Disse er på vei inn til deg

Akkurat nå kryper og kravler disse inn i din bolig.

Saksedyr (t.h.) er også kjent som klypedyr. Skrukketrollet, med det forhistoriske utseendet, er også kjent under flere navn; kaffebille, munkelus, tussalus og flasketroll.  Foto: Folkehelseinstituttet / Anticimex
Saksedyr (t.h.) er også kjent som klypedyr. Skrukketrollet, med det forhistoriske utseendet, er også kjent under flere navn; kaffebille, munkelus, tussalus og flasketroll. Foto: Folkehelseinstituttet / Anticimex Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om høsten trekker skrukketroll, tusenbein og saksedyr inn i varmen. De gjør seg klar for overvintring, og søker seg inn i sprekker i husveggen, der det er akkurat passe varmt.

Slik gjør du hagen klar for høsten og vinteren

– En del av dem roter seg helt inn i huset, men der dør de etter en stund fordi det er for tørt for dem innomhus. Det er derfor du for eksempel finner dem døde og halvdøde på kjellergulvet, sier biolog Stein Norstein i Anticimex i en pressemelding.

Krypene ødelegger ikke selve huset, men det er likevel de færreste av oss som ønsker å finne dem, døde eller levende, innendørs.

Slik stopper du dem:

Tett igjen sprekker

Et av de beste rådene Anticimex har er å tette utettheter ved vinduer, kjellerdører, luftekanaler og rørgjennomføringer.

– Særlig sokkelvinduer er et sted der det ofte er sprekker mellom karmen og muren. Vinduet er nær bakken, og det gjør adkomsten enkel, sier Norstein.

Småkrypene lever av planter og dødt organisk materiale, og stortrives i hauger med råtnende planteavfall. Har du hauger med løv, døde planter og gress liggende nær husveggen, øker sjansen for å få småkrypene inn. Samme uønskede effekt får du ved å ha komposthaugen nær huset.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.