Henge opp julelys ute

- Direkte brannfarlig

Har du hengt opp de gamle lyslenkene som du bruker år etter år? Da bør du sjekke dette.

JULELYS: Ekspertene anbefaler blant annet at du bytter ut gammel julebelysning med nye LED-pærer. Foto: NTB Scanpix.
JULELYS: Ekspertene anbefaler blant annet at du bytter ut gammel julebelysning med nye LED-pærer. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Adventstiden er her, og mange har pyntet med julelys utenfor huset. Det er både dekorativt og koselig med lys i vintermørket, men utendørs julelys kan også være svært brannfarlig dersom de monteres feil, og lysene ikke er i orden.

Her er får du sikkerhetstipsene.

Anbefaler LED-lys

Det er sannsynligvis ikke slik at du går til innkjøp av nye julelys hvert eneste jul. Som regel henter vi frem igjen de gamle lyslenkene, og siden julebelysning bare brukes én gang i året, kan det gå mange år før vi føler behov for å bytte lyslenkene ut.

Men henger du opp julelys som er litt gamle, er det særlig én ting du bør være obs på.

- I dag er det stort sett LED-lys de fleste bruker, og da er man blitt godt vant med at lysene alltid er kalde når de står på. Men dette gjelder ikke gamle pyntelys som ikke er av LED. Disse kan fort bli varme, forteller Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef hos Gjensidige forsikring, til Dinside.

Norsk brannvernforening anbefaler å bruke julelys som består av LED-pærer:

- LED-lys utvikler lite varme og du sparer strøm. Vi mener at man bør bytte ut gamle lyslenker som ikke er av LED, da sparer man også både miljø og penger, sier Sturle Hagen, seniorrådgiver hos Norsk brannvernforening.

Jon-Steinar Sjøvik Hanstad, direktør teknisk seksjon hos Nelfo, anbefaler å bruke LED-belysning overalt.

- Når produktene ikke blir varme og ledningene er lavt belastet, er produktene tryggere, sier Hanstad til Dinside.

Les også: Brannvett i høytiden

Eldre julebelysning

 • Når man tar opp de gamle julelysene er det viktig å gå over ledningene. Hvis ledningene er sprø eller skadet bør julelysene byttes ut.
 • Sjekk støpselet og pærene for skader eller tegn på at de har vært varme. Hvis det er svidd eller brunt rundt en pære er det ikke noe å samle på, da har plasten vært utsatt for høy temperatur og sikkerheten til produktet er svekket.
 • For de fleste lyskilder som benyttes i julen, slik som juletrelys eller lysslynger, følger det med en omformer. Det er den «klumpen» som settes i stikkontakten. Omformeren må ikke kobles inne og ledningene trekkes ut gjennom verandadøren eller vinduet. Kabelen kan da bli skadet og man risikerer kortslutning med påfølgende brann.
 • Det er viktig å ikke dekke til selve omformeren med puter, pledd eller lignende, da kan den bli varm og antenne.

Råd fra Jon-Steinar Sjøvik Hanstad, direktør teknisk seksjon hos Nelfo

Farlig kobling

Ikke alle har stikkontakter som er montert på utsiden av huset, og da tyr man gjerne til ulike former kreativ seriekobling og overivrig bruk av skjøteledninger, tror Rysstad.

Trygg julebelysning

 1. Ute: Bruk kun skjøteledninger som er laget for utendørs bruk. Disse skal kun plugges inn i utekontakter som er montert av en elektroinstallatør.
 2. Alder: Sjekk alltid juletrebelysningen for sprukne ledninger og andre svekkelser.
 3. Kabelklem: Unngå at kabler klemmes i dører eller vinduskarmer. Dette kan føre til at kabelen blir farlig å ta på.
 4. Kabler i veien: Pass ekstra på barn og dyr i nærheten av ledninger. Husk også at skjøteledninger kan være både snuble- og brannfeller.
 5. Natt: Skru av juletrebelysningen om natten og når du ikke er hjemme. Trekk ut kontakten, ikke bruk pærene som brytere.
 6. Gammel belysning: Vær oppmerksom på at gamle pærer til juletrebelysning kan avgi høy varme.
 7. Jording: Dersom du har installert jordfeilbryter, er det lurt å sjekke at denne fungerer med testknappen.
 8. Ring elektriker: Skal du dekorere hele huset med belysning, bør du ringe en elektriker. Da kan du være trygg på at anlegget er tåler bruket og at du unngår farlig overbelastning.
 9. Spar miljø og penger: Du kan spare strøm ved å bytte til LED-belysning og tidsstyring.
 10. CE-merket: Julelys bør i det minste være CE-merket, men vær klar over at dette ikke sier noe om kvaliteten på produktet. Se etter merket på produktet, emballasjen eller følgedokumenter. Sjekk også at du har valgt riktig CE-merke. Vær oppmerksom på at CE-merket ikke sier noe om kvaliteten på produktet.

Kilder: NELFO , DSB , Norsk brannvernforening

- Det kan være direkte brannfarlig, understreker han.

For skjøteledninger er lettere å overbelaste. derfor bør de ikke kobles til de mest kraftkrevende installasjonene, eller seriekobles for å nå helt nederst i hagen, ifølge Rysstad.

Å trekke kabler gjennom vinduer eller dører kan også få uheldige konsekvenser:

- Ledninger kan komme i klem og bli skadet. Derfor er det viktig å sørge for at alt kobles til godkjente utekontakter som er montert av en elektroinstallatør, sier Rysstad videre.

Hagen understreker at utendørs stikkontakter må ha et lokk som beskytter mot fukt og vann.

- Og bruker du skjøteledninger er det svært viktig å sjekke at disse er beregnet for utendørs bruk, legger Hagen til.

Unngå overbelastning

En annen ting som kan være lett å glemme, er at lyspærer trekker strøm.

- Hvis el-anlegget skal levere spenning til et stort antall pærer i rekke, kan belastningen bli for stor. Det gjelder særlig for de som ønsker å «dra på litt» ved å lyssette større deler av hus eller hage, forteller Rysstad videre.

Har du tenkt å dekorere hele huset, bør du ikke gjøre dette før du er sikker på at anlegget tåler belastningen, understreker Hagen.

- Hvis du skal ta hardt i, ring en elektriker i forkant slik at du får sjekket dette, råder han.

Modent for utskiftning

Dersom julelysene er noen år gamle, er det flere ting du bør følge med på, mener Rysstad:

- Flimring eller ustabile lys, sikringer som går eller unormal varme på lys og ledninger er tegn på at noe ikke er som det skal være. Da må gjenstanden enten undersøkes av fagfolk eller kasseres, råder han.

Når du har plugget i julelysene, bør du også sjekke om det er flere pærer som ikke virker, ifølge Hagen.

- Er det flere ødelagte pærer, bør du vurdere å kjøpe nytt utstyr, sier han.

OPPLYST: Hvis du ønsker å dekorere store deler av huset med julelys, bør du ta kontakt med en elektriker som kan sjekke om anlegget tåler belastningen. Foto: NTB Scanpix.
OPPLYST: Hvis du ønsker å dekorere store deler av huset med julelys, bør du ta kontakt med en elektriker som kan sjekke om anlegget tåler belastningen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

CE-merket

Enten du har ny eller eldre lysdekorasjon utendørs, er det viktig å forsikre deg om at utstyret er av god kvalitet, understreker Rysstad.

- Det er vått, kaldt og trekkfullt i Norge i desember, og du bør ha julelys som du vet at tåler dette. Det oppnår du enklest ved å kjøpe utstyret i en norsk faghandel for elektriske artikler, tipser han.

Å kjøpe julebelysning på nett bør du ikke la deg friste av, råder Hagen.

- Kjøper du på nett, vet du nødvendigvis ikke hva du får. Vi anbefaler også at du styrer unna det aller billigste utstyret.

Hanstad mener at det er med elektrisk utstyr som med alt annet man kjøper:

- Du får som regel det du betaler for, så det kan være lurt å tenke kvalitet også ved kjøp av julebelysning, råder han.

I tillegg bør du alltid sjekke at julelysene er CE-merket.

- Vi har sett eksempler på utstyr som var falskt merket med en etterligning av CE-merket. Dette var kjøpt i utlandet, forteller Hagen.

Og sist, men ikke minst:

- Bruk utstyret slik det er ment, avslutter Rysstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer