Disse vil du ikke ha med deg hjem

Loppekupp? Pass på så det ikke er ubudne gjester gjemt i de nye møblene.

METT: Veggedyrets farge blir nesten sort etter et blodig måltid.  Foto: ANTICIMEX
METT: Veggedyrets farge blir nesten sort etter et blodig måltid. Foto: ANTICIMEX Vis mer

Nå som været begynner å bli varmere og det går mot sommer, er loppemarked og bruktmarkeder yndede sted for mange som vil kjøpe brukt. Det de fleste glemmer å sjekke, er at møblene de får med seg hjem ikke er fulle av blodsugende insekter.

Her er krypene du ikke vil ha i hus

Stein Norstein (60), skadesjef i Anticimex Norge er klar på at verstingen du kan få med deg er veggedyr:

– Veggedyr er et lite insekt som suger blod fra kroppen, og de lever utelukkende av mennesker. De gjemmer seg i sprekker, spesielt i senger hvor hodegjerdet er favoritten, men du finner dem også ofte i vegger og lister. Disse suger blod om natten, de kryper frem når det er blitt mørkt og klatrer over på deg for å spise.

Kan overleve i et års tid uten mat!

STEIN NORSTEIN, skadesjef i Anticimex, mener det er vanskelig for folk flest å oppdage infiserte møbler. Foto: ANTICIMEX
STEIN NORSTEIN, skadesjef i Anticimex, mener det er vanskelig for folk flest å oppdage infiserte møbler. Foto: ANTICIMEX Vis mer
NÆRBILDE: Det største insektet er et fullvoksent veggedyr, mens de to små er såkalte "nymfer" som fortsatt vokser.  Foto: ANTICIMEX
NÆRBILDE: Det største insektet er et fullvoksent veggedyr, mens de to små er såkalte "nymfer" som fortsatt vokser. Foto: ANTICIMEX Vis mer


Norstein forklarer også at disse småkrypene er svært levedyktige, og har man hatt infiserte møbler hjelper det ikke å sette dem ned i en bod og satse på at de dør av seg selv.

– Veggedyrene tåler kuldegrader godt, og kan leve et års tid uten mat! Er det kjølig lever de muligens lengre også. Så selv om noe har stått ubrukt og isolert en stund, vil det fortsatt være risiko for at det er infisert, sier han.

Han forklarer at det er svært vanskelig å oppdage at møbler er infisert på egenhånd, og at man ved mistanke bør kontakte fagpersoner som kan fryse- eller varmebehandle møblene før man tar dem med hjem.

Veggedyr: De dyreste skadedyrene å få i hus

Jobb for profesjonelle

– Det første du må gjøre når du har mistanke om veggdyr, er å få en utredning på om det faktisk er veggedyr. Vi har noen andre arter som ligner, for eksempel fuglelopper, som også suger blod, men som er langt mindre problematiske. Dette er svært vanskelig å ordne opp i selv, og det er lurt å kontakte fagfolk. Veggedyr sprer seg ikke så fort, men kommer de inn i en bygård så vil det etter hvert spre seg til naboene. Da må man behandle hele gården, og det vil ofte ta noen dager, sier skadesjefen.

Norstein påpeker at det aller viktigste tiltaket for å få bukt med problemet er at personer som har veggedyr, eller har mistanke om veggedyr, ikke leverer møbler til loppemarkeder.

Her fryser eller varmer de opp veggedyrene så de stryker med.

Økende problem, og det kan bli dyrt

LINDA ENGEN, produktsjef i Gjensidige Forsikring, sier at det er en kraftig økning i henvendelser som omhandler veggedyr. Foto: GJENSIDIGE
LINDA ENGEN, produktsjef i Gjensidige Forsikring, sier at det er en kraftig økning i henvendelser som omhandler veggedyr. Foto: GJENSIDIGE Vis mer
IKKE VEGGEDYR, men plagsom nok. Og det er fort gjort å forveksle den tyske kakerlakken med veggedyr. Foto: ANTICIMEX
IKKE VEGGEDYR, men plagsom nok. Og det er fort gjort å forveksle den tyske kakerlakken med veggedyr. Foto: ANTICIMEX Vis mer


– Antall henvendelser er kraftig økende når det gjelder veggedyr, mens kakerlakker også øker noe, sier Linda Engen, produktsjef i Gjensidige Forsikring.

Hun forklarer at dersom man bevisst selger møbler man vet kan være infisert med veggedyr, så er man helt klart i erstatningsansvar overfor kjøperen, forutsatt at vedkommende har fått invasjon av veggedyr. Da vil heller ikke forsikringen hjelpe deg, og du må selv dekke utgiftene.

– Men dersom man i følge Lov om skadeserstatning skulle komme i erstatningsansvar overfor en tredjepart etter å ha solgt møbler med veggedyr i god tro, så vil innboforsikringen dekke denne utgiften for deg, sier Engen.

Hun sier også at så lenge kunden har hus- eller fritidsboligforsikring (pluss), så saneres både hus og berørte eiendeler for å bli kvitt problemet. Da vil du ikke bli lastet for å ha kjøpt møbler på loppemarked. Men har du leilighet, er det langt vanskeligere å få dette dekket.

– Risikoen for å dra hjem veggedyr fra sydenferie eller storbyferie er nok fremdeles mye større enn å dra det med hjem fra loppemarked. Noen enkle forebyggende grep før man kjøper brukte møbler, er å se etter tegn til aktivitet. For eksempel mørke flekker, borehull og døde insekter, sier Engen

Hun råder kjøpere til å rense, støvsuge og fryse- eller varmebehandle brukte møbler før de tas i bruk.

Slik slipper du å dra med deg veggedyr hjem fra ferie

Gode rutiner

Bent Udnesseter, butikksjef i Fretex, forteller at de har svært grundige rutiner før de setter møblene ut i butikken.

– Butikkene ser godt over møblene før de settes ut for salg. Men siden veggedyr holder seg skjult på dagtid og kan være vanskelig å oppdage, har Fretex innført retningslinjer om å ikke selge brukte madrasser, sier han.

Han forsikrer også at ved mistanke, eller funn av skadedyr, deponeres møblene på nærmeste gjenbruksstasjon.

Se også opp for pelsbillen, verdens mest snobbete skadedyr

– Selv om møblene er blitt sett over, bør kunden gjøre sin egen vurdering. Det er alltid en risiko for at man ikke oppdager utøy, og den risikoen må den enkelte kunden avveie, sier Udnesseter.

Skadesjef Norstein har også en klar oppfordring til alle arrangører av loppemarked og bruktmarkeder:

– Hadde jeg selv drevet loppemarked i dag, hadde jeg levert lapper til de som leverer møblene og gitt beskjed om at vi ikke tok imot møbler fra steder som har hatt veggedyr, eller hatt mistanke om veggedyr. Det er jo veldig kjedelig om noe slik skulle skje, og også veldig vanskelig for kjøperen å sjekke opp i ettertid, så vær nøye!

Mer om loppemarkeder: Triksene som kan sikre deg en god handel

Av: Ane Karoline Vaet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer