Oppbevaring av mat:

Disse triksene holder maten fersk lenge

To mateksperter avslører sine beste tips.

FERSKT BRØD: Legger du et kjøkkenhåndkle i bunnen av en brødboks av metall, vil det holde seg deilig og ferskt over lang tid, ifølge matblogger og kokebok-forfatter Marit Røttingsnes Westlie. Foto: NTB Scanpix.
FERSKT BRØD: Legger du et kjøkkenhåndkle i bunnen av en brødboks av metall, vil det holde seg deilig og ferskt over lang tid, ifølge matblogger og kokebok-forfatter Marit Røttingsnes Westlie. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Vi hører om det ofte - nordmenn kaster stadig mer mat. En rapport fra Matvett i 2018 viste at det totale matsvinnet var minst 385.000 tonn spiselig mat i Norge i 2017. Dette tilsvarer cirka 73 kilo per innbygger i året. Av dette kaster hver og en av oss 42,6 kilo hvert eneste år.

Blant årsakene til at vi kaster så mye mat er at vi ikke klarer å ta vare på restene, og vi lagrer maten på måter som gjør at den forringes raskere enn den behøver.

Men det finnes mange enkle tips for å holde maten så fersk som mulig lengst mulig.

Her får du noen knallgode tips fra to av Norges fremste mateksperter.

- Del opp maten

- Hvis maten tas ut og settes på kjøkkenbenken over lengre perioder flere ganger om dagen, typisk pålegg, så tenker vi gjerne at vi bare skal gjøre ting kjapt, og så pakker vi kanskje ikke inn maten ordentlig, sier kokebok-forfatter, Marit Røttingsnes Westlie, som også står bak bloggen Frutimian.no.

FRU TIMIAN: Marit Røttingsnes Westlie. Foto: Frutimian.no.
FRU TIMIAN: Marit Røttingsnes Westlie. Foto: Frutimian.no. Vis mer

Riktig oppbevaring er nøkkelen for at maten skal holde lengst mulig, understreker Jan Henrik Syversen ved en av Norges mest populære matsider på nett, Gladkokken.no.

For å unngå at maten forringes, er et av hans fremste tips å dele opp maten i mindre pakker og pakke de lufttett.

- Det beste er å bruke en vakumeringsmaskin, men det fungerer også utmerket med en lufttett pose, sier Syversen.

Det er også viktig å smake på maten og ikke slavisk følge datomerkingen, sier Syversen.

GLADKOKKEN: Jan Henrik Syversen. Foto: Gladkokken.no.
GLADKOKKEN: Jan Henrik Syversen. Foto: Gladkokken.no. Vis mer

- Det er stor forskjell på best før og siste forbruksdato. Den letteste metoden for å redusere matsvinn er å bli litt flinkere til å planlegge maten fremover, sier han.

Geniale lagringstips

Maten vi ofte ender opp med å kaste fordi vi lagrer den feil, er brød, salat, frukt og ost.

Men det er mye du kan gjøre for å unngå at den blir raskt dårlig.

Brød:

- Når brødet begynner å bli tørt lager jeg gjerne toast, arme riddere eller krutonger. Hjemmelagde krutonger er mye bedre enn de du får kjøpt. Det er også smart å bruke restene av brødet til å lage sitt eget brødcrumble. Dette brukes til panering eller som topping, sier Syversen.

- Jeg har alt brødet liggende i en brødboks av metall. Jeg legger et kjøkkenhåndkle i bunnen av brødboksen - og så bytter jeg det ut en til to ganger i uka, tipser Westlie.

Salat:

- Når jeg kjøper inn salat kutter jeg en tynn skive av bunnen og legger de i en plastpose med litt vann i. På denne måten holder salaten seg mye lengre, tipser Syversen.

- Salaten holder seg fint i en salatslynge, vask den først og la det være litt vann igjen i bunnen av salatslyngen. På andre salater, som ligger i plastemballasje, er det lurt å åpne den forsiktig sånn at du får tredd den på tilbake etterpå dersom det er mer salat igjen. Om salaten begynner å bli slapp, kan du legge den i en bolle med iskaldt vann, så friskner den til igjen, tipser Westlie.

Frukt:

- Den beste måten å få mindre svinn av frukt er å kutte den opp i passende biter og sette frem et fruktfat eller i matpakken. Frukt er frisk, enkelt, sunt og godt. Det er også godt å lage sorbet eller en smoothie hvis det er mye frukt igjen i kjøleskapet, sier Syversen.

- Jeg har alltid frukten liggende i kjøleskapet, forteller Westlie.

Ost:

- Når det kommer til ost har jeg en liten «isboks» i fryseren hvor jeg legger alle skorper og rester. Dette er perfekt til pizza, taco og andre retter du bruker ost på, tipser Syversen.

- Jeg pleier å legge de vanlige ostene som vi spiser av hele tiden i store plastbokser med lokk. Der holder de seg fint. Har jeg store biter av parmesan, tar jeg dem ut av plasten dem ligger i, pakker dem inn i noen lag med matpapir, så legger jeg den pakken i en plastpose. Da holder osten seg kjempelenge uten at den mugner, sier Westlie.

Dette gjør du med grillrestene

Sommertid er grilltid, det er også typisk at vi da ender opp med mye matrester etter måltidet.

Westlie forstår at det kan være vanskelig å unngå dette.

- Grillrester er litt vanskelig, så det beste er å ikke grille til ti personer om det er seks som skal spise. Ferdigkjøpte pølse- og hamburgerbrød blir veldig fort tørre om de tas ut av forpakningene sine, men da kan du putte dem i matprosessoren og lage brødsmuler som du kan bruke til griljeringsmel senere, tipser hun.

Ellers kan grillmat spises opp til kveldsmat, og kanskje en kjapp middag dagen etterpå.

- Da bare deler jeg i mindre biter og freser litt i panna, legger Westlie til.

Syversen råder deg til å pakke inn restene av kjøtt og pølser og oppbevare i kjøleskapet.

- Selv har jeg noen retter vi ofte lager for å bruke opp restene. Det er veldig godt med en god gammeldags pytt i panne eller bondeomelett, sier han.

Så kan du ta med salaten i en boks og spise til lunsj dagen etter, tipser Syversen videre.

- Da får du både en veldig billig lunsj og du slipper å kaste restene, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer