Disse boligene stiger i verdi

Ikke alle piler peker nedover.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke alt er bare sorg i boligmarkedet. Men de fleste pilene peker nedover. Da Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsforetakenes forening (EFF) la frem boligprisstatistikken for september tidligere denne måneden, viste det seg at prisene til og med falt i oljebyen Stavanger i september.

På årsbasis ser det imidlertid ikke like mørkt ut. Snittprisen i september i år var 4,5 prosent lavere enn i september året før, på landsbasis. Mens Agderfylkene og Rogaland kunne glede seg over en prisvekst på 4-5 prosent. Nye tall fra NBBL viser også en prisøkning lenger øst: Østlandet utenom Oslo og Akershus har hatt en markert prisvekst det siste året - med 3,8 prosent.

Sjekk selv: Hvor mye er boligen din verdt?

Bruktboligprisene ned 1,6 prosent

Prisene på brukte borettslagsboliger gikk ned med 1,6 prosent i årets 3. kvartal. Det siste året har nedgangen på boliger tilknyttet NBBL vært på 3,4 prosent. Det opplyser Dag Rune Arntsen som nettopp er ferdig med NBBLs boligprisstatistikk for 3. kvartal.

Det er boliger i blokker som har falt mest. Aller størst har nedgangen vært i Tromsø og Bergen, med henholdsvis 11 og 9 prosent, forteller seniorrådgiver Dag Rune Arntsen, som er ansvarlig for NBBL-statistikken.

Alt om boligpriser på DinSide

Faller mest i byene

I de siste 12 månedene har prisene på blokkleiligheter gått ned med 4,4 prosent i gjennomsnitt, mens det for småhus var en nedgang på 0,1 prosent. Dette forklarer NBBL med at det er i de største byene nedgangen har vært størst, og at det her er flest blokkleiligheter.

- Våre tall viser tydelig at det - etter 15 sammenhengende år med vekst i boligprisene - i år har skjedd et omslag i boligmarkedet. Det rår stor usikkerhet om hvordan prisene vil utvikle seg i 2009, sier NBBLs administrerende direktør, Ralph Norberg, i en pressemelding.

Han tror de daglige oppslagene om et finansmarked i krise har gitt en negativ psykologi også i boligmarkedet. I tillegg har Norges Banks mange renteøkninger de siste tre årene også bidratt sterkt til omslaget vi har sett.

Les også: Blodig boligprisdekning

- På den annen side øker befolkningen i Norge fortsatt kraftig, og prognosene tyder på fortsatt vekst - særlig i storbyene. Denne utviklingen vil etter hvert gi høyere etterspørsel etter boliger. Det samme vil sannsynligvis den varslede nedsettelsen av rentene i tiden fremover, tror NBBL-direktøren.

Dag Rune Arntsen opplyser at også aktiviteten i boligmarkedet har falt kraftig i årets høstmåneder.

- I 3. kvartal 2008 ble det omsatt 15 prosent færre borettslagsboliger enn i 3. kvartal 2007. Dette avspeiler en mer avventende holdning blant boligkjøpere, avslutter Arntsen.

Kilde: NBBL

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer