium: Flaggstenger i aluminium har også de karakteristiske avtrappingene som stålstenger. De er lettere, men ligger høyest i pris. Kan ofte leveres ferdig lakkert eller eloksert.

Hage: Med et drivhus i hagen får plantene en kickstart på sommeren

Før du kjøper:

Sjekk hva som er inkludert i prisen. Det vanlige er å få med kule (til toppen av flaggstangen), enkelt feste, og line. Flagg selges stort sett separat, men gjerne fra samme forhandler.

Forhør deg også om priser på transport. Det er ikke bare-bare å kjøre med 10-12 meter flaggstang på taket, så eventuelle forskjeller i pris her kan være utslagsgivende.

Flagget

Hvor stort/lite kan flagget være? Som hovedregel gjelder at flaggets lengde skal være 1/3 av flaggstangens lengde. Vimpler kan være like lange, eventuelt litt lenger. Dette vil si at har du en 6 meter lang flaggstang skal flagget være 2 m langt, 8 m tilsvarer 2,5 meter, 9+10 meter gir 3 meter langt flagg, 12 meter gir 4 m langt flagg, og en flaggstang på 14 meter skal ha et flagg som er 4,5 meter langt, et cetera.

QUIZ: Hva kan du om verdens flagg?

Når kan du flagge?

Fest hver eneste dag? Værsågod. Som privatperson kan man flagge når man vil. Bursdager, mandager, grådager og flaggdager.

Du har ikke plikt til å flagge på offisielle flaggdager, men når du først har flaggstang, er det jo stas å bruke den! Ingen bøtelegger deg om du gjør noe feil, men det kan være greit å være klar over hva som er hovedregel.

Det heter seg gjerne at flagget skal heises ved soloppgang, og hales ved solnedgang. Men flaggreglene er hakket mer presise: I månedene mars til og med oktober skal flagget heises klokken 08.00, og fra november til og med februar skal det heises klokken 09.00.

Flagget hales ved solnedgang, dog aldri senere enn klokken 21.00 - dersom solen er oppe lenger.

Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer