DinSides terrasseguide

Dette bør du tenke igjennom før du bygger terrasse.

Med en fint planlagt uteplass får boligen et ekstra rom i sommerhalvåret. Foto: Peder Austrud/Ifi.no
Med en fint planlagt uteplass får boligen et ekstra rom i sommerhalvåret. Foto: Peder Austrud/Ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har uendelig mange muligheter når du skal bygge terrasse.

En terrasses plassering i forhold til huset vil ofte være gitt, men det er likevel lurt å tenke igjennom hva du egentlig ønsker og trenger, før du setter i gang.

Sleip terrasse? Med denne beisen blir det slutt på knall og fall

Sjekkliste:

 • Når skal du bruke terrassen?
  Er du morgenfugl eller natteravn? Hvor er det mest solrikt? Sørvendte terrasser har sol størsteparten av dagen og er det vanligste, sørøstlige terrasser får morgensolen, og terrasser som vender mot vest får kveldssol. Tenk også på at det hjelper ikke å ha terrassen vendt mot solen, dersom høye bygg eller trær skygger.
 • En terrasse kan gjerne være enkel. Her er det utsikten som er i fokus. Foto: Ifi.no
  En terrasse kan gjerne være enkel. Her er det utsikten som er i fokus. Foto: Ifi.no Vis mer


 • Formål:
  Hva skal terrassen brukes til? Vil du ha plass til solstoler? Er du glad i mat og selskaper, vil du kanskje ha plass til en grill eller utepeis - samt langbord? Eller vil du ha terrasse til rolige morgenstunder, med et lite cafébord der du kan lese avisen og drikke kaffe?
 • Privatliv:
  Hvor privat ønsker du at uterommet skal være? Husk at jo høyere terrasse, jo mer synlig blir du. Spesielt med tanke på at du kanskje skal selge boligen en gang, er det smart at ihvertfall deler av terrassen er så usjenert som mulig. Tips: En terrasse må jo ikke bare være på én side av huset, den kan godt gå rundt et hjørne.
 • Bakkeplan eller elevert?
  Vil du lage en uteplass på bakkeplan, eller heve terrassen? En terrasse på bakkeplan vil normalt være mer skjermet (eller enklere å skjerme for) både innsyn og vind - men samtidig ofte havne lettere i skyggen fra naboens hus eller trær. Bygger du høyt får en gjerne mer både lys og luft, men husk at når en får mer utsikt og oversikt, havner en lett litt på utstilling.
 • Gjør terrassen klar for våren: Her er det smarte verktøyet

 • Tilgjengelighet:
  Hvor passer det å lage en utgang til terrassen fra huset? Ønsker du å bruke terrassen som spisestue i sommerhalvåret er det greit at det ikke er for lang vei til kjøkkenet. Tenk også på hvor døren bør plasseres i forhold til selve terrassen, for eksempel slik at det er nok plass til å gå ut og inn i huset selv om hele familien sitter til bords. Har du hage? Skal det være atkomst til terrasse både fra hus og hage?
 • En terrasse med keramiske fliser er både praktisk og pent. Foto: Peder Austrud/Ifi.no
  En terrasse med keramiske fliser er både praktisk og pent. Foto: Peder Austrud/Ifi.no Vis mer


 • Materialvalg:
  Tre? Mur? Komposittmateriale? Stein? Modulterasser? Her bør du tenke både på det estetiske, på hva et eventuelt eksisterende fundament vil tåle og på vedlikeholdet.

  - Det finnes endeløse materialvalg, sier Sture Pilegård, salgssjef og terrasseekspert hos trelastleverandør Bergene Holm AS. Husk på at eventuelt understell må tilpasses dekke. Dersom du har bygget opp reisverk og bærebjelker for tre, vil terrassen ikke bli veldig stabil dersom du senere dekker den med fliser, som er mye tyngre.

  Mur eller stein er holdbare materialer, som krever mindre vedlikehold. Det finnes også komposittmaterialer på markedet, av plastikk og tre, som er tilnærmet vedlikeholdsfrie.

  Tre er et levende materiale, og må behandles med jevne mellomrom. Dette er imidlertid ofte de enkleste og rimeligste materialene.

 • Se også video: Slik innreder du uterommet

 • Estetikk:
  Når det kommer til utseende på terrassen er det smart også å tenke på hva som vil kle huset. Både material- og utformingsmessig. En trenger ikke få spesiallaget alle detaljer, men spesielt om huset skal selges er det viktig at terrassens uttrykk ikke skjærer for mye med boligen.
 • En terrasse på bakkeplan trenger ikke rekkverk. Illustrasjonsfoto: Ikea
  En terrasse på bakkeplan trenger ikke rekkverk. Illustrasjonsfoto: Ikea Vis mer


 • Sikkerhet:
  Det er to typer sikkerhet du bør tenke på. Det ene er at et eventuelt fundament er bygget slik at det tåler vekten av materialene du dekker terrassen med, samt det og dem som skal være på terrassen.

  Når det gjelder fundamentet sier forskriftene 60 cm avstand mellom bærebjelkenes midtpunkt. - Jeg anbefaler å ha 40 cm avstand mellom bærebjelkene, eventuelt 50, sier Pilegård. Da får man en sikker og stødig terrasse.

  Det andre momentet er sikkerhet for dem som er på terrassen, at de ikke skal falle ned. Det finnes regler for hvor høye rekkverk minst må være for å være sikre for barn og husdyr. - Standarden er 90 centimeter, vi anbefaler en meter rekkverk, sier Pilegård. Mellom sprinkler bør det ikke være mer enn 10 cm.

 • Fundament:
  Hvilken grunn er huset bygget på? Er det bare å finne frem hammeren, eller må det mer komplisert arbeid til for å få fast fundament på den nye uteplassen?

  Skal du bygge høy terrasse lønner det seg å støpe fester til stolpene.

 • Skjerming:
  Ønsker du at deler av terrassen skal være skjermet for vind, vær eller innsyn? Vil du ha overbygg? Vindskjerming? Solskjerming? Skal dette bygges fast - eller vil du heller bruke løse elementer som parasoll og markise?
 • Se også vår guide til solskjerming fra 299 til 48.000 kroner.

 • Byggemelding:
  - Er terrassen mer enn viss høyde, 50 cm, over bakken må den byggemeldes, sier Pilegård til DinSide.

  Små ombygninger, terrasser, garasjer, balkonger et cetera på inntil 50 kvadratmeter kan du søke om selv. Skjemaet du skal bruke heter "melding om tiltak". Dette får du fra Plan- og bygningsetaten i din kommune. Det lønner seg alltid å ha papirene i orden, ikke minst kan det spare deg både penger og mye bry i etterkant.

  Du kan søke om byggetillatelse selv for de fleste terrasser, men dersom det er snakk om et spesielt stort eller avansert terrasseanlegg, eller andre ombygninger som krever at profesjonelle er involvert, må disse søke om tillatelse. NB Det er spesielt viktig å ha papirene i orden dersom boligen skal selges.

  Er det minst 5 meter til naboen kan du bygge uteplass på bakkeplan uten å byggemelde den.

  Les også: Slik fikk de svømmebasseng i hagen.

 • Nabofred:
  Det kan også være greit å tenke på hvordan terrassen vil se ut for naboen? Du skal være på terrassen - men naboen må se på den... det kan være greit å tenke på at den ser bra ut fra naoben også.
 • Økonomi
  Gjør et kostnadsoverslag. Har du råd i år, eller bør du vente? Er dette et prosjekt du kan gjøre selv, eller må du leie inn hjelp? Det kan gjerne lønne seg å leie inn hjelp til deler av jobben. Skal du gjøre jobben selv: har du alt verktøyet du trenger?

  Pilgård vil anslå at materialer til en enkel treterrasse på 30 m2, inkludert støp og fester til stolper, og rekkverk, vil komme på rundt 15.000 kroner i materialer. Kostnadene for å få hjelp til å bygge vil variere veldig.

  - Er det en enkel og grei jobb, vil det nok ta en byggmester rundt en uke å gjøre jobben. Du bør regne med rundt 450 kroner timen for dette, altså rundt 18.000 kroner for selve arbeidet. Denne delen kan du eventuelt kutte ved å jobbe sammen med håndverkerne.

  Gjør du jobben selv, og får du et godt tilbud på materialer, kan du kanskje klare deg med fra 10.000 kroner. Men regn alltid med en kostnadssprekk på 10% Og ikke glem at en ny uteplass skriker etter nye utemøbler...

  Nyttig på nett:

  Bergene Holm: Å bygge uteplass
  Terrasse, trinn for trinn på Maxbo
  Bygg terrasse med ferdige moduler, fra Maxbo

  Kilde: Ifi, Bergene Holm


  Artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide, sist redigert i april 2010

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer