Disse sparepærene varer lengst

Hvor lenge holder de, og lyser de like godt hele tiden ut?

Det er mange sparepærer der lyset taper seg kraftig over tid.  Foto: Colourbox.com
Det er mange sparepærer der lyset taper seg kraftig over tid. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glødelampen er på vei ut - og i den forbindelse har det danske forbrukerrådet gjort en stor test av sparepærer. Testen var nedslående, ingen av de 42 pærene som ble testet tilfredsstilte alle kravene.

Interessen for alternative lyskilder er stor. Debatten har gått varm etter flere artikler på DinSide, og to av de punktene som stadig trekkes frem er hvor lenge de faktisk varer.

Les også: Hva gjør du når den siste glødelampen går?

Varighet

Ifølge Embret Mellesmo, administrerende direktør i Osram, er det stor forskjell på hvor lenge sparepærene er ment for å vare. Dette står som regel på pakningen, og Osram leverer sparepærer som skal lyse fra 6.000 til 15.000 timer. Varigheten gjenspeiles ofte i prisen.

- Vil du spare miljøet, bør du velge dem som varer i 15.000 timer. Dette gir mindre belastning for miljøet, både når det gjelder produksjon og avfall, sier Mellesmo til DinSide.

Det er også mange som har lagt merke til at lysstyrken i sparepærer blir svakere over tid. Hvor lenge holder lysstyrken seg?

- Når vi sier at en lyspære skal vare i 15.000 timer, vil ikke dette si at den blir mørk, det vil si at da har den igjen omtrent 90 prosent av lysstyrken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer