Disse peisene er farlige

EU advarer.

Biopeiser kan også være brannfarlige. NB: Dette bildet er kun en illustrasjon. Advarslene er ikke knyttet til enkeltprodusenter eller merker. Foto: Pid.se
Biopeiser kan også være brannfarlige. NB: Dette bildet er kun en illustrasjon. Advarslene er ikke knyttet til enkeltprodusenter eller merker. Foto: Pid.se Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere sett advarsler mot gasspeiser uten pipe, og nå er det Biopeisene som står for tur.

Biopeiser har riktignok ikke de samme problemene med store mengder avgasser, men det advares likevel mot faren som oppstår når man bruker disse lekre peisløsningene feil.

Les også: Jo mer widescreen, jo bedre. TV-moten flytter seg over på peisen.

Flere ulykker

Det danske forbrukermagasinet Tænk, skriver i dag at EU vil sikre disse peisene etter en rekke ulykker. De trekker frem to eksempler: Ett der en ung jente ble sterkt forbrent over hele kroppen da peisen falt ned fra veggen, og ett annet der en mann fikk store brannsår da stikkflammer stod ut av peisen da han fylte på brensel.

EU-kommisjonen ber nå en gruppe sikkerhetseksperter utarbeide et felles EU-regelverk for hvor og hvordan slike peiser skal brukes i hjemmet i fremtiden.

- Det her er et farlig produkt. (...) Det må simpelthen idiotsikres, sier ingeniør Helen Amundsen til Tænk.

Branner også i Norge

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skriver at de har fått en rekke henvendelser om brann i forbindelse med biopeiser. Selv om monteringsanvisningene skriver at peisene skal monteres på "ikke brennbar vegg", altså ofte en murvegg eller mursteinsvegg, har man sett flere tilfeller der biopeiser har vært montert direkte på gipsvegger uten lufting bak. Da har bjelkelaget i veggen blitt oppvarmet av peisen gjennom gipsplatene og til slutt antent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer