Disse hagemøblene tåler en norsk sommer

Her er hagemøblene som kan stå ute i vær og vind.

Publisert
Sist oppdatert

Glem skraping, pussing, skrubbing og maling. Dersom du ikke har blitt bitt av kunstfiberbasillen ennå, er sjansen stor for at du vil vurdere det neste gang du skal gå til anskaffelse av nye hagemøbler.

Bygg med fremtidens materialer - i dag

Den nye generasjonen hagemøbler holder, år etter år.

Birgitte Wergeland hos den eksklusive møbelforretningen Expo Nova i Oslo forteller DinSide at de selger klart mest hagemøbler i de nye, lettstelte kunstfiberne. Dette bekreftes av representanter for de ulike møbelkjedene som fører slike møbler.

Dagsengene fra Dedon kommer også i en mindre variant, for de minste familiemedlemmene. Foto: Produsenten
Dagsengene fra Dedon kommer også i en mindre variant, for de minste familiemedlemmene. Foto: Produsenten

Vis mer

Disse hagemøblene tåler en norsk sommer

  1. Her er årets hagemøbler


Se årets hagemøbler

- En kollega kjøpte bord og stoler i Barcelona-serien til Dedon da vi startet å ta dem inn for tre år siden. Hun satt dem på takterrassen sin i Oslo, og der har de stått siden, og de er like pene, forteller Wergeland.

Putene som hører med bør tas inn under tak om natten. De er trukket i stoff av drylon, et materiale det ettersigende ikke skal gå jordslag i, men de er ikke vanntette - så dersom putene blir våte, er det ikke så veldig behagelig. Det er heller ikke ideelt for selve puten.

- Det eneste hun har gjort er å vaske dem rene, et par ganger i året.

Og det må man jo uansett gjøre, dersom man har møbler stående utendørs. Oss bekjent finnes det dessverre ennå ikke selvrensende hagemøbler som kvitter seg med bystøv, pollen og forurensning mens du sover.

Vedlikehold

Ifølge Wergeland er det eneste du trenger å gjøre med møbler i kunstfiber å gi dem en god vask en gang i året, i tillegg til vanlig vask dersom de blir skitne.

- Zalo tror jeg nok kan bli litt sterkt. Bruk mildt grønnsåpevann og en svamp, og spyl med hageslangen.

Du bør nok også holde møblene unna høytrykkspyleren som nok også kan bli litt kraftig.

Den nye generasjonen hagemøbler skal tåle mye vind og vær. Her er St Tropez solstoler fra TGI. Fås blant annet kjøpt gjennom Zanz, og koster 2.995 kroner per stk. Foto: Produsenten
Den nye generasjonen hagemøbler skal tåle mye vind og vær. Her er St Tropez solstoler fra TGI. Fås blant annet kjøpt gjennom Zanz, og koster 2.995 kroner per stk. Foto: Produsenten Vis mer


Loungebølgen ut i hagen

En sterk trend på årets møbelmesser, er at hagemøblene er inspirert av stuemøbler - og eksklusive strandklubber. Tenk pool-party i California. Eller glamourstrandklubbene Nikki Beach. Dette er også en tendens vi ser i Norge, både i møbler fra den eksklusive norske produsenten TGI - og hos møbelkjeder som Bohus og Skeidar. Det rapporteres også om økt interesse for loungeinspirerte møbler, både fra kjedene og de mer eksklusive forhandlerne.

- Endel av de møblene vi fører er i utgangspunktet tegnet og konstruert for sydlige strøk, det at vi kaster oss på bølgen er litt optimistisk, fordi man tror vi har så fine sommere, sier Wergeland.

Fint er det da, at de tåler en dårlig norsk sommer med ruskevær, skulle ulykken være ute. Endel av møblene passer også fint inn i vinterhager eller overbyggete terrasser, som jo kan være praktisk dersom man bor et sted, der man ikke er garantert en solrik sommer.

Glem kjedelige hvite eller mørkegrønne plastikkstoler. Dr No-stolene av Philippe Starck for Kartell fås i en rekke sukkertøysfarger. 1.452 kroner hos Euklides. Foto: Produsenten
Glem kjedelige hvite eller mørkegrønne plastikkstoler. Dr No-stolene av Philippe Starck for Kartell fås i en rekke sukkertøysfarger. 1.452 kroner hos Euklides. Foto: Produsenten

Vis mer

Stell av plastmøbler:

Et smart triks for å få gamle plastikkmøbler til å se ut som nye, er å polere dem med båtoplish, som jo er laget for å få hard plast til å skinne. Har du fått en flekk som ikke går bort, kan du pusse denne forsiktig bort med stålull, og polere over, så er møbelet så godt som nytt.
Les også: Slik frisker du opp plastmøblene
Kilde: "Kjerringråd - bli kvitt sommerplagene" av Miriam Wicklund


Plastikk er fantastisk

I tillegg til de nye og spennende syntetiske materialene, er møbler i ulike former for plastikk smart å bruke ute. Ikke alle er nødvendigvis laget for å bruke i hagen, men de fleste former for plastikk kan du gjerne ta med ut.

Dersom du rynker på nesen når du hører plastikkmøbler er det på tide å utvide horisonten litt. Det finnes utrolig mye morsomt å velge mellom - både i form og farge.

De fleste er produsert for såkalt offentlig miljø, og designet med tanke på kantiner eller utekafeer, men de står like fint i hagen din. Møbler som er ment for offentlig miljø er hakket dyrere enn det du får på Europris, men så er de også laget for å tåle hard bruk, og er i god kvalitet. Og de er langt fra så avskrekkende i pris som en kanskje skulle tro. Er det ingen slike forhandlere der du bor, anbefaler vi at du tar en titt innom nettbutikken til Euklides. De sender til hele landet.

- Vær oppmerksom på at farget plastikk kan falme i sollyset, er den eneste formaningen vi får fra ansatte i Euklides.

Les også: Gi plastikkmøblene en ny vår

Pulverlakkert

Når du skal se etter mbøer som tåler vær og vind, er det alltid viktig at du forhører deg godt med forhandleren. For selv om et møbel er trukket med et materiale som tåler regn, er det ikke sikkert at selve skroget, eller skruene de er festet med, har så godt av en norsk sommer.

Spline-stolene av Norway Says for Offecct er best å sitte på med trekk, men absolutt penest uten. Foto: Norway Says Foto: Norway Says
Spline-stolene av Norway Says for Offecct er best å sitte på med trekk, men absolutt penest uten. Foto: Norway Says Foto: Norway Says Vis mer


Det sier seg selv at rustfritt stål kan være smart, men dette kan ofte bli litt tungt, dersom møblene er for massive. En rekke møbler har også bestanddeler i aluminium - eller andre legeringer. Et stikkord å se etter, er powder coated, som gjerne oversettes med pulverlakkert på norsk.

Det viktige er at alt metall som ikke er rustfritt er beskyttet av et tykt lag som tåler vann. Dersom metallet i møblene er dekket av et tykt nok lag værbestandig materiale, kan møblene gjerne stå ute over lang tid, men det er viktig at dette holdes intakt. Rifter når møblene står i opplag, eller flyttes, kan eksponere metall for både vann og luft, som dessverre er en dårlig kombinasjon. Det kan derfor være smart å se godt over slike møbler.

Vi har tidligere skrevet om Spline-serien til Norway Says, som produseres av Offecct. Nytt av året er at disse stolene, som dessverre ikke var like behagelige å sitte på like lenge som de er pene å se på har fått et setetrekk i kunstfiber. Lignende stoler (uten trekk) fås også fra blant annet Arpel - og den lille norske produsenten Mokasser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer