Rengjøre fliser av naturstein

Disse flisene er ekstra vanskelig å vaske

«Hvordan fjerner man vanskelige flekker på et bad med kalkfliser?», spør en leser. Hun må nok gå drastisk til verks.

UTFORDRENDE FLISER: Flekker sitter ekstra godt på fliser av naturstein. Derfor må disse flisene behandles på en helt spesiell måte. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
UTFORDRENDE FLISER: Flekker sitter ekstra godt på fliser av naturstein. Derfor må disse flisene behandles på en helt spesiell måte. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Flekker på baderomsfliser kan være tøffe å rengjøre, men det finnes mange gode råd som du kan teste ut.

Vi har for eksempel skrevet flere saker om dette tidligere, blant annet:

Men det er noen typer fliser som det er ekstra vanskelig å rengjøre, nemlig fliser laget av kalk- og naturstein.

Dinside fikk følgende henvendelse fra en leser:

«Hvordan fjerner man vanskelige flekker på et bad med kalkfliser? Har fått noen stygge urinflekker ved toalettet som jeg ikke vet hvordan jeg skal få fjernet. Håper dere har noen gode råd her.»

Dette ønsket vi selvsagt å nøste opp i, dermed tok vi kontakt med et par eksperter på feltet.

Surt eller basisk rensemiddel

Italienske Fila produserer rengjøringsmidler spesifikt beregnet for rengjøring og rensing av fliser. De er også leverandør til alle de største flisprodusentene i Norge.

Inge Lende, leder for Salg og Marked ved Askøy Murerverktøy AS, kommer derfor med tips basert på blant andre deres anbefalinger.

- Gulv generelt utsettes for to typer forurensing: uorganisk og organisk. Uorganisk forurensing finnes i form av sement, kalk, salt og rust med mer, mens organisk forurensing gjerne er fett, sot, olje og lignende. Det kreves derfor normalt forskjellige rensemidler for å fjerne de forskjellige typene forurensing, forteller Lende.

Han forklarer at uorganisk fjernes av sure rensemidler, altså syrer, mens organisk fjernes av alkaliske rensemidler, altså baser.

- Syrer har pH-verdi mellom 0 og 7, mens baser har pH-verdi fra 7-14 på pH-skalaen. Daglig renhold bør utføres med nøytrale rensemidler med pH rundt 7, legger Lende til.

Impregnering

Naturstein har normalt en overflate full av små porer som ikke er synlige med det blotte øye, men som trekker til seg forurensing av forskjellig slag, for eksempel kaffe, rødvin og olje, og som fremstår som gjenstridige flekker, ifølge Lende.

Viggo Rangnes, markedssjef Bergersen Flis, trekker frem impregnering som noe av det viktigste du kan gjøre for å vedlikeholde naturstein som kalles kalkstein, og øvrig marmor:

- Denne typen fliser må impregneres jevnlig. Hvis man ikke impregnerer, kan man oppleve at flekker av for eksempel dusjsåpe kan trekke ned i godset og bli værende, forklarer Rangnes.

- Kalkstein tåler ikke syre

Impregnering er også noe å være obs på rett etter at du har lagt fliser av naturstein på baderommet:

- Man bør impregnere gulvet så fort som mulig etter at gulvet er renset etter fuging. På denne måten fyller man opp porene med impregnering, og dermed er det enkelt å fjerne fremtidig søl fra overflaten da det ikke kan trekke ned i underlaget, legger Lende til.

For etter legging av fliser og stein, pleier man ofte å fuge med sementbasert fugemasse. Dette medfører at man etter fuging gjerne får det som kaller et fugeslør på overflaten bestående av ørsmå sementpartikler, forklarer Lende.

- Disse bør fjernes så fort som mulig etter legging, og det mest effektive for å fjerne slikt er med et surt rensemiddel. Dette forutsetter at underlaget er motstandsdyktig mot syrer - noe en kalkstein normalt ikke er.

- Kalken i steinen kan reagere kjemisk med rensemiddelet og dermed skape en mekanisk skade i steinoverflaten. Den beste måten å fjerne denne typen forurensing fra en ikke-syrebestandig overflate blir derfor å benytte et alkalisk rensemiddel, understreker Lende.

Svar på leserspørsmålet

Når det gjeldere leserens problem, tror Lende at det kan ha oppstått en syreskade fra urinen, siden vedkommende har valgt et syreømfintlig materiale i form av kalkstein.

Trolig må leseren gå mer drastisk til verks:

- Kalk reagerer kjemisk med syre. Det som fremstår som flekker er egentlig mekaniske skader i overflaten av steinen og lar seg ikke vaske vekk. Her må det en type sliping eller polering til, råder Lende.

Vedlikeholdsfrie fliser

Utfordringene som du kan oppleve med kalkfliser vil du slippe dersom du har valgt keramiske keramiske fliser på baderommet ditt, hevder Rangnes.

Porselensfliser er også poretette og dermed helt vedlikeholdsfrie, opplyser han.

- I porselensfliser, som i tillegg har svært lavt vannoppsug, vil du ikke oppleve at smuss og såpe trenger ned i godset og blir værende. Her holder det bare med varmtvann og et lett vaskemiddel for daglig rengjøring av fliser for å gjøre rent. Ikke noe syre eller sterke midler kreves eller skal benyttes, forteller Rangnes.

- Jeg anbefaler derfor porselensfliser fremfor ekte naturstein, dersom du ønsker minst mulig arbeid med vedlikehold, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer