Hvordan vaske hodepute

Disse bor i hodeputa di

Krypet livnærer seg av huden din. Men hvor ofte vasker du egentlig hodeputa di?

GRØSS!: Dette krypdyret er hovedgrunnen til at du bør vaske hodeputa flere ganger i året. Foto: NTB Vis mer
Publisert

En god hodepute er for mange essensielt for å kunne sove godt gjennom natten. Et nyvasket putetrekk føles gjerne ekstra deilig å hvile hodet på.

Men selv om vi skifter putetrekk jevnlig, er det lett å glemme å vaske selve puta. Kanskje har du aldri gjort det?

Det mange ikke vet, er at hodeputa bør vaskes flere ganger i året - og det med god grunn. For inni puta er det spesielt ett krypdyr som trives godt.

Spiser hudrester

Gjennom natten vrir og vender vi på hodet flere ganger, og både hud og hår legger fra seg masse organisk materiale og bakterier i hodeputa, som blir til god mat for småkryp som bor i puta.

- Småkryp av insekter og midd kan vokse betydelig opp i en hodepute ved å ernære seg av hudceller og fett fra huden, samt slimhinner og eventuelle kroppsprodukter som setter seg i puta, forteller Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet.

Bakteriene mennesker har på huden, er for eksempel stafylokokker, mikrokokker og korynebakterier, opplyser professoren.

- Disse små skapningene i hodeputa kan skaper allergiske reaksjoner på huden hos noen mennesker. Og er man allerede allergiker, kan avføring og døde rester fra slike dyr forverre allergien, sier Sørum videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer