Høye temperaturer og regn gjør at det er sendt ut sendt ut både flomvarsel og varsel for jord-, sørpe- og flomskredfare for de neste dagene, melder NTB.
- Det er ventet regnbyger mandag og tirsdag, og sammen med mye snøsmelting gir dette fare for flom, sier flomvakt Erik Holmquist i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til varslingstjenesten varsom.no.

Nå kommer vannskadene
Naturskader dekkes
Er du en av dem som bor i flomutsatte strøk, bør du passe på at du får erstatning hvis flommen rammer deg.
I Norge er vi godt dekket mot naturskader. Man kan få erstatning både fra forsikringsselskapene og fra Statens naturskadeordning.
- I utgangspunktet er flom en skade som dekkes av forsikring. Dersom bygningen eller gjenstanden kan brannforsikres, er den også dekket mot naturskade gjennom naturskadeloven, sier advokat i Norske boligbyggelag, Line C.B. Bjerkek, i en pressemelding.
Ifølge Gjensidige skal en vanlig husforsikring skal altså dekke flomkader på bolig, garasje, innmeldte sidebygninger, innbo og hage.
Bil, båt og campingvogn erstattes av vanlig kaskoforsikring, så her skal du ikke trenge noen ekstra tilleggsforsikringer, ifølge forsikringsselskapet.
Ikke slurv med vedlikehold
Det likevel ikke alt en forsikring dekker ved flom. Vedlikehold av bolig er viktig. Slurver du her, kan det fort bli dyrt.
- Som huseier er du ansvarlig for nødvendig vedlikehold og pleie av huset. Forsikringen dekker ikke alle skader som oppstår på grunn av manglende vedlikehold, har skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, tidligere uttalt.
En konsekvens av dårlig vedlikehold er at du får avkorting på forsikringen.
- Dersom kunden reparerer skaden inne i huset uten å utbedre lekkasjen på yttertaket, slik at ny vannskade oppstår, kan avkorting være aktuelt. Helt eller delvis, har Nielsen sagt til DinSide.

Disse trenger sikring
Dette må du dekke selv
Det er ikke alle skader som gir rett til erstatning, eller er erstatningsmessige - som det heter i forsikringen.
- Enkelte skader er ikke erstatningsmessige, og derfor må dekkes av kunden selv, enten som vedlikehold (tette tak og bytte drenering) eller at skaden ikke har oppstått plutselig (fuktinntrengning i kjellervegger og kjellergulv). Disse skadene vil være en ekstrakostnad for huseier, som kunne vært unngått med bedre vedlikehold, sier skadeforebyggeren i Fremtind.
Taket bør sjekkes jevnlig, både på vår og høst. Du bør også sørge for god drenering.
Hvis du bor i et borettslag eller sameie, er det sameiets felles ansvar å sørge for at bygningsmassen er godt vedlikeholdt.