Hvordan vaske hodepute

Disse bor i hodeputa di

Krypet livnærer seg av huden din. Men hvor ofte vasker du egentlig hodeputa di?

GRØSS!: Dette krypdyret er hovedgrunnen til at du bør vaske hodeputa flere ganger i året. Foto: NTB Vis mer
Publisert

En god hodepute er for mange essensielt for å kunne sove godt gjennom natten. Et nyvasket putetrekk føles gjerne ekstra deilig å hvile hodet på.

Men selv om vi skifter putetrekk jevnlig, er det lett å glemme å vaske selve puta. Kanskje har du aldri gjort det?

Det mange ikke vet, er at hodeputa bør vaskes flere ganger i året - og det med god grunn. For inni puta er det spesielt ett krypdyr som trives godt.

Spiser hudrester

Gjennom natten vrir og vender vi på hodet flere ganger, og både hud og hår legger fra seg masse organisk materiale og bakterier i hodeputa, som blir til god mat for småkryp som bor i puta.

- Småkryp av insekter og midd kan vokse betydelig opp i en hodepute ved å ernære seg av hudceller og fett fra huden, samt slimhinner og eventuelle kroppsprodukter som setter seg i puta, forteller Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet.

Bakteriene mennesker har på huden, er for eksempel stafylokokker, mikrokokker og korynebakterier, opplyser professoren.

- Disse små skapningene i hodeputa kan skaper allergiske reaksjoner på huden hos noen mennesker. Og er man allerede allergiker, kan avføring og døde rester fra slike dyr forverre allergien, sier Sørum videre.

Så ofte bør puta vaskes

Midden trives best når det er varmt og fuktig. Du bør derfor vaske hodeputa minst hver tredje måned, eller oftere dersom det er behov for det, opplyser Malin Skaar, vaskeekspert hos Orkla.

- Men sjekk vaskeanvisningen på puten før du vasker den. For noen hodeputer tåler 40 grader i maskinen, mens andre puter kan vaskes på 60 grader, sier hun.

Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Sifo, understreker at dun er proteiner. Så når du vasker hodeputa i maskin, må du ikke benytte vaskemiddel som inneholder enzymer. Ullvaskemiddel er derfor det riktige å bruke.

- Bruk heller ikke skyllemiddel, legger Grimstad Klepp til.

Ifølge ekspertene bør du tørke hodeputa i tørketrommelen etter vask slik at den ikke blir flat.

- Unngå at dunet i puta klumper seg, ved å legge en vaskeball eller tennisball inn i trommelen sammen med puta, tipser Grimstad Klepp videre.

Bruk gjerne vaskeball under selve vasken også.

Lufte puta

Ifølge Ida Gravensteen, lege og forsker ved Universitetet i Oslo, vil ikke midden dø før temperaturen når 58 grader.

Så dersom puta ikke kan vaskes på mer enn 40 grader, bør du legge den ut i kulden. For i likhet med høy varme, vil også sterk kulde ta knekken på midden, ifølge ekspertene.

- Hodeputa vil, som dundyner, ha godt av å luftes iblant. La puta ligge ute i kuldegrader en god stund, tipser Grimstad Klepp.

Slik vasker du hodeputa

Ekspertene tipser:

  • Følg vaskeanvisningen
  • Bruk vaskemiddel uten enzymer. Ullvaskemiddel er best.
  • Ikke bruk tøymykner
  • De fleste puter og dyner skal vaskes på 60 grader, men det finnes også puter og dyner som ikke tåler mer enn 40 grader. Til informasjon dør midden når temperaturen når 58 grader.
  • Har du en dyne som ikke tåler så høy temperatur, bør du fryse den ned hvis du vil kvitte deg med midden.
  • Vask en og en pute, og en og en dyne om gangen. Husk full sentrifugering.
  • Tørk puten i tørketrommel, legg en tennisball eller lignende inn i trommelen sammen med puta, så unngår du at den blir klumpete.

Ta en egen vurdering

Det er altså viktig å holde hodeputa hygienisk ren. Men selv om det på sikt vil samle seg bakterier i hodeputa når du bruker den, understreker professor Sørum at mesteparten av bakteriene vi er omringet av ikke er farlige.

- De fleste mennesker har også sin egen hodepute, og hos en vanlig sunn og frisk person er det ikke spesiell grunn til å vaske hodeputa før en ser at det er synlig skitt på overflaten, mener han.

- Noen personer avsetter færre hudceller og mindre fett fra huden enn andre. Så tiden fram til behov for vask vil også variere fra person til person, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer