Disse bør ligge med hverandre

Vet du hvilke frukt som burde ligge sammen og hvor de bør ligge?

FRUKT OG GRØNT: Ikke all frukt og grønt bør ligge samme sted. Foto: Gorm Kallestad / NTB Modellklarert.
FRUKT OG GRØNT: Ikke all frukt og grønt bør ligge samme sted. Foto: Gorm Kallestad / NTB Modellklarert. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje oppbevart frukt og grønt feil hele livet. Det er nemlig ikke gitt at alt kan ligge sammen i en kjøleskapsskuff eller i en skål på kjøkkenbenken.

- Temperatur, luftfuktighet, og lysforhold har betydning for lagring av frukt og grønnsaker, sier fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede, Karoline Steenbuch Lied til DinSide.

- Jeg tror den største tabben folk gjør er å ikke tenke over hva som ligger med hva, fortsetter hun.

Visste du at appelsiner, klementiner, sitroner og andre sitrusfrukter bør oppbevares ulikt? Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Kan spare penger

– Det kan være mye penger å spare på å lære seg riktig oppbevaring av frukt og grønt slik at holdbarheten økes, noe som kommer godt med i disse tider når alt har blitt dyrere, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, i en pressemelding.

Unngå dette

- Frukt som modnes for eksempel tomat og eple produserer stoffer etylen, og bør ikke lagres sammen med andre fruktslag eller grønnsaker, forklarer Lied.

Etylen får andre grønnsaker til å bli raskere dårlig, og bør derfor holdes atskilt fra andre frukt og grønnsaker.

Modne og umodne frukter bør heller ikke oppbevares sammen.

- Tomat, agurk, aubergine og squash bør oppbevares på kjøkkenbenken, og det er det nok ikke så mange som vet, sier Lied

Begynner å blomstre

Ifølge pressemeldingen til Opplysningskontoret for frukt og grønt, vil løken tro det er en ny vår når den blir lagt i grønnsakskuffen.

Det er fordi temperaturen er rundt 10-12 grader og da vil løken blomstre. Når det skjer, produseres en blomsterstengel inne løken som gjøre kvaliteten til løken dårligere.

– Det beste er å oppbevare løken i en papirpose eller i en pappeske på rundt 18-20 grader. Jeg har hørt om flere som oppbevarer løk i en skoeske under sofaen! Der er det ofte svalt og godt, og plassen bruker man ikke til noe annet uansett, sier Sagen i pressemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer