Diskriminerer lånekunder

Bor du i bygde-Norge, får du bare låne 40 prosent av boligens markedsverdi i Skandiabanken. Byboerne får låne 70 prosent.

Publisert
Sist oppdatert

Leder for boligseksjonen i Skandiabanken, Rune Mannseth, bekrefter at Skandiabanken ikke låner ut like mye til alle kunder.

- Vi baserer oss på å låne 70 prosent av boligens markedsverdi til de som bor i sentrale strøk, 60 prosent til de som bor i de fleste andre strøk og 40 prosent til de som bor i noen utkantstrøk, sier Mannseth.

Ifølge Mannseth kan belåningsgraden likevel bli oppjustert dersom man har høy inntekt.

Vil ikke tape penger

Selv om en markedsverdi burde være en reell markedsverdi, som igjen burde tilsi at en kunde - uansett bosted - kunne låne 70 prosent av boligens verdi, er det ikke slik Skandiabanken tenker.

- Det som er vår bekymring er hvor velfungerende boligmarkedet er i de ulike områdene i Norge. For eksempel er det ikke noe problem å selge en bolig raskt i et velfungerende marked i Bergen i løpet av en måned. Men i et grisgrendt strøk kan det være mye vanskeligere og ta mye lengre tid å selge en bolig, sier Rune Mannseth.

- Og den risikoen ønsker ikke Skandiabanken å ta?

- Nei, vi må ha sikkerhet for at vi ikke går med tap. Vi er nødt til det for å være en så effektiv og billig bank som mulig, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer