Kan man blande?

Disse må du ­­ikke blande

Blander du noen av disse rengjøringsmidlene, kan det få uheldige konsekvenser.

GIFTIG: Blander du noen av disse rengjøringsmidlene, kan det få uheldige konsekvenser. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert

Internett flyter over av kjerringråd og rengjøringstips med mange ulike midler.

Men er det én ting du bør unngå, er det å blande ulike rengjøringsmidler, ifølge Malin Katrine Skaar, sjef for kundeservice i Orkla.

- Generelt vil jeg si at å blande ulike rengjøringsmidler er unødvendig. I noen tilfeller frarådes det på det sterkeste, forteller hun til DinSide.

Skar forklarer at for eksempel Klorin aldri skal blandes med andre rengjøringsmidler, da dette kan avgi farlige gasser.

- Skulle du ved et uhell ha blandet noe med Klorin, er det viktig å holde avstand og helle det ut et egnet sted, sier Skaar og viser til at man alltid bør følge bruksanvisningene på rengjøringsprodukter man kjøper.

- Her vil det også framkomme om det er spesielle hensyn man skal ta med tanke på for eksempel verneutstyr, forteller hun og legger til:

- Noen blandinger er derimot fine blandinger, som for eksempel Salmi og Zalo. Denne blandingen gir ekstra effekt til for eksempel veldig skitne vinduer, vanskelig smuss- eller fettlag oppå kjøkkenskap.

Disse bør du ikke blande

Hos Giftinformasjonen ser de at det skjer en del uhell med vaskemidler, og oppfordrer til varsomhet når det gjelder å blande kjemikalier på egen hånd.

- Med mindre man har god kunnskap om de kjemiske egenskapene til rengjøringsmidlene, bør man ikke blande dem. Når det gjelder råd som man finner på internett, gjelder det som alltid å ha en sunn skepsis til at ikke alt som finnes der er av god kvalitet, forteller Mette Ekeland, seniorrådgiver i Giftinformasjonen til DinSide.

Avløpsrens og avløpsrens

- Avløpsrens er nesten alltid etsende. Oftest alkalisk eller basisk, men det finnes også sure produkter. Nøytraliseringsreaksjonen mellom sterke syrer og baser er kraftige, varmeutviklende reaksjoner, så dette kan være farlig, sier hun.

Ekeland informerer også om at avløpsåpnere som regel også er etsende, så disse bør man være forsiktige med. Bruk hansker, gjerne også beskyttelsesbriller.

Bakepulver og eddik

- Denne blandingen gir gassutvikling. Gassen som dannes er karbondioksid, så det er lite giftig i de mengdene det er snakk om her, forklarer hun.

MÅ RENGJØRES: Slik ser hårføneren ut etter kort tid med bruk og oppbevaring. Dette må rengjøres, ifølge frisøren. Foto: Celina Stamper Vis mer

Hydrogenperoksid og eddik

Goodhousekeeping skriver at å blande disse to i samme sprayflaske ikke er heldig, da det oppstår en giftig blanding som kan gi svie i øynene, huden og luftveiene.

- Det har jeg ikke vært borti, men høres plausibelt at det dannes pereddiksyre, så disse bør nok ikke blandes i samme flaske, nei. Det gjelder antakelig også andre peroksider, sier Ekeland.

Klor og eddik

- Klor avgir en irriterende klorgass ved reaksjon med sterke syrer, så den bør ikke blandes med eddik, nei.

Ekeland opplyser om at man ikke mener klor i denne sammenhengen, men natriumhypokloritt eller liknende, og ikke grunnstoffet klor.

Klor og ammoniakk/salmiakk

- Den vanligste feilen er å blande klorvaskemidler og salmiakk. Da dannes det en veldig irriterende gass, som kan være farlig. Heldigvis skjønner de fleste raskt faren siden denne gassen er veldig ubehagelig, og gir hoste, rennende øyne og nese, sånn at man avslutter vaskingen og lufter ut. Da pleier det ikke å bli andre symptomer enn hoste og sår hals som vanligvis går over uten at man trenger lege- eller sykehusbehandling, sier hun.

Klor og isopropanol

- Det er ikke gunstig å blande etanol eller isopropanol med klor, da det kan dannes aldehyder som kan reagere videre til kloroform.

Og én siste fakta til deg som bruker eddik i rengjøringen.

- En annen ting som kan være greit å tenke på er at vanlig husholdningseddik og eddikessens ikke er det samme. Begge deler inneholder eddiksyre, men eddikessens er etsende, forteller Ekeland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer