Diskriminerer lånekunder

Bor du i bygde-Norge, får du bare låne 40 prosent av boligens markedsverdi i Skandiabanken. Byboerne får låne 70 prosent.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Leder for boligseksjonen i Skandiabanken, Rune Mannseth, bekrefter at Skandiabanken ikke låner ut like mye til alle kunder.

- Vi baserer oss på å låne 70 prosent av boligens markedsverdi til de som bor i sentrale strøk, 60 prosent til de som bor i de fleste andre strøk og 40 prosent til de som bor i noen utkantstrøk, sier Mannseth.

Diskriminerer lånekunder

Ifølge Mannseth kan belåningsgraden likevel bli oppjustert dersom man har høy inntekt.


Vil ikke tape penger

Selv om en markedsverdi burde være en reell markedsverdi, som igjen burde tilsi at en kunde - uansett bosted - kunne låne 70 prosent av boligens verdi, er det ikke slik Skandiabanken tenker.

- Det som er vår bekymring er hvor velfungerende boligmarkedet er i de ulike områdene i Norge. For eksempel er det ikke noe problem å selge en bolig raskt i et velfungerende marked i Bergen i løpet av en måned. Men i et grisgrendt strøk kan det være mye vanskeligere og ta mye lengre tid å selge en bolig, sier Rune Mannseth.

- Og den risikoen ønsker ikke Skandiabanken å ta?

- Nei, vi må ha sikkerhet for at vi ikke går med tap. Vi er nødt til det for å være en så effektiv og billig bank som mulig, sier han.

Avviser gode kunder

Mannseth poengterer at han er klar over at dette betyr at de må avvise noen kunder som ikke ville blitt avvist dersom banken foretok en manuell vurdering av hver persons lånekapasitet.

- Det er selvsagt ikke ønskelig, men det er altså den prisen vi må betale for å drive effektivt, avslutter han.

HER KAN DU LESE HVA FORBRUKERMYNDIGHETENE MENER OM DETTE.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer