Blande rengjøringsmidler

Disse bør du faktisk blande

Såpeblandingen har supereffekt på spesielt ett område!

SUPERBLANDING: Zalo blandet med salmiakk har en skikkelig god effekt på spesielt ett område i boligen! Video: Linn Merete Rognø Vis mer
Publisert

Å vaske huset er ikke verdens morsomste jobb, og helst vil vi at det skal gå så raskt og lett som mulig. Og det er nettopp her to konkrete rengjøringsmidler kommer inn!

Super-miks

Det kan være greit å investere i noen få, ulike rengjøringsmidler som egner seg bedre enn andre i de forskjellige rommene i boligen - for eksempel klorin og wc-rens på badet, og Zalo-spray på kjøkkenet.

Men vil du ha et skikkelig superrengjøringsmiddel i hus, bør du faktisk mikse to av dem med hverandre, tipser Malin Skaar, leder for forbrukerservice hos Orkla.

- Noen rengjøringsmiddel-blandinger er fine blandinger, som for eksempel salmiakk og Zalo, forteller Skaar.

Ifølge eksperten vil denne blandingen være supereffektiv på ekstra skitne vinduer, eller for å vaske bort tykt fettlag og mye smuss oppå for eksempel kjøkkenskap.

Dette måtte vi teste, og resultatet ser du i videoen over!

Bland ALDRI dette

Det er derimot ikke alle rengjøringsmidler du bør blande. Dette gjelder i aller høyeste grad salmiakk og klorin!

- Klorin og salmiakk er begge svært effektive til sine formål, men om de blandes, vil de avgi svært helseskadelig kloramingass, og dette har forårsaket alvorlig personskade også her i Norge, forteller Bjarte Aarmo Lund, kjemiker og forsker ved UiT, Norges arktiske universitet.

For øvrig advarer Skaar mot å blande klorin med noe som helst av andre rengjøringsmidler.

Selv om enkelte andre rengjøringsmidler er ufarlige å blande med hverandre, vil de nødvendigvis ikke være mer effektive å rengjøre med om de blandes, forteller Lund videre.

- For eksempel er eddik og natron begge populære, naturlige «vaskemidler». Men når disse blandes, vil de nøytralisere hverandre siden eddik er surt og natron er basisk. Dermed forsvinner virkningen helt, sier han.

- Vann og klut godt nok

Det finnes tusenvis av rengjøringsmidler som er beregnet til ulike områder og overflater i boligen, men du trenger absolutt ikke et helt arsenal av forskjellige såper i hus av den grunn.

Det får du vite mer om i denne saken.

Og skal du vaske overflater som bord, kjøleskap, speil eller kjøkkenbenk som ikke er altfor tilgriset, holder det faktisk med en fuktet mikrofiberklut, uten noe rengjøringsmiddel på, forteller flere eksperter Dinside har snakket med tidligere, blant andre Kai Gustavsen, fagsjef inneklima hos Astma- og Allergiforbundet (NAAF).

- Mikrofiberklut skal holde overalt, på de fleste områder, om du bruker den riktig. Skal du tørke bort flekker, bruker du fuktig klut. Skal du fjerne støv, bruker du en tørr klut, sier Gustavsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer