Disse potetene blir fortere grønne

Og de skal du ikke spise.

Grønnfargen er et dårlig tegn. Foto: ALL OVER PRESS
Grønnfargen er et dårlig tegn. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nypoteter hører sommeren til for mange. Men har du lagt merke til at de ofte får et uheldig grønnskjær allerede før du har kjøpt dem i butikken?

Ikke kjøp potet med deg hjem fra utlandet

Nye, rene, lyse poteter mest utsatt

Mattilsynet har tidligere påvist at andelen grønne poteter er høyere i butikkenes utvalg av hvite og vaskede potetsorter, enn når potetene er uvaskede eller har rødt skall. Fargen på skallet og det tynne jordlaget på uvaskede knoller beskytter rett og slett mot lyset som setter igang prosessen som gjør potetene grønne.

Danske Politiken skriver også at nypoteter er ekstra utsatt på grunn av det tynne skallet.

Slapp salat? Her er redningen

Ikke spis de grønne

Det er klorofyll som gjør poteter grønne. Men grønnfargen er også et tegn på at den har utviklet giftstoffer som kalles glykoalkaloider. Giftstoffene opphoper seg som regel på samme sted som klorofyllet, og er egentlig til beskyttelse mot skadegjørere. De kan også gi hodepine, feber, diaré, oppkast og magesmerter hos mennesker. Får du i deg store mengder, kan du også oppleve forbigående balanseproblemer og synsforstyrrelser, opplyser Mattilsynet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer