Disse kan gjøre stor skade

Marihøner er velkomne gjester i hagen, med ett unntak.

HARLEKINMARIHØNER: Den ligner kanskje de du kjenner fra før, men monstermarihønene hører ikke hjemme i Norge. Foto: Arnstein Staverløkk/Bioforsk
HARLEKINMARIHØNER: Den ligner kanskje de du kjenner fra før, men monstermarihønene hører ikke hjemme i Norge. Foto: Arnstein Staverløkk/Bioforsk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Marihøner spiser blant annet lus, og det gjør insektet til ikke bare en vakker, men også en velkommen gjest i mange hager. Men nå sprer en uvennlig slektning seg i norsk natur.

Harlekinmarihøna heter den, men den kalles også monstermarihøne. Det er kun få år siden den første ble funnet i det fri her i landet. Bioforsk melder imidlertid at den nå også er observert på Vestlandet. Nærmere bestemt i Haugesund-området. Ifølge Bioforsk ble et eksemplar registrert på en kjellerdør i et boligområde i Haugesund den 20. april i år. I oktober i fjor ble også en harlekinmarihøne funnet i Florø.

- Den har nok kommet for å bli, så det er ikke noe poeng i å drepe eksemplarer du finner ute. De fleste blander dem sammen med norske marihønearter, forteller Trond Hofsvang hos Bioforsk til DinSide.

Det er foreløpig ikke rapportert store ansamlinger av harlekinmarihøner i Norge. Men marihønearten har på bare seks år blitt den mest utbredte i Storbritannia.

Les også: Nå blir disse plantene forbudt

Hvorfor er den til skade?

Så mangt kan få tabloide kallenavn med monster som prefiks. Ikke alltid er det like fortjent. Men hvorfor har så denne marihønearten fått dette navnet?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer