Henge opp julelys ute

- Direkte brannfarlig

Har du hengt opp de gamle lyslenkene som du bruker år etter år? Da bør du sjekke dette.

JULELYS: Ekspertene anbefaler blant annet at du bytter ut gammel julebelysning med nye LED-pærer. Foto: NTB Scanpix.
JULELYS: Ekspertene anbefaler blant annet at du bytter ut gammel julebelysning med nye LED-pærer. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Adventstiden er her, og mange har pyntet med julelys utenfor huset. Det er både dekorativt og koselig med lys i vintermørket, men utendørs julelys kan også være svært brannfarlig dersom de monteres feil, og lysene ikke er i orden.

Her er får du sikkerhetstipsene.

Anbefaler LED-lys

Det er sannsynligvis ikke slik at du går til innkjøp av nye julelys hvert eneste jul. Som regel henter vi frem igjen de gamle lyslenkene, og siden julebelysning bare brukes én gang i året, kan det gå mange år før vi føler behov for å bytte lyslenkene ut.

Men henger du opp julelys som er litt gamle, er det særlig én ting du bør være obs på.

- I dag er det stort sett LED-lys de fleste bruker, og da er man blitt godt vant med at lysene alltid er kalde når de står på. Men dette gjelder ikke gamle pyntelys som ikke er av LED. Disse kan fort bli varme, forteller Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef hos Gjensidige forsikring, til Dinside.

Norsk brannvernforening anbefaler å bruke julelys som består av LED-pærer:

- LED-lys utvikler lite varme og du sparer strøm. Vi mener at man bør bytte ut gamle lyslenker som ikke er av LED, da sparer man også både miljø og penger, sier Sturle Hagen, seniorrådgiver hos Norsk brannvernforening.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.