Dizolve vaskemiddel

Ren og myk vask med en liten papirstripe? Vi har testet.

Ville du stolt på at vasken ble ren med denne lille blå "papirremsen"? Vi har testet. Foto: Elisabeth Dalseg
Ville du stolt på at vasken ble ren med denne lille blå "papirremsen"? Vi har testet. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes mange forskjellige typer vaskemidler og tøymyknere. For hvitt tøy, for farget tøy, for lyst tøy, for ull og silke, både med og uten parfyme. Pulver og flytende, i tablett eller ampullform. Man kan fort fylle en hyllemeter, om man vil ha vaskemidler til alle anledninger.

Produsentene av et nytt vaskemiddel kalt Dizolve, hevder at det kan erstatte alle disse. Det skal vaske rent og mykt, uten tøymykner. Det er ikke første gang vi har hørt eller sett en slik påstand. Men det er første gang vi har sett vaskemiddel i denne formen.

Dizolve kommer nemlig ikke i hverken flytende eller pulverform. Det ser ut som tykt, nesten skumaktig papir, som du river av i striper og legger i maskinens trommel eller kammer. Når det kommer i kontakt med vann, vil det løses opp, dizolve på amerikansk, til et vaskemiddel.

Visste du at ... vaskepulver er bedre enn flytende vaskemiddel

Dette sier produsenten

Ifølge Thorleif Boman i Kontura AS, som selger Dizolve i Norge, er vaskemiddelet fritt for skyllemiddel og tøymyknere, såvel som enzymer. Du kan altså fint bruke det på alt tøy, enten det er i ull eller med stretch.

Årsaken til at de kan love mykt tøy uten tøymykner er at vaskemiddelet skal bli så godt oppløst at det ikke setter spor på tøyet. Det skal skylles ekstra ut.

Gamle slitte håndklær (bak) og nye kjøkkenhåndklær ble behørig vasket med Dizolve, vanlig vaskemiddel, og vaskemiddel + tøymykner. Det var forskjell.  Foto: ELISABETH DALSEG
Gamle slitte håndklær (bak) og nye kjøkkenhåndklær ble behørig vasket med Dizolve, vanlig vaskemiddel, og vaskemiddel + tøymykner. Det var forskjell. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


På pakken står det at man skal legge papiret i trommelen, men med den moderne miljøvennlige vaskemaskinparken vi har i Norge anbefales det å legge papiret i skuffen, for at det skal bli oppløst. Fordi maskinprodusentene har jobbet med å minimere vannforbruket, vil det bli fortere oppløst om du legger det i såpeskuffen.

I dag lukter vaskepapiret klassisk parfymert vaskemiddel, mens ferdig vask skal være luktfri. Papiret er rett og slett farget og parfymert for å gi forbrukerne en klassisk vaskeopplevelse. Dette skal nå fjernes. I februar kommer en ny versjon uten lukt og farge, men med de samme aktive ingrediensene.

Dizolve er forøvrig et vaskemiddel som selges som et abonnement, der man mottar nok papir til å vaske 96 maskiner hver tredje måned. Dette koster 298 kroner, altså 3,1 krone per vask. Man kan prøve en pakke gratis, mot 19 kroner i porto og ekspedisjon.

Trodde du det lønnet seg å kjøpe refill til vaskemiddelet? Sparer miljø men ikke penger Det lønner seg forøvrig heller ikke alltid å kjøpe stort.

Slik testet vi

Ny og gammel rødvin, tomatpuré og blåbærsyltetøy ble behørig klint inn på to splitter nye kjøkkenhåndklær. Foto: Elisabeth Dalseg
Ny og gammel rødvin, tomatpuré og blåbærsyltetøy ble behørig klint inn på to splitter nye kjøkkenhåndklær. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Vi har brukt Dizolve i en drøy måned. På hvitvask og kokevask, ullvask og kulørt, for å se hvordan det oppfører seg i daglig bruk. I tillegg har vi gjort to direkte sammenligninger. Vi har vasket tre vasker, en med Dizolve, en med vanlig vaskemiddel og en med vaskemiddel samt tøymykner.

Siden vår daglige vask ikke er spesielt flekkete har vi sjekket på en flekkombinasjon vi tidligere har vasket for å sjekke om det var nevneverdig forskjell på å vaske med og uten damp: rødvin som har ligget over natten, samt relativt ferske flekker av rødvin, tomatpuré og blåbærsyltetøy. Vi kjørte en vask med Dizolve, og en med vanlig flytende hvit Omo, altså uten egen flekkfjerner.

Slik gikk det

Vi må innrømme det, det føles litt rart å putte papir i vaskemaskinen. Det er heller ikke alltid alt blir skylt ut av såpeskuffen og inn i maskinen. Med unntak av at klærene ikke lukter vaskemiddel, har vi ikke tenkt spesielt over at vi har byttet. Det blir litt mykere etter vask enn om vi bare bruker vanlig vaskemiddel. Siden poenget med Dizolve er at det ikke sitter igjen på tøyet, prøver vi også å gi tøyet en ekstra skyll (Medic rinse heter programmet på vår maskin), og det blir uansett aller mykest når vi har i tøymykner. Dette er det imidlertid ikke alle stoffer som tåler.

Flekkfjerningsegenskapene var dessverre ikke noe å skryte av. Rødvinsflekken på kjøkkenhåndkleet, som hadde fått ligge over natten før vi vasket det, var så synlig at om det hadde vært et plagg, hadde det vært ødelagt. Alle de fire flekkene var mer eller mindre sporbare etter en 60-gradersvask. Til sammenligning klarte vi kun å finne den gamle rødvinsflekken på kontrollhåndkleeet, og den var markant svakere enn på håndklet vi vasket med Dizolve.

Det som var verst, var imidlertid ikke at rødvinsflekken ikke forsvant (ordinært ville vi jo tilsatt ekstra flekkfjerner i maskinen, og såpe rett på flekken) men at hvitvasken ikke ble ordentlig hvit. Splitter nye kjøkkenhåndklær kom ut med helt forskjellig hvitnyanse. Den mørkeste nyansen på det håndkleet vi vasket med Dizolve. Dette kan være en fordel for mørke farger, selv om vi ellers ikke har store problemer med at mørkt tøy blekes i vask.

Se bilder:

Konklusjon

Som vaskemiddel på normalt skitne klær, det vil si brukt, men ikke flekkete, fungerte Dizolve helt greit. Klærne luktet ikke vondt etter vask, men de luktet ikke utpreget nyvasket heller. Vi må totalt sett innrømme at vi ikke er helt overbevist, og det er det flere grunner til. Den ene er såperestene i skuffen, at ikke all såpen gikk i klesvasken. Den andre er hvitvaskegenskapene. De var ikke bra nok.

Til sist er vi ikke fryktelig overbegeistret for abonnementsordninger, og kommer nok ikke til å tegne abonnement, men for alle som synes det er praktisk at noen sånne ting kommer automatisk, er dette et pluss.

Vi liker imidlertid at det tar lite plass på hyllen (selv om vi kun ville erstattet det som vaskemiddel til kulørt tøy, og fortsatt måtte hatt eget vaskemiddel til hvitvask, samt flekkfjerningsmiddel), og vi gir en stor tommel opp for miljøbesparelser fra transport og emballasje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer