Dobbelt så dyrt for samboere

BOLIG: Dokumentavgiften er avgiften nordmenn på boligjakt elsker å hate. Og for samboere kan det bli verre enn verst. De risikerer å måtte betale dobbelt opp.

Publisert
Sist oppdatert

Når du kjøper en selveierbolig må du betale for tinglysingen av dokumentet som overfører hjemmel til fast eiendom. Og ikke bare er det dyrt i seg selv, samboere som eier bolig sammen kan risikere å måtte betale to ganger. Om forholdet ryker - eller den ene faller fra - kan det bety at boligen må selges.

2,5 prosent

Dokumentavgiften utgjør 2,5 prosent av kjøpesummen, ergo blir avgiften høyere jo dyrere boligen er:På en selveierleilighet til 1 million vil avgiften utgjøre 25.000 kroner, et rekkehus til to millioner tapper deg for 50.000, mens en enebolig til tre millioner koster deg den nette sum av 75.000 i avgift, osv. osv.

Fordel ektefeller

Dersom du er gift trer lovverket støttende til. Ektefeller slipper nemlig å betale ny dokumentavgift hvis de skal overta boligen etter et samlivsbrudd, eller hvis de skal overta boligen ved ektefellens død.

Er du ”bare” samboer eller forlovet gjelder ikke unntakene. Riktignok jobber byråkratene for å likestille samboere og ektefeller. Men ting tar tid. Fremdeles er det bare ektefeller som fritas for dokumentavgiften.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer