Disse boligene falt i pris

Likevel over 80 prosent dyrere enn i 2000.

Prisen på boenheter i større bygg har falt det siste halve året, men er fortsatt drøye fem prosent høyere enn i fjor. Foto: Colourbox
Prisen på boenheter i større bygg har falt det siste halve året, men er fortsatt drøye fem prosent høyere enn i fjor. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en lang periode med kraftig vekst på nye flerbolighus, falt prisene med 3,5 prosent i gjennomsnitt fra andre halvår i fjor til første halvår i år, melder Statistisk sentralbyrå.

Med flerbolighus menes bygninger med flere boenheter, og statistikken omfatter både boligblokker, samt småhus som omfatter rekkehus, kjedehus, atriumhus, to-, tre- og firemannsboliger, terrassehus og andre småhus.

Hva skjer med boligprisene fremover?

Toppen nådd

Priskurven viser at pristoppen nok er nådd for denne gang, men det er ikke snakk om dramatiske fall. Prisen på nye flerbolighus er fortsatt 5,2 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Fra 1. halvår 2000 til 1. halvår 2008 har faktisk gjennomsnittsprisen på disse boligene steget med hele 83,4 prosent. Til sammenligning har prisene på brukte småhus og blokkleiligheter økt med henholdsvis 82,9 og 77,6 prosent i denne perioden, ifølge SSBs Boligprisindeks. Byggekostnadsindeksen for boliger har steget med 40,1 prosent siden årtusenskiftet.

Dilemma: Selge eller leie ut boligen?

Om statistikken

Grunnlagsdata hentes fra Husbanken, og er fordelt på to hovedgrupper: Småhus som omfatter rekkehus, kjedehus, atriumhus, vertikaldelte og horisontaldelte tomannsboliger, terrassehus og andre småhus, samt toetasjes boligblokker - og boligblokker med 3 etasjer eller mer. Tidligere har det vært skille mellom disse to gruppene i statistikken, men på grunn av få observasjoner ble de slått sammen fra og med andre halvår 2007.

Prisen som måles er salgspris til sluttbruker eksklusiv tomtekostnader. Beregninger som viser prisutviklingen inkludert tomtekostnader, gir tilnærmet samme resultat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer