Disse kan overta hjemmet ditt

Slik unngår du å bli møtt av mus, maur og kakerlakker når du kommer hjem fra ferie.

Denne vil du helst ikke møte når du kommer hjem fra ferien. Vask godt før du drar, så minsker risikoen for at det skjer. Illustrasjonsf             oto: Zeeshan Qureshi/StockXpert Foto: Foto: Zeeshan Qureshi/StockXpe
Denne vil du helst ikke møte når du kommer hjem fra ferien. Vask godt før du drar, så minsker risikoen for at det skjer. Illustrasjonsf oto: Zeeshan Qureshi/StockXpert Foto: Foto: Zeeshan Qureshi/StockXpe Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Lag en sjekkliste over hva du bør gjøre før du drar på ferie, så slipper du å sitte på en strand i Syden og lure på om du husket å dra ut kontakten til kaffetrakteren, sier rådgiver i kbd-gruppen, Else Liv Hagesæther, til DinSide Helse.

Ifølge rengjøringsspesialisten, som er utdannet ved Statens Oldfrueskole, er det bare litt planlegging som skal til for at du skal slippe å møte ubehagelige overraskelser når du kommer hjem fra ferien. På den måten blir overgangen fra ferielivet til hverdagen både hyggeligere og lettere å takle, mener hun.

Les også: 12 tips boligen din vil elske

Tøm søpla

- Hva er den vanligste blunderen folk gjør når de drar på ferie?

Lite hyggelig å komme hjem til skittent kjøkken og inntørket oppvask, så få det unna før du drar. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto. colourbox.com
Lite hyggelig å komme hjem til skittent kjøkken og inntørket oppvask, så få det unna før du drar. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto. colourbox.com Vis mer


- Det vanligste folk glemmer å gjøre før de låser døren, er å tømme søpla. Som en hovedregel bør man fjerne alt som kan avgi lukt når man er borte. Mange rasker med seg søppelposen idét de styrter ut av døren. Det er imidlertid lurt å være oppmerksom på at eventuelle hull i posen kan ha gjort at noe som vil komme til å avgi lukt, har rent ut, sier hun.

Hagesæther anbefaler også å ta en sjekk rundt søppelbøtta, i tilfelle noe har falt ut, eller om det er søl som må vaskes bort. Husk også å tømme søpla du måtte ha på badet og i eventuelle andre rom. Vent til du kommer hjem med å sette i ny pose, for søppelbøtta har bare godt av å lufte seg litt, råder hun.

Les også: De verste bakteriefellene

Rydd kjøleskapet og brødboksen

- Ikke så rent få av oss har blitt møtt av en lite hyggelig lukt når vi åpner kjøleskapet etter å ha kommet hjem fra ferie. Hva kan vi gjøre for å unngå det?

- Når det gjelder kjøleskapet er det viktig at du kvitter deg med ferskvarer og matrester. Frys ned det som kan fryses, ta med deg det som passer å ta med, gi det bort eller kast det, sier Hagesæther.

Hun minner om at frukten og de friske grønnsakene slett ikke er like friske etter fire uker, så de samme reglene gjelder her. Vask bort eventuelle flekker og søl som måtte være i kjøleskapet, og husk for all del å tømme ut melken, understreker hun.

- Og glem ikke brødboksen!! Tøm den for alt som måtte være der, jeg kan garantere at det er lite hyggelig å komme hjem etter fire ukers ferie og åpne brødboksen du glemte å sjekke.

Les også: Kjøleskapet avslører deg

Få bort smulene fra gulvet

- Er det nødvendig å vaske over gulvene før man reiser bort?

Fjern smuler og støv fra gulvet, så slipper du ubudne gjester mens du er borte. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Fjern smuler og støv fra gulvet, så slipper du ubudne gjester mens du er borte. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer


- Å komme hjem til smuler på kjøkkengulvet er i seg selv lite hyggelig, men det verste er jo at det kan tiltrekke seg ubudne gjester. Både mus, maur og kakerlakker trives der de finner matrester, advarer hun.

Den gode nyheten er imidlertid at du med god samvittighet kan utsette støvtørkingen til du kommer hjem igjen.

- Støvet vil uansett være tilbake innen noen dager, så det er viktigere å gå over gulvene, påpeker Hagesæther.

Hvor rent er kjøkkenet ditt? Ta testen her

Gå over skittentøyet

- Skittentøykurven kan vi vel la vente til vi er tilbake, eller?

- Hvis du har barn som har sølt is eller jordbær på klærne sine, men ikke rekker å sette på vaskemaskinen før du drar, bør du prøve å skylle raskt over klærne. Da er sjansen større for at du får fjernet flekkene senere. Hvis slike flekker får sitte urørt i ukesvis, ender de nærmest med å gro fast.

Husk også å henge opp våte håndklær, og pass på at det som havner i skittentøykurven, er tørt. Og hvis du vil spare deg bryet når du kommer hjem, kan du jo legge på rent sengetøy før du drar.

- Personlig synes jeg det er deilig å komme hjem til en ferdig oppredd seng med rent sengetøy, men det er jo en smaksak, sier Hagesæther.

Les også: Smarte pakketriksVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer