Disse peisene er farlige

EU advarer.

Biopeiser kan også være brannfarlige. NB: Dette bildet er kun en illustrasjon. Advarslene er ikke knyttet til enkeltprodusenter eller merker. Foto: Pid.se
Biopeiser kan også være brannfarlige. NB: Dette bildet er kun en illustrasjon. Advarslene er ikke knyttet til enkeltprodusenter eller merker. Foto: Pid.se Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere sett advarsler mot gasspeiser uten pipe, og nå er det Biopeisene som står for tur.

Biopeiser har riktignok ikke de samme problemene med store mengder avgasser, men det advares likevel mot faren som oppstår når man bruker disse lekre peisløsningene feil.

Les også: Jo mer widescreen, jo bedre. TV-moten flytter seg over på peisen.

Flere ulykker

Det danske forbrukermagasinet Tænk, skriver i dag at EU vil sikre disse peisene etter en rekke ulykker. De trekker frem to eksempler: Ett der en ung jente ble sterkt forbrent over hele kroppen da peisen falt ned fra veggen, og ett annet der en mann fikk store brannsår da stikkflammer stod ut av peisen da han fylte på brensel.

EU-kommisjonen ber nå en gruppe sikkerhetseksperter utarbeide et felles EU-regelverk for hvor og hvordan slike peiser skal brukes i hjemmet i fremtiden.

- Det her er et farlig produkt. (...) Det må simpelthen idiotsikres, sier ingeniør Helen Amundsen til Tænk.

Branner også i Norge

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skriver at de har fått en rekke henvendelser om brann i forbindelse med biopeiser. Selv om monteringsanvisningene skriver at peisene skal monteres på "ikke brennbar vegg", altså ofte en murvegg eller mursteinsvegg, har man sett flere tilfeller der biopeiser har vært montert direkte på gipsvegger uten lufting bak. Da har bjelkelaget i veggen blitt oppvarmet av peisen gjennom gipsplatene og til slutt antent.

- Per i dag stilles det ikke spesielle krav for å typegodkjenne slike peiser i Norge, men det er det i Sverige, så vi følger disse, sa Tor Egil Nordlie, daglig leder i Biopeis.no til DinSide tidligere denne måneden.

DSB skriver at det er krav til testing og dokumentasjon av produktene, og at importører er ansvarlige for å ha prøverapporter på produktene.

Tips til deg som kjøper biopeis

Her er den danske Sikkerhetsstyrelsens råd om kjøp og bruk av biopeiser:

  • Uansett om peisen skal henge eller stå, bør det fremgå av brukerveiledningen hvilke krav det er til underlaget med hensyn til brannfaren.
  • Når du brenner etanol, forbrukes oksygen og utslippes CO2. Det bør fremgå av brukerveiledningen hvor stort rommet bør være. Du bør heller ikke bruke disse peisene i soverom eller rom under bakkenivå. Merk også om det bør ventileres i rom der du bruker peisen.
  • Merk deg hvordan peisen skal monteres, hvilke beslag, skruer etc som skal brukes. Tenk også på barn og husdyr når du velger plassering av ildstedet.
  • Vær nøye med god avstand til brennbare materialer som gardiner, møbler og lignende. Det bør stå i brukerveiledningen hvorvidt du kan sette ting i nærheten av ildstedet.
  • Følg anvisningen hva gjelder anbefalt brennstoff.
  • Følg brukerveiledningen nøye når du skal etterfylle brennstoff. Det bør være angitt hvor lang tid du må vente før du kan fylle på brennstoff etter fyring, og hvordan du skal kontrollere at ilden er slukket.
  • Følg veiledningen for hvordan du tenner peisen sikkert, og for hvordan du rengjør og vedlikeholder den.
  • Veiledningen bør inneholde informasjon om hvordan du slupper peisen, også under uheld. Bruk aldri vann fra bøtte eller slange til slukning.
  • Gå aldri fra en tent peis!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer