Dobbelt så dyrt å fremkalle selv

Tenk deg godt om før du kjøper en fargeprinter for å skrive ut bildene dine selv. Det er godt mulig at gjør-det-selv-pakken er usedvanlig lite lønnsom.

Publisert
Sist oppdatert

I vårt regneeksempel hentet fra dagens virkelighet, går vår helt til innkjøp av en Canon Pixma iP4000, som har fått hederlig omtale av DinSides dataredaksjon. Innkjøpspris på 1500 kroner. En levetid på tre år gir kapitalkostnader på 530 per år ved dagens rentenivå.

Vår fotograf er nokså ivrig, særlig i ferietiden, og tar omtrent like mange bilder verdt å fremkalle som det er dager i året. Antall bilder som fremkalles årlig er i snitt 300 i formatet 10X15 cm.

Det virkelige blekkforbruket

I følge Canons tekniske spesifikasjon, bruker denne skriveren fem separate blekkassetter, og varigheten for hver blekkpatron oppgis å være 440 A4-sider ved fem prosents dekning. Ett sett med blekkpatroner skulle med dette gi omtrent fem års forbruk av blekk. De fleste med litt erfaring med blekkskrivere og bilder vil vite at dette er sterkt overdrevet. ”Fem prosents dekning” betyr nemlig akkurat det – at fem prosent av arket dekkes med blekk. Tettheten som oppgis i spesifikasjonen innebærer at du nesten bare skriver ut tekst med printeren.

For enkelthets skyld forutsetter vi at du i gjennomsnitt må skifte ut fem blekkpatroner hvert år, hvorav en av typen BCI-3eBK, som er litt dyrere enn de andre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer