Triks med isbiter

Disse isbit-triksene er geniale

Se alt du kan bruke dem til.

ISKALDT HJELPEMIDDEL: Isbiter kan brukes til så mye mer enn å kjøle ned drikke. I artikkelen under får du gode tips - kanskje du vil prøve ut noen av dem selv? Foto: Linn Merete Rognø.
ISKALDT HJELPEMIDDEL: Isbiter kan brukes til så mye mer enn å kjøle ned drikke. I artikkelen under får du gode tips - kanskje du vil prøve ut noen av dem selv? Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Joda, vi bruker isbiter for at drikken skal bli kald og god, og holde skalldyrmat kjølig på bordet.

Men isbiter er også et genialt hjelpemiddel for så mye, mye mer.

Fjerne tyggegummi

Først: Ett av mange kjerringråd er å bruke isbiter til å fjerne tyggegummi fra tøy.

EKSPERT: William Peter Hocking, lektor dr.scient og mikrobiolog ved Metis. Foto: Martin Egset-Linneke / Metis Education.
EKSPERT: William Peter Hocking, lektor dr.scient og mikrobiolog ved Metis. Foto: Martin Egset-Linneke / Metis Education. Vis mer

Dette kan William Peter Hocking, lektor dr.scient og mikrobiolog ved Metis, bekrefte at stemmer.

- Tyggegummi inneholder faktisk gummi, og dette trikset fungerer, det vet alle som kjøpte Hubba Bubba på 80 tallet, sier han.

Men hvorfor virker det?

Hocking, som også har bakgrunn fra kjemi, forteller at gummi er elastiske kjeder som holdes sammen av de samme bindingene som i fettmolekyler. Gummien stivner ved lavere temperaturer og smelter ved høyere.

Vitenskapelig forklaring

Hvorfor kan isbiter fjerne tyggis?Tore Skodvin, førsteamanuensis ved Kjemisk Institutt ved UIB, forklarer:

  • Tyggegummi består hovedsakelig av polymerer og elastomerer - både naturlige og syntetiske stoffer som over en viss temperatur (ofte kalt glass transition temperature, Tg) vil gi opphav til et relativt mykt stoff som lett kan endre form f.eks. ved tygging.
  • Under Tg vil molekylene og molekyldelen i polymerene ikke kunne bevege seg i forhold til hverandre og stoffet blir hardt og sprøtt, omtrent som glass.
  • Mange tyggegummier har en Tg et sted mellom 0C og 37C, så de er myke og tyggbare ved kroppstemperatur men blir harde om de kjøles ned. Bare prøv å tygge på en tyggis når du drikker iskaldt vann eller spiser is.
  • Ved fjerning av tyggegummiflekker kan en benytte seg av at nedkjøling fører til en overgang fra et mykt og elastisk materiale til et hardt og sprøtt materiale som kan fjernes lettere.

- Det fine med stiv tyggegummi er også at den slutter å klamre seg til flere hårstrå – det stopper problemet midlertidig. Det blir også lettere å knekke av.

Isbiter skal også hjelpe på å fjerne tyggegummi fra betongvegg, ifølge Hocking.

Dersom det har festet seg tyggegummi på betongveggen, bør du heller bruke en isbit som du legger over tyggegummien, fremfor å bruke neglene til å fjerne den, anbefaler han.

- For å ikke søle så mye med vann, kan du legge isbitene i en pose som du så legger over tyggegummien. Når tyggegummien er godt nedkjølt og har stivnet, kan du skrape den av, tipser Hocking.

- Bruk en kittkniv eller lignende, for du trenger å bruke litt makt for å skrape av tyggegummien. Men vær forsiktig så du ikke ødelegger betongens overflate, legger han til.

Fjerne fettflekker fra tøy

Det sies også at isbiter skal kunne fjerne flekker fra tøy. Hocking har ikke forsøkt dette selv, men han mener at det kommer an på hva slags type flekk det er du prøver å få bort.

- Hvis det for eksempel er fett fra burgeren din, så vil fettet kunne stivne ved lavere temperaturer og lettere kunne tørkes av. Det som skjer er at fettmolekylene binder seg tettere sammen ved lave temperaturer, sier han.

For visste du at å skylle tøyet ved høyere temperatur uten såpe eller vaskemiddel, kan få proteiner i matflekker til å klumpe seg fast?

- Varmt vann kan teoretisk «karamelisere» proteiner og sukker fra mat fast i henholdsvis bomull eller ull. Når såpen tilsettes er det ofte en fordel med høyere temperatur, men generelt er det anbefalt å bruke lav temperatur til skylling av flekker, forteller Hocking videre.

Fersk ris og glatt skjorte

Nettsiden Tiphero.com presenterer også flere andre måter du kan dra nytte av isbiter på. For eksempel:

  • Gjør rester av ris fersk: Risrester fra dagen før kan ha en tendens til å bli tørr. Hvis du legger en isbit nedi risen før du varmer den i mikroen, skal dette fungere som en damper som gjør at risen får en myk og fersk konsistens igjen.
  • Fikse rukkete skjorte: Hvis skjorten er rukkete og du ikke har tilgang på et strykejern, kan du forsøke å rette den ut ved å legge skjorten i tørketrommelen sammen med to-tre isbiter. Sett trommelen på det varmeste programmet. Isbitene skal fungere som en damper i trommelen og dermed gjøre skjorten så og si fri fra rukker.

- Vann kan fungere bedre

KJEMIKER: Tore Skodvin, førsteamanuensis ved Kjemisk Institutt på Universitetet i Bergen. Foto: UIB.
KJEMIKER: Tore Skodvin, førsteamanuensis ved Kjemisk Institutt på Universitetet i Bergen. Foto: UIB. Vis mer

Hocking understreker samtidig at kaldt vann også kan fjerne tyggis like bra som is.

Og det er Tore Skodvin, førsteamanuensis ved Kjemisk Institutt på Universitetet i Bergen, enig i.

- Flekker kan nok forsvinne om man har vann på - om flekken består av noe som er løselig i vann. At det skal ha noen betydning at vannet blir påført i form av en smeltende isbit, tviler jeg på. Med isbit-metoden vil man nødvendigvis måtte la isbiten smelte, det tar jo en viss tid, sier Skodvin.

Rengjøre vase og kaffekanne

Nettsiden Care2.com har også mange tips til hvordan du kan dra nytte av isbiter på ulike måter. Her får du to av dem:

  • Rense smale vaser og flasker: Det er vanskelig å rengjøre smale vaser som man ikke får hånden nedi. Da kan du heller forsøke dette tipset: putt oppi noen isbiter og en fjerdedels kopp med salt. Så rister du vasen forsiktig. Dette skal rense vasen for smuss.
  • Vaske kaffekannen: Is- og salttrikset skal også virke på samme måte om du vil rengjøre kaffekannen inni. Hvorfor ikke prøve det ut?

Kjapp nedkjøling

Hocking har forøvrig noen ekstra tips om hvordan isbiter kan være et nyttig hjelpemiddel i hjemmet.

- Isbiter kan brukes til gi en fin finish når man silikonerer. Trekk isbiten langs silikonskjøten i stedet for en våt finger, tipser han.

En annen ting som er kjekt å vite er at hvis du blander salt med isbiter, får du en superkald løsning som kjøler enda raskere ned enn for eksempel en isbøtte, forteller Hocking.

- Det er en god måte å ekspresskjøle øl på, for eksempel. Når is smelter sammen med saltet, vil temperaturen synke. Isen gir vannet et lavere smeltepunkt – og vannet leder varme lettere enn is. Man kan til og med legge en skål med fløte oppe i denne væsken og lage iskrem, sier eksperten.

Han viser til nettsiden Marshallbrain.com hvor du kan lese mer om hvordan iskremtipset virker.

Vil du at isbitene skal fryse så raskt som mulig? Også her har Hocking et supertips:

- Varmt vann fryser til is fortere enn kaldt vann.

Jevn vanning av planter

Nettsiden Onemillionewomen.com.au har også flere isbit-tips på lager. Ett av dem er dette:

  • Fukt til plantejord: Når været er tørt over en lengre periode, kan potteplantene både inne og utenfor huset tørke ut. For å unngå at de visner, kan du legge nedi noen isbiter i jorden rundt planten. Pass på at ikke isbitene får direkte kontakt med planten. Isbitene vil smelte i løpet av en time cirka. Dette trikset skal hjelpe på å holde jorden fuktig over tid slik at vannet ikke tørker ut med en gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer